Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Serotonin i sport: usrećite se vježbanjem!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Koliko puta ste čuli priču kako je netko bio neraspoložen, otišao je na neki trening i - nakon toga mu se raspoloženje drastično popravilo? "Nije mi se danas dalo dolaziti na trening, ali sam se prisilila znajući da ću nakon treninga biti umorna i - sretna!", svakodnevno čujem u teretani. Što točno trening učini čovjeku da se nakon njega osjeća sretno? Tajna je u utjecaju fizičke aktivnosti na serotonin, poznat kao "hormon sreće".

Što je serotonin?

Serotonin je neurotransmiter, njegova funkcija je prijenos poruka kroz živčani sustav što znači da njegov manjak ili višak mogu značajno utjecati na prijenos živčanih impulsa te, posljedično, ponašanje ljudi. Serotonin nalazimo najvećim dijelom u stanicama probavnog sustava, a manjim dijelom u epifizi, središnjem živčanom sustavu. Nalazimo ga i u trombocitima, no oni ga ne mogu sami sintetizirati već ga dobivaju prolaskom kroz probavni sustav.

Serotonin ima brojne učinke i posredovan je velikim brojem različitih receptora: sudjeluje u patogenezi migrene, odgovoran je za termoregulaciju, hranjenje i apetit, spavanje, seksualnu želju, kontrakcije mišića, učenje i pamćenje, cirkulaciju te psihička stanja poput anksioznosti i depresije. Na stimulaciju proizvodnje serotonina u mozgu utječe određena hrana, ali i - vježbanje!

Oko 75% serotonina se nalazi u stanicama crijeva, gdje regulira probavu. Ostatak serotonina se sintetizira u neuronima u mozgu, a taj serotonin utječe na raspoloženje. Visoke razine serotonina su povezane s ekstatičnošću, a niže s depresijom. Iako u dobrom raspoloženju sudjeluje veći broj neurotransmitera, serotonin je najvažniji među njima, a na njegove razine može utjecati i niz drugih (vanjskih) faktora poput sunčeve svjetlosti, prehrane i vježbanja.

Vježbanje i serotonin

Koji su pozitivni učinci serotonina?

Prema istraživanjima britanskog National Institute for Health and Clinical Excellence, vježbanje značajno utječe na rast serotonina u mozgu. Prema navodima iz studije objavljene u časopisu Neuropsychopharmacology, postoje dva mehanizma po kojima vježbanje utječe na porast serotonina.

Prvo, fizička aktivnost povećava brzinu i frekvenciju izlučivanja serotonina u mozgu, što povećava i njegovu proizvodnju. Drugo, redovito vježbanje povećava razinu triptofana u mozgu (aminokiselina koja se koristi za proizvodnju serotonina). Iako točan biokemijski mehanizam nije jasno razjašnjen, jasno je da tjelovježba poboljšava raspoloženje povećanjem razine serotonina u mozgu.

Trening s utezima, pilates, aerobik, joga i istezanje su fantastične vježbe za snagu, fleksibilnost i upravljanje stresom. Međutim, aerobna tjelovježba, uključujući hodanje, trčanje, biciklizam i plivanje najučinkovitiji su u povećanju sinteze serotonina u mozgu. Optimalna količina vježbe potrebne kako bi se poboljšala sinteza serotonina u mozgu je 3 sata tjedno ili 30 minuta većinu dana u tjednu.

Vježbanje i serotonin

Niske razine serotonina su povezane s depresijom, pa povećanje razine ovog neurotransmitera pomaže u borbi protiv lošeg raspoloženja, bezvoljnosti i depresije. Autori studije objavljene u Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports potvrdili su da znatno manji broj ispitanika koji redovito vježba aerobik ima problema s depresijom. Osim toga, prema studiji provedenoj na Mayo clinic, fizička aktivnost smanjuje anksioznost. Osim toga, redovita tjelovježba pozitivno utječe na samopouzdanje i socijalnu interakciju.

Studija objavljena u World Journal of Sport Sciences analizira rezultate istraživanja utjecaja vježbanja pilates na razinu serotonina u mozgu. Kako stoji u zaključku studije, potvrđena je visoka razina utjecaja vježbanja (u trajanju od 8 tjedana) na raspoloženje, depresiju, ali i mišićnu snagu, izdržljivost i fleksibilnost.

Prema studijama u kojima se uspoređuje utjecaj sporadičnog i kontinuiranog vježbanja nisu pronađene značajne razlike u razini serotonina ovisno o učestalosti vježbanja što je dobra vijest za neredovite vježbače. Razlika se samo očitovala u pozicijama u mozgu na kojima se događala proizvodnja serotonina.

Dakle, osim što vam popravlja fizičko stanje, pomaže u borbi protiv viška kilograma, fizička aktivnost ima i niz pozitivnih psiholoških učinaka. Redovita fizička aktivnost potiče proizvodnju i metabolizam neurotransmitera serotonina, „hormona sreće“ koji je odgovoran za niz stanja organizma, među kojima su i sreća, apetit i seksualna želja. Odaberite tjelesnu aktivnost koju najviše volite i uživajte u sreći koju će vam ona priuštiti.

Objavljeno 27.02.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!