Kesteni mirišu zdravo
Prehrana

Kesteni mirišu zdravo

Daju nam snagu i raspoloženje, jedina im je mana visoka energetska vrijednost, ali jedete li ih kuhane, nećete se udebljati.

Nitko ne može odoljeti mirisu pečenog kestena koji se širi ulicama još od 16. stoljeća. Riječ je o dragocjenom voću kojeg dvostruki omotač štiti od propadanja.

Jedina mu je mana visoka energetska vrijednost, ali je zato odličan za djecu, sportaše, starije i sve izložene većem fizičkom naporu.

Škrob:

Od ostalih orašastih plodova razlikuje se nižim udjelom masti, visokim udjelom škroba i jedini sadrži vitamin C. Za razliku od plodova oraha, lijeske i bukve, kojima je glavni sastojak masno ulje, glavni sastavni dio kestena je škrob, kojeg u sirovu sjemenu ima oko 44 posto. Zbog visokog sadržaja škroba, od kestena se može dobiti brašno koje se, samo ili pomiješano s brašnom žitarica, koristi za pravljenje kruha i peciva.

Brašno od kestena, zbog svoje lake probavljivosti, pogodno je u prehrani starijih i djece.

Vitamini i minerali:

Kesten također sadrži minerale, vitamine B grupe, vitamin A i C. Od minerala, bogat je kalijem i fosforom, a sadrži i kalcij, magnezij, sumpor, klor, željezo, bakar, mangan. Budući da je bogat kalijem, a siromašan natrijem, preporučuje se u dijeti bolesnika s bubrežnim i krvožilnim oboljenjima.

Zašto je bolji kuhani:

Pečeni kesten ima veću energetsku vrijednost, veću količinu bjelančevina, masti, vitamina i dvostruko veću količinu ugljikohidrata. Isto tako, sadrži vitamin E i fitokemikalije koji nisu zastupljeni u kuhanom kestenu, dok kuhani kesten sadrži veću količinu mineralnih sastojaka.

Divlji kesten:

Za razliku od pitomog, divlji kesten nije jestiv zbog izrazito gorkog okusa, ali je zato poznato njegovo ljekovito djelovanje. Flavonidi, kumarini, saponozidi koriste se u proizvodnji farmaceutskih preparata - prvenstveno za liječenje venoznih oboljenja, kao što su proširene vene, hemoroidi, tromboflebitis.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Uživajte u branju jesenskih plodova x 1
    U ovo doba godine na proplancima, uz puteve ili u šumama cvatu biljke od čijih sušenih dijelova spravljamo ljekovite čajeve koji će nas zimi štititi od prehlada i gripa te jačati imunitet. Provedite v...
  • Malo kalorija, ali puno zadovoljstva x 27
    Konzumiranje zdrave, niskokalorične hrane ne mora značiti da se odričete dobrog okusa ili namirnica u kojima najviše uživate. Kuhana riba i povrće svaki dan na tanjuru zdravo je, ali kolika je vjeroja...
  • Jesenskih top 10 namirnica ! x 5
    Bobičasto voće, jabuke, kruške, šljive, smokve, bundeve, prvi mladi listovi špinata, mrkva, kukuruz, kesten...sve ovo jednako je vitaminima A, B i C, folacinu, cinku, kalciju, kaliju, željezu i svemu ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 13.11.2006
Piše: