VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

6 zdravstvenih prednosti konzumacije slatkog krumpira (batata)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kako mu i samo ime kaže, slatki krumpir je sladak, a ova škrobasta korjenasta biljka raste diljem zemaljske kugle i nalazimo ga u različitim bojama (žuti, narančasti, ljubičasti) te sve češće zauzima mjesto na našim jelovnicima.

Nutritivno, slatki krumpir (ili batat) je bogat vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, a i niz je zdravstvenih pozitivnih učinaka slatkog krumpira na zdravlje zbog čega ga svakako pokušajte uključiti u svoj jelovnik.

batat

Donosimo 6 zdravstvenih prednosti konzumacije slatkog krumpira (batata):

1. Izvrsna nutritivna vrijednost

Batat je izvrstan izvor vitamina, minerala i vlakana, što znači da doprinosi zdravlju probavnoga sustava. U 100 grama slatkog krumpira nalazimo:

Kalorije - 110 kcal

Masti - 0 g

Ugljikohidrati - 24 g

  • Šećeri - 7 g
  • Vlakna - 3 g

Proteini - 2 g

Vitamini:

  • A (22.000 IU)
  • C (22 mg)
  • B6 (0,3 mg)

Minerali

  • Kalij (542 mg)
  • Kalcij (43 mg)
  • Magnezij (31 mg)
  • Mangan (0,57 mg)

Dodatno, narančasta i ljubičasta verzija batata su bogate antioksidansima koji imaju zaštitno djelovanje za organizam u borbi protiv slobodnih radikala,, odgovornih za oštećenja stanica i oksidativni stres koje se smatra uzročnicima niza bolesti, među kojima su i neki karcinomi.

2. Doprinosi zdravlju crijeva

Visok udio vlakana i ranije spomenuti antioksidansi su značajno pozitivni za zdravlje crijeva i probavnoga trakta. U batatu nalazimo dvije vrste vlakana: topiva i netopiva. Ljudski organizam ih ne može razgraditi već ona prolaze cjelovita kroz probavni trakt i tako čiste crijeva, pomažu probavi, ali i daju dulji osjećaj sitosti.

Određene vrste topivih vlakana - poznate kao viskozna vlakna - apsorbiraju vodu i omekšavaju stolicu. S druge strane, neviskozna, netopiva vlakna ne upijaju vodu i doprinose čvrstoći stolice. Neka topiva i netopiva vlakna mogu se fermentirati s bakterijama u debelom crijevu, stvarajući spojeve koji se nazivaju masne kiseline kratkog lanca i koje potiču rad stanica intestinalne sluznice i održavaju ih zdravima i jakima.

Prehrane bogate vlaknima (koje sadržavaju 2-33 grama vlakana na dan) povezane su sa smanjenim rizikom od karcinoma debelog crijeva i redovitim i pravilnim radom crijeva.

Osim vlakana, i antioksidansi iz batata imaju niz pozitivnih učinaka. Studije su pokazale da vrsta antioksidansa koje nalazimo u ljubičastom batatu potiče rast zdravih crijevnih bakterija, uključujući vrste Bifidobacterium i Lactobacillus. Veća količina ovih bakterija u crijevima, povezana je sa smanjenim rizikom od bolesti poput sindroma iritabilnog kolona ili proljeva.

batat

3. Može imati antikancerogena svojstva

Antioksidansi koje nalazimo u batatu pomažu u borbi protiv slobodnih radikala, a oni su povezani s razvojem nekih vrsta karcinoma. Antocijanini, skupina antioksidansa koje nalazimo u ljubičastom batatu, laboratorijski potvrđeno usporava rast određenih vrsta karcinoma, uključujući karcinome mjehura, debelog crijeva, želuca i dojke.

Laboratorijske studije su potvrdile i da ekstrakti narančastog batata i kore batata imaju također antikancerogena svojstva. Zasad nema studija na ljudima koje bi potvrdile ovo djelovanje.

4. Doprinosi zdravom vidu

Batat je bogat izvor beta karotena, antioksidansa odgovornog za narančastu boju u ovom povrću. S 200 grama pečenog narančastog slatkog krumpira pečenog s korom unijet ćete sedmerostruku količinu beta karotena koji je potreban odrasloj osobi u danu.

Beta karoten se u organizmu konvertira u vitamin A i koristi kao receptor svjetla u ljudskim očima. Manjak vitamina A u organizmu može dovesti do vrste sljepoće koja se naziva kseroftalmija (sindrom suhog oka), a unos namirnica koje obiluju beta karotenom smanjuje rizik od ove bolesti.

5. Može doprinijeti moždanim funkcijama

Konzumacija ljubičastog batata može doprinijeti moždanim funkcijama. Studije provedene na životinjama pokazale su da antocijanini koje nalazimo u ljubičastom batatu mogu doprinijeti zdravlju mozga smanjenje upala i prevencijom štetnog djelovanja slobodnih radikala.

Zasad nema studija nad ljudima koje bi potvrdile ovu tezu pa oko tog djelovanja treba biti oprezan.

batat

6. Može doprinijeti imunitetu

Kako je rečeno, narančasti batat je bogat beta karotenom koji se u organizmu konvertira u vitamin A, a upravo je on ključan u zdravlju imunološkog sustava. Osim toga, ovaj vitamin je ključan za održavanje zdrave sluznice, osobito sluznice crijeva.

Upravo su crijeva mjesto u tijelu koje je izloženo mnogim potencijalnim patogenima, pa je zdravlje crijeva svakako nešto o čemu treba voditi brigu. Manjak vitamina A potvrđeno povećava upalne procese u crijevima i smanjuje sposobnost imunološkog sustava da kvalitetno odgovori na prijetnje.

Kako batat uključiti u prehranu?

Slatki krumpir ili batat je vrlo jednostavno uključiti u prehranu, možete ih kuhati, peći, puniti, pržiti, pariti… i sve to možete rasti s korom ili bez nje. Možete ih koristit kao namirnicu za svoje slatke i slane obroke i možete ih uključiti u sve obroke u danu, od doručka do deserta.

Donosimo nekoliko recepata za pripremu batata:

Za sladokusce: Brownie od slatkog krumpira!

Namaz od slatkog krumpira

Slatki obrok nakon treninga: Batat s proteinima u prahu

Špageti od slatkog krumpira s piletinom u kokosovom mlijeku

Batat punjen povrćem i posnim sirom

Batat bruskete

Objavljeno 25.07.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!