Za sve slatkoljupce: 5 slatkih recepata s kakaom u prahu

Image

Znate li koja se namirnica naziva „hranom bogova“? Odgovor je – kakao!

Kakao spada u kategoriju superhrana zbog svojih izvanrednih nutritivnih karakteristika: sadrži više od 300 kemijskih tvari s pozitivnim učinkom na zdravlje.

Među njima se ističu magnezij (pomaže srcu, mozgu i probavnom sustavu), željezo (sa samo 28 grama kakaa dobivamo 314% dnevne preporučene količine željeza), krom (esencijalan mineral u tragovima koji pomaže izbalansirati krvni šećer), anandamid (tvar koja pruža osjećaj zadovoljstva i stvara dobro raspoloženje, a nalazimo ga jedino u kakau, antioksidansi (kakao sadrži najvišu koncentraciju antioksidansa u usporedbi s bilo kojom namirnicom na svijetu).

Osim toga, u kakau se nalaze i serotonin i dopamin, hormoni sreće. Gledajući po težini, kakao ima više antioksidansa nego crno vino, borovnice, acai bobice, šipak i goji bobice ZAJEDNO pa stručnjaci preporučaju da svakodnevno u prehranu ubacite organski kakao koji će vam pomoći u borbi protiv slobodnih radikala, uzročnika mnogih bolesti, među kojima su različiti upalni procesi i više vrsta karcinoma.

Predlažemo 5 recepata za slastice koje u sebi sadrže kakao u prahu, da uvrstite ovu supernamirnicu u svoj svakodnevni jelovnik.

Smoothie od kakaa i avokada

Sastojci:

  • 1 banana, prethodno zaleđena
  • 3 žlice kakaa u prahu
  • 2 žlice kokosovog ulja
  • 1 avokado
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije
  • 1-2 žlice meda ili nekog drugog sladila, po želji

Postupak:

Sve sastojke dodajte u blender i dodajte 300 ml vode. Miksajte, a po potrebi dodajte još vode dok ne dobijete smoothie željene gustoće.

Čokoladni puding od posnog sira i chia sjemenki

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke osim chia sjemenki stavite u blender i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Potom dodajte chia sjemenke i miješajte žlicom. Pustite barem sat vremena u hladnjaku (optimalno je ostaviti preko noći), a prije konzumacije dobro promiješajte.

Kakao kockice

Sastojci:

Postupak:

Indijske oraščiće stavite u mlinac za kavu i sameljite do gotovo brašnaste strukture. Pretresite u veći blender. Datulje stavite u toplu vodu i ostavite 15-ak minuta da kožica omekša, pa ih ogulite i narežite na sitno. Usitnjenim oraščićima dodajte datulje i kakao u prahu i miksajte dok ne dobijete jednoličnu kremastu smjesu.

Dodajte drobljena zrna kakaa pa dobro promiješajte. Na protvan stavite papir za pečenje pa na njega istresite smjesu i poravnajte po vrhu. Stavite u hladnjak da se stvrdne, pa narežite na pločice željene veličine.

Čili kakao kockice

Sastojci:

  • 300 g oraha
  • 300 g datulja
  • 120 g kakaa u prahu
  • 2 žlice lanenih sjemenki
  • 1 čajna žličica cimeta
  • 1 čajna žličica čilija u prahu
  • 1/4 čajne žličice soli

Glazura:

Postupak:

Na protvan stavite papir za pečenje. Lanene sjemenke izmeljite u mlincu za kavu. Datulje stavite u toplu vodu i ostavite 15-ak minuta da kožica omekša, pa ih ogulite i narežite na sitno.

U blender stavite orahe, čili u prahu, mljevene lanene sjemenke i cimet i izmiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Dodajte kakao u prahu pa dodatno izmiksajte. Dodajte datulje pa izmiksajte u kremicu. Smjesu istresite na papir za pečenje i poravnajte po vrhu.

Sve sastojke za glazuru istresite u posudicu i promiješajte pa ravnomjerno razmažite po smjesi. Stavite u hladnjak na 15-ak minuta pa narežite na pločice željene veličine.

Čokoladne kuglice s maslacem od badema

Sastojci:

Postupak:

Sve sastojke osim kakaa za valjanje stavite u blender i ismiksajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Ako je smjesa prevlažna, dodajte još kakaa u prahu. Ako je presuha, dodajte mlijeka.

Među dlanovima oblikujte kuglice željene veličine pa ih uvaljajte u kakao u prahu. Odmah možete jesti.

Objavljeno 16.04.2017.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!