Božićna akcija: iskoristi do 30% popusta na kettlebelle, bučice i pločaste utege!

3 zdrava recepta s tofuom

Image

Tofu se najčešće naziva „sojinim sirom“. Naime, dobiva se zgrušavanjem proteina u sojinom mlijeku pa se radi o iznimno proteinski bogatoj namirnici koja je na redovitom meniju posebno osoba koje slijede vegetarijanski način prehrane.

Tofu se dobiva obradom soje: zrno soje se namače u vodi i melje u kašu. Potom se kaša prokuha kako bi se izbacio tripsin inhibitor (tvar koja sprječava djelovanje probavnih enzima (tripsin, pepsin) te tako smanjuju probavu proteina. Tripsin inhibitor je termorezistentan te se uništava tek nakon kuhanja.) pa se cijeđenjem odvaja sojino mlijeko i ostatak (okara). Mlijeko se tada zgrušava kako bi nastao  - sir (tofu).

S tofuom se, baš kao i s klasičnim sirom ili komadom mesa, može pripremiti niz recepata, od smoothieja s kremastim tofuom, do pripreme glavnih obroka u kojima je tofu izvor proteina.

Tofu i povrće na grillu

Sastojci:

  • 150 g tofua
  • 80 g brokule
  • 80 g tikvica
  • 1 rajčica
  • 60 g batata
  • 3 žlice maslinovog ulja
  • 2 češnja češnjaka
  • 1 cijeđeni limun

Postupak:

Tofu pola sata marinirajte u maslinovom ulju, češnjaku i limunovom soku. Brokulu i batat skuhajte i procijedite. Tofu narežite na fete i stavite na gril tavu. Dodajte mu na kolutove narezanu tikvicu i, kad je već skoro gotovo, rajčicu narezanu na kockice. Nakon samo par minuta pečenja imate gotov proteinski obrok.

Salata s tofuom i teletinom

Sastojci:

  • 200 g tofua
  • 300 g telećeg buta
  • 200 g miješane zelene salate
  • 1 krastavac
  • Sol, papar, malo svježeg bosiljka
  • 2 žlice maslinovog ulja

Postupak:

Meso narežite na trakice, a tofu na kockice. Na tavi zagrijte žlicu maslinovog ulja pa ispecite meso. Kad je meso umalo gotovo, dodajte tofu i pustite da se lagano zapeče sa svih strana. Krastavac narežite na kolutove, a salatu usitnite. Pomiješajte sve sastojke pa začinite.

Tofu s bulgurom i povrćem

Sastojci:

  • 150 g tofua
  • 60 g bulgura (ili neka druga žitarica)
  • 1 glavica luka
  • Začini: bosiljak, origano, kurkuma
  • 1 limun
  • 100 g cherry rajčica
  • Šaka špinata
  • 1 čajna žličica maslinovog ulja

Postupak:

Prema uputama na pakiranju, skuhajte bulgur. Na tavu stavite maslinovo ulje pa sitno narezan luk. Dodajte bulgur i začine, pa sitno narezan špinat i cherry rajčice. Dobro sve izmiješajte i skinite s ploče. Tofu narežite na ploške, nabrzinu zapecite na tavi pa prebacite na tanjur te dodajte bulgur s povrćem.

Objavljeno 17.08.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!