Morate probati: Low-carb njoki od cvjetače u ljetnom umaku od piletine

Image

Ljetno jelo savršeno za one koji paze na liniju i/ili se hrane po principima low-carb prehrane - za vas imamo njoke od cvjetače koje se rade bez trunke pšeničnog brašna, a uz dodatak parmezana, mozzarelle i kokosovog brašna! Uz njih možete iskombinirati umak po želji, mi smo se odlučili za ljetnu piletinu s rajčicom i maslinama. Prefino! :)

Low-carb njoki od cvjetače u ljetnom umaku od piletine

Sastojci (za 3 osobe):

Njoki:

  • Oko 400 g cvjetića cvjetače
  • 75 g ribanog parmezana
  • 2 žumanjka
  • 1/2 žličice suhog češnjaka
  • 1/2 žličice soli
  • Svježe mljeveni papar
  • 1 žličica gustina
  • Oko 100 g kokosovog brašna
  • 280 g mozzarelle

Umak:

  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 450 g pilećih prsa
  • 1 manji luk
  • 2 mlada luka
  • 150 g crnih maslina, bez koštica
  • 500 ml pasirane rajčice
  • Sol, papar
  • Sušeni bosiljak
  • Svježi bosiljak

Low-carb njoki od cvjetače u ljetnom umaku od piletine

Priprema:

Njoki:

  1. Cvjetaču skuhati na pari, oko pola sata, dok ne omekša. Ohladiti ju 10-tak minuta. Staviti u kuhinjski blender i pretvoriti u kašu.
  2. Dodati sve ostale sastojke za njoke, osim mozzarelle. Pulsirati u blenderu da se poveže.
  3. Mozzarellu otopiti na pari dok ne postane rastezljiva i mekana. Ako je pustila puno tekućine, malo je ocijediti. Zatim u mozzarellu dodati smjesu iz blendera i sve promiješati. Prebaciti na radnu površinu i kratko umijesiti kao tijesto. Ukoliko je potrebno, dodati još kokosovog brašna ako je smjesa preljepljiva.
  4. Kad dobijete glatko, kompaktno tijesto, vlažnim prstima otkidajte komadiće tijesta veličine oraha i među dlanovima oblikujte njoke. Radite što brže dok se mozzarella ponovno ne stvrdne, i nemojte se brinuti ako smjesa bude lagano rastezljiva od mozzarelle. Oblikovane njoke stavljajte na dasku obloženu papirom za pečenje, trebalo bi vam ispasti oko 40-tak njoka. Stavite u zamrzivač na barem sat vremena ili do kuhanja.
  5. Njoke kuhajte u većoj količini kipuće slane vode, po oko 10-12 njoka odjednom, svega maksimalno 2 minute. Vatru smanjite i kuhajte pažljivo i kratko, kako se njoki ne bi raspali. Izvadite i ocijedite te poslužite s umakom.

Ljetni umak od piletine:

  1. Luk sitno nasjeckajte, a piletinu operite i narežite na kocke veličine zalogaja. Masline narežite na kolutiće, kao i mladi luk.
  2. U dubljoj tavi ugrijte maslinovo ulje pa na njemu na naglo ispržite piletinu, da se zatvore pore i da postane zlatnosmećkasta. Izvadite je iz tave, posolite i popaprite, poklopite i držite na toplom.
  3. Na sokovima od pečenja popržite sitno sjeckani luk. Podlijte s malo vode, a kad se počne raspadati, zalijte ga pasiranom rajčicom. Posolite, popaprite, dodajte sušeni bosiljak te kuhajte par minuta. Zatim dodajte masline i mladi luk i kuhajte još koju minutu. Na kraju vratite piletinu, te sve pospite svježim bosiljkom i poslužite s kuhanim njokima.

Objavljeno 03.09.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Dojam sadržaja
7
0
Podijeli s prijateljima!