#Ostanidoma - fitness.com.hr webshop je tu za vas!

Pravi nedjeljni ručak: Sporo pečena junetina na pireu od batata

Image
Uz malo truda
4 osobe
120min

Volite li i vi slatkasto-slane kombinacije? Meni su iznimno ukusne i moram priznati da mi je zbog toga pire od batata jedan od najdražih priloga. Iako ga možete napraviti i kao desert, odnosno slatki pire, s kokosovim mlijekom, vanilijom i cimetom, ipak je najčešće prilog uz pečeno meso ili kakav umak.

Sporo pečena junetina savršeno se nadopunjava s batatom, ali ako nemate dovoljno vremena, ovako mariniranu junetinu možete ispeći brže, narezanu kao šnicle, na tavi. Bitno je da je dovoljno dugo marinirate i da meso pečete kratko, na jako ugrijanoj tavi, kako vam ne bi bila žilava.

Meni se ovaj način pečenja jako sviđa jer je meso toliko mekano da se raspada i vrlo lako čupka vilicom. Iako je postupak nešto zahtjevniji, zbog dužeg mariniranja i pečenja, mislim da nećete požaliti. Ako nemate domaćeg goveđeg temeljca, napravite ga od goveđe kocke.

pire

Sastojci, za 4 osobe:

  • oko 2 kg junetine od lopatice
  • 4-6 žlica soja sosa
  • sok jedne naranče
  • 2 žlice maslinova ulja
  • svježe mljeveni papar
  • 2 žlice smeđeg šećera
  • 2 žlice dimljene paprike
  • pola litre goveđeg temeljca

Postupak: 

  1. Pomiješajte sve sastojke osim goveđeg temeljca.
  2. Natrljajte meso sa svih strana, stavite u posudu i prekrijte prozirnom folijom.
  3. Ostavite u hladnjaku da se marinira preko noći, ali slobodno ga ostavite i duže.
  4. Izvadite iz hladnjaka barem sat vremena prije pečenja.
  5. Pećnicu zagrijte na 220C.
  6. Stavite meso u namašćenu tepsiju i zapecite sa svih strana. Podlijte temeljcem i poklopite ili prekrijte folijom pa pecite oko 3.5h na 150C.

Na pola pečenja možete oko mesa staviti povrće, ako želite imati umak. Preporučam da upotrijebite 5-6 glavica luka, nekoliko režnjeva češnjaka i 2 oguljene, kiselkaste jabuke. Nakon pečenja sve zblendajte sa sokovima od pečenja, po potrebi dodatno začinite i poslužite uz meso.

pire

Pire od batata

Sastojci:

Postupak: 

  1. Oguljeni batat narežite na kocke od 4-5 cm pa kuhajte oko 20 minuta u uzavreloj vodi.
  2. Kad omekša ocijedite, dodajte mlijeko, maslac i začine.
  3. Zgnječite gnječilicom za krumpir i poslužite uz meso.

Objavljeno 16.03.2020.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Popularni recepti

Popularni recepti