Vrijeme je za kestene: 3 maštovita i neodoljiva recepta s kestenima u glavnoj ulozi

Image

Rijetki su oni koji ne vole ovu pravu riznicu hranjivih tvari, ne samo radi izvrsnog okusa već i zbog šarolikih mogućnosti pripreme - od juha, preko glavnih jela do deserata i pečenih slastica. Svojom posebnom teksturom i slatkim, blagim okusom koji obogaćuje svako jelo, služe kao izvrsno punjenje za razna tijesta, za pripremu umaka, te kao zamjena za brašno dajući bogatu i ukusnu koru pri pripremi kolača i pita, a nerijetko se dodaju i salatama te jelima od tjestenine.

Kesteni pripadaju skupini orašastih plodova, no od svojih se rođaka razlikuju nižom energetskom vrijednošću, nižim udjelom masti i visokim udjelom škroba te jedini sadrže vitamin C. Pored toga, kesten obiluje važnim nutrijentima, poput tijamina, riboflavina, folne kiseline, vitamina B6 i B12, bogat je kalijem, a dobar je izvor i kalcija, željeza, magnezija, fosfora i cinka.

kesten

Kestenima se zbog svega navedenog pripisuju brojna ljekovita svojstva  - pomažu kod bubrežnih i probavnih tegoba, čaj od kestena sjajno djeluje u ublažavanju simptoma astme i bronhitisa, a relativno velika energetska vrijednost koju duguje visokom udjelu škroba čini kesten odličnim izborom za sportaše, osobe izložene tjelesnim naporima te djecu. Također, pogodan je i za osobe koji pate od celijakije ili ne podnose gluten budući ga ne sadrži. Toliko bogatstva u tako malom plodu!

Kuhani i pečeni kesteni vjerojatno su se već do sad našli posluženi na mnogim stolovima, no mi vam nudimo nešto drukčije – 3 maštovita recepta s kestenima u glavnoj ulozi i u neobičnim kombinacijama. Oplemenite novim okusima ovaj ljekoviti i ukusni plod te ga istovremeno učinite nutritivno bogatijim i vizualno zanimljivijim uz kreacije koje slijede.

Pljeskavice od brokule i kestena

burger piletina

Sastojci:

  • 300 g brokule
  • pola glavice luka, sitno nasjeckanog
  • 2 jaja
  • 150 g zobenog brašna
  • 150 g očišćenog kuhanog kestena
  • masnoća po izboru, za prženje
  • sol i papar po ukusu

Priprema:

Popržite luk na malo masnoće i ostavite da se malo ohladi. Brokulu nakidajte na sitno pa skuhajte. Kad je gotovo procijedite i narežite nožem na što sitnije komade. Skuhane kestene ogulite i protisnite vilicom dok ne dobijete kremastu smjesu. Dva jaja umutite i pomiješajte s isjeckanom brokulom, zobenim brašnom, kestenima i ohlađenim lukom. Dobro izmiješajte smjesu dok ne postane potpuno homogena. Posolite i popaprite po ukusu pa još jedanput promiješajte. Među dlanovima oblikujte pljeskavice i pecite po 2-3 minute sa svake strane, odnosno dok pljeskavice ne dobiju boju meda. Poslužite toplo.

Salata od piletine i kestena

salata kesten

Sastojci: 

  • 2 čaše očišćenog kestena
  • 250 g kuhane piletine, isjeckane na komadiće
  • 2 stabljike sitno isjeckanog celera
  • 1 pečena crvena paprika
  • 2 žlice jogurta
  • sol i papar

Priprema:

Kesten skuhajte ili prepržite u pećnici 30-ak minuta. Ostavite da se ohladi i potom sitno isjeckajte. U posebnoj posudici izmiješajte sve sastojke te dodajte malo jogurta. Držite u hladnjaku najmanje dva sata te po želji ukrasite cijelim kestenima.

Palačinke s kestenom

palacinka kesten

Sastojci (za 6 palačinki):

  • 200 g zobenih pahuljica
  • 200 g posnog sira
  • 6 bjelanjaka (2 dcl tekućih)
  • ekstrakt vanilije

Kesten pire:

  • 2 šalice kestena
  • 5 šalica vode
  • prstohvat soli
  • sladilo po želji (stevija, rižin slad..)

Priprema:

Kesten pire pripremite tako da operete kestene i prepržite ih u tavi na laganoj vatri nekoliko minuta. Bez prekidanja miješajte da ne izgore. Izvadite ih i stavite u ekspres-lonac.  Dodajte vodu i sol i kuhajte oko 40-50 minuta. Sameljite da budu poput kreme. Dodajte sladilo po želji.

Za palačinke, zobene pahuljice usitnite u mikseru, dodajte bjelanjke i posni sir te žličicu ekstrakta vanilije. Dobivenu smjesu izlijte na tavu, palačinku namažite kesten pireom i uživajte.

Objavljeno 09.11.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
5
1
Podijeli s prijateljima!