3 recepta za zdrave obroke s kestenima

Image

Najčešće asocijacije koje se navode uz pojam jeseni svakako su: požutjelo lišće, hladnije vrijeme, topao dom i miris kestena! Kesteni su biljka iz skupine orašastih plodova s jako niskim udjelom masti te karakterističnom aromom i teksturom koja se vrhunski uklapa u niz obroka, od juha do slastica.

Nutritivna vrijednost kestena

Kesteni ne sadrže kolesterol i imaju jako nizak udio natrija i masti (1,4 g u 100 g) te malo kalorija. U 100 grama kestena, nalazi se samo 131 kcal. Uz to, kesteni su bogati vitaminima C, B1, B2 i folatima. Osim toga, u 100 g kestena nalazi se 28 grama ugljikohidrata i samo 2 grama proteina. Ugljikohidrati koji se nalaze u kestenima su kompleksni: polako se probavljaju pa opskrbljuju organizam energijom na duži period.

Vitamini B skupine koji se nalaze u kestenima su topivi u mastima, a njihova funkcija je pomoć u proizvodnji crvenih krvnih zrnaca te razbijanju proteina, ugljikohidrata i masti za proizvodnju energije. Osim toga, vitamini B skupine pomažu zdravlju kože i jačaju moždane funkcije.

Mangan, element u tragovima koji nalazimo u kestenima je antioksidans koji pomaže u borbi protiv slobodnih radikala, odgovornih za razvoj niza bolesti, među kojima su karcinomi i srčane bolesti. Također, mangan sudjeluje u proizvodnji vezivnih tkiva te zgrušnjavanju krvi. Bakar iz kestena potiče zdravlje kostiju, pomaže u stvaranju crvenih krvnih stanica te jača imunitet i poboljšava živčane funkcije.

Nadalje, kesteni imaju visok udio vlakana, među kojima prednjače netopiva. Ova vrsta vlakana u stolici stvaraju nakupine i tako pomažu da prođe kroz probavni sustav brže. Tako se smanjuje rizik od zatvora i nastanka crijevnih komplikacija poput divertikuloze - stanja upale malih "džepića na stijenkama crijeva. Topiva vlakna kojih u kestenima ima nešto manje, apsorbiraju se u vodi i u crijevima stvaraju nakupine nalik gelu. Ova vrsta vlakana snižava kolesterol i regulira razine šećera u krvi.

Osim što ih možete jeste pečene i kuhane, postoji i pregršt recepata za konzumaciju kestena, od juha, salata i raznih finih slastica. Donosimo 3 recepta s kestenom:

Juha od kestena

juha kesteni

Sastojci:

  • 1,5 litra vode ili temeljca
  • 600 g kestena, oguljenih
  • 1 manja glavica luka
  • 100 g posnog sira, kremaste strukture
  • 1 žlica na sitno nasjeckanog peršina
  • 1/3 žličice stevije
  • sol, papar, po želji

Postupak:

Neoguljene kestene nožem po ravnoj strani zarežite u obliku slova X. Stavite kestene u dublji protvan pa stavite malo vode i ubacite u pećnicu na 230 stupnjeva da se kesteni samo na brzinu zapeku u vlažnom zraku, na 10 minuta. Ohladite pa ogulite kestene i pokušajte skinuti i tanku opnu.

U većem loncu pomiješajte temeljac, oguljene kestene i na sitno narezan luk. Kuhajte na srednjoj temperaturi oko 45 minuta.

Nakon toga smjesu ubacite u blender i dobro izmiksajte. Dodajte kremasti posni sir, steviju i sol i papar pa sve dodatno malo promiksajte pa vratite u lonac i ostavite još malo da se kuha. Servirajte posuto peršinom i s još malo naknadno dodanog posnog sira.

Topla salata od kestena s prokulicama

kesten salata

Sastojci:

  • 100 g kestena
  • 150 g prokulice
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 50 g pancete

Postupak:

Kestene ogulite pa stavite kuhati. Istovremeno, u drugoj posudi stavite kuhati prokulice. Kad su oboje pri kraju na tavi zagrijte maslinovo ulje i kad se dobro zagrije prepecite pancetu da postane hrskava. Procijedite kestene i ogulite ih pa ih ubacite na tavu iz koje ste izvadili pancetu i ostavili da se ocijedi. Kestenima dodajte procijeđene prokulice i sve dobro promiješajte. Servirajte i jedite toplo.

Tiramisu s kestenima

Tiramisu kesten

Sastojci:

Sastojci za podlogu:

  • 100 g kuhanih kestena
  • 100 g oraha

Sastojci za kremu:

  • 7 banana
  • 200 g mljevenih kuhanih kestena
  • 100 g kokosovog ulja
  • 110 g agavinog sirupa
  • 1 čajna žličica ekstrakta vanilije

Sastojci za okus po kavi:

  • 25 g mljevenih indijskih oraščića
  • 30 g mljevene kave

Sastojci za prah za posipanje:

  • 10 g kakaa u prahu
  • 1/2 žličice cimeta

Postupak:

Podlogu za ovaj zdravi tiramisu kolač radimo tako da orahe odvojeno sameljemo u mikseru pa dodamo kuhane kestene i dodatno promiješamo. Nakon toga smjesu istresemo na papir za pečenje koji ste stavili u protvan u kojem ćete raditi tiramisu. Smjesu ravnomjerno raširite po čitavoj površini te malo stisnite da se ukruti.

Sve sastojke za kremu (banane, kuhane kestene, kokosovo ulje, agavin sirup i vaniliju) ubacite u blender i dobro promiješajte dok ne dobijete glatku i jednoličnu smjesu. Smjesa treba biti potpuno bez grudica. Kremu nakon toga prelijete preko podloge i nožem za mazanje ravnomjerno raširite po cijelom površini.

Kremu nakon toga pospite mješavinom mljevene kave i indijskih oraščića koji su u obliku malo grubljeg praha. Nakon toga, smjesu pospemo mješavinom kakaa u prahu i cimeta. Gotov kolač nakon toga stavite u hladnjak na barem 90 minuta da se dobro stvrdne.

Objavljeno 08.10.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
3
0
Podijeli s prijateljima!