VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Inositol - alkoholni šećer koji vraća osjetljivost na inzulin i liječi policistične jajnike

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Inositol je opće ime koje se odnosi na molekule slične strukture, a koje sadrže devet stereoizomera. Radi se o pseudovitaminu koji se ponekad pogrešno pripisuje vitaminima B-kompleksa, a u najvećoj mjeri ga pronalazimo u citrusnom voću. Inositol je uobičajen naziv za stereoizomer naziva myo-inozitol. 

Inositol je alkoholni šećer koji je upola manje sladak od običnog bijelog šećera, a ljudski organizam ga proizvodi sam, od glukoze. Svaki zdravi bubreg dnevno proizvede oko 2 grama inositola, a sintetizira se i u nekim drugim tkivima. Njegovu najveću koncentraciju nalazimo u mozgu gdje ima važnu ulogu u proizvodnji drugih neurotransmitera, a neki steroidni hormoni vežu se na njihove receptore.

inositol

Funkcija inositola

Inositol se ponaša kao sekundarni prijenosnik poruke u nizu intrastaničnih signalnih putanja. Preciznije, njegova funkcija je posredovanje prijenosa staničnog signala kao odgovor na neurotransmitere i čimbenike rasta te sudjeluje u osmoregulaciji. Među biološkim procesima u koje je uključen inositol su:

  • Prijenos inzulinskog signala
  • Kontrola koncentracije intracelularnog kalcija
  • Održavanje potencijala stanične membrane
  • Razbijanje stanica masti
  • Ekspresija gena

policisticni jajnici

Kliničko korištenje inositola

  • Inositol se smatra sigurnim i učinkovitim tretmanom za sindrom policističnih jajnika. Djeluje tako da povećava osjetljivost na inzulin, koji pomaže u poboljšanju funkcije jajnika te smanjuje hiperandrogenizam (medicinsko stanje obilježeno prekomjernom razinom androgena u ženskom tijelu i povezanim učincima povišenih razina androgena)
  • Inositol je učinkovit za liječenje prijevremeno rođenih beba koje imaju ili su pod rizikom od dobivanja sindroma dišnih poremećaja.
  • U kliničkoj uporabi često se veće doze inositola daju za liječenje depresije iako za njegovu učinkovitost u ovoj svrsi nema puno znanstveno potvrđenih dokaza.
  • Inositol je učinkovit protiv nekih drugih stanja povezanih s tjeskobom kao što su panični poremećaji i emocionalno prejedanje. Relativno je nedjelotvoran za shizofreniju i autizam, a nije uspio liječiti PTSP unatoč učincima na smanjenje osjećaja panike.

citrusi

Nuspojave inositola

Inositol kao dodatak prehrani je siguran za probavu, a sve moguće nuspojave uzimanja povezane su s blagim gastrointestinalnim nedaćama u slučaju uzimanja prekomjernih doza.

Visoke doze (12-18 g) potrebne su za različite neurološke utjecaje, dok su manje doze (2-4 g) dovoljne za obnovu osjetljivosti na inzulin ili liječenje policističnih jajnika

Hrana u kojoj nalazimo inositol

Inositol je prirodno prisutan u većem broju namirnica, no često se zamjenjuje s lecitinom, koji je njegova biodostupna forma, s fitatima, koji je forma inositola u bionedostupnom obliku, dakle onom koji tijelo ne može iskoristiti.

Najveće koncentracije inositola nalazimo u voću, grahoricama i žitaricama. No, grahorice i žitarice sadrže veće količine fitata.

grahorice

Reference:

Objavljeno 26.08.2018.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!