Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

5 važnih pravila kako hranom dobiti mišiće, a ne salo!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Poslovicu da je vatra "dobar sluga, a loš gospodar" moglo bi se primijeniti i na hranu. Naime, i hrana je, ako je pametno unosimo, primjereno našim ciljevima i željenim rezultatima, izvrstan sluga i suradnik na tom putu, a u suprotnom - ako se predamo hrani, počnemo jesti u emotivnim krizama, ona zagospodari nama i rezultati svakako nisu onakvi kakve bismo željeli.

Hrana je naše gorivo i "oruđe" kojim možemo postići većinu svojih ciljeva kad se govori o zdravlju, formi i fizičkom izgledu. Primjerice, unosom hrane može se povećati mišićna masa, ali i povećati udio masnog tkiva - razlika je u pristupu prehrani, način raspoređivanja obroka, izboru namirnica i aktivnosti.

Donosimo 5 jednostavnih savjeta kako hranu koju unosite iskoristiti za izgradnju mišićne mase, a ne taloženje masnog tkiva:

1. Održavajte osjetljivost na inzulin
2. Prvo jedite proteine i masti
3. Koristite ocat
4. Koristite psyllium
5. Vježbajte i uzimajte riblje ulje

Voće i povrće

Osjetljivost na inzulin

Ako vam mišićna masa nije osjetljiva na inzulin, većina hrane koju pojedete neće biti dopremljena do mišićnih stanica, već će biti pohranjena u masno tkivo.

Inzulin je hormon koji značajno utječe na skupljanje masnoga tkiva, stoga je osjetljivost na inzulin izrazito bitna. Bez optimalne osjetljivosti na inzulin, proteini uneseni hranom neće biti dopremljeni do mišića već ć biti spremljeni u masno tkivo.

Nesvjesni te fiziološke činjenice, mnogi izbjegavaju ispuštanje inzulina prehranom s niskim udjelom ugljikohidrata. Time se dugoročno sprječava mišićni rast.

Proteini i masti na početku obroka

Kada sjedate za stol, prije nego krenete jesti ugljikohidrate, pojedite proteine, povrće i masti. Takvim rasporedom unosa nutrijenata dosežu se niže razine glukoze i inzulina nakon obroka. Stoga, ugljikohidrate ne treba nužno izbaciti iz prehrane, ali ih treba smjestiti na kraju obroka.

Osim toga, ovakvim rasporedom unosa hrane, izbjeći ćete i osjećaj pospanosti nakon obroka. Naime, unos proteina na početku obroka će se utjecati na proizvodnju neurotransmitera serotonina koji utječe na spavanje.

Iznimno, jedini obrok u kojem je dobro prvo pojesti ugljikohidrate jest oko treninga. Naime, tada želite iskoristiti inzulin da maksimalno dopremite nutrijente u mišiće, što će vam inzulin pomoći da postignete.

meso masti

Koristite ocat

Ocat povećava osjetljivost na inzulin. Koristite ga za začiniti salatu ili popijte 2 žlice jabučnog octa prije glavnih obroka. Naime, ocat ne samo da pojačava odgovor tijela na glukozu i inzulin nakon obroka koji sadrži ugljikohidrate, već i povećava osjetljivost na inzulin.

Više studija je potvrdilo utjecaj octa na inzulin, a odgovorna za to je octena kiselina koja smanjuje aktivnost disaharidaze, dajući efekte slične onima koje imaju lijekovi protiv dijabetesa tipa 2.

Koristite psyllium

Psyllium snižava razine šećera u krvi nakon obroka. Osim toga, psyllium je odličan izvor topivih vlakana, a vlakna pomažu u regulaciji probave, čišćenju organizma od toksina, ubrzavanju metabolizma te gubljenju viška kilograma.

trening

Vježbajte i koristite riblje ulje

U kombinaciji, ovo dvoje snižavaju utjecaj koji šećer u krvi ima na organizam, znatno više nego što imaju pojedinačno. Naime, studije potvrđuju da riblje ulje pojačava efekte tjelesne aktivnosti na razinu šećera u krvi. Osim toga, riblje ulje, potvrđeno je, čini stanice osjetljivijima na inzulin, ali i smanjuje izlučivanje inzulina iz gušterače.

Objavljeno 09.09.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!