Akcija: 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Koji ocat odabrati: vinski, jabučni ili aceto balsamico?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Salate, bez obzira od čega se sastojale gotovo uvijek imaju jedan zajednički sastojak: ocat! Osim što salati daje dodatan okus, ocat zbog svoje kiselosti pomaže probavi i ima niz zdravstvenih prednosti. Studija objavljena 2006. godine u British Journal of Nutrition potvrdila je da octena kiselina značajno smanjuje udio kolesterola i triacilglicerola u krvi, a utječe i na snižavanje krvnog tlaka. U našim kuhinjama najčešće susrećemo ova tri octa: jabučni ocat, vinski ocat i aceto balsamico (balzamični ocat). Koji od njih je nutritivno najbolji i koji preporučujemo da budu dio vaše svakodnevne prehrane pročitajte u nastavku teksta.

Vinski ocat

Za vinski ocat je zabilježeno da se koristio i 5000 godina pr.Kr. u Babilonskom carstvu za liječenje upala, oteklina i kašlja, te se od tada koristi u narodnoj medicini.

Vinski ocat koristi se od davnina za pomoć kod proširenih vena, glavobolje, prehlade, mučnina, vraća apetiti i kontrolira imunološki sustav, te izbacuje štetne otrove iz organizma. Iako se najviše koristi kao začin ili dodatak jelima i salatama, sve se više prepoznaju njegovi zdravstveni benefiti: ubrzava topljenje masti u tijelu do 10% - znatno više od drugih preparata za mršavljenje, regulira razinu šećera u krvi, te smanjuje opasnost od razvoja srčanih oboljenja regenerira kosu i liječi štucavicu. Uz to, resveratrol iz vina je povezan sa smanjenjem rizika od nastanka karcinoma, a polifenoli su antioksidansi koji imaju pozitivne učinke u borbi protiv slobodnih radikala, krivaca za razvoj niza bolesti.

U kućanstvu, ocat se koristi za čišćenje kao dezinficijens jer ima snažno antimikrobsko djelovanje, a pokazao se i kao dobar odstranjivač vodenog kamenca i tvrdokornih mrlja. Osim toga, uklanja neugodne mirise, suzbija korov, te razgrađuje hrđu.

Jabučni ocat

Jabučni ocat se koristi, osim za prehranu, u medicini već preko 10.000 godina. Jabučni ocat nastaje iz soka prešanih jabuka kojemu se dodaju kvaščeve gljivice i šećer (iako ne trebaju, proces može otpočeti i prirodno). Nakon toga se dodaju i bakterije koje fermentiraju alkohol i pretvaraju ga u octenu kiselinu, najvažniju aktivnu komponentu octa.

Tradicionalno se jabučni ocat koristi za dezinfekciju, tretiranje gljivičnih oboljenja te infekcija ušiju. Osim toga, koristi ga se i kao konzervans za hranu, a istraživanja pokazuju da sprječava rast i širenje bakterija (posebno E.coli) u hrani.

Na dugoj listi boljki kojima pomaže, uz artritis, osteoporozu, visok kolesterol, nizak krvni tlak, smjestio se i kao sredstvo koje potpomaže probavu i regulira tjelesnu težinu. Naime, ocat produljuje osjećaj sitosti pa potiče ljude da unesu manje hrane u danu, što može uzrokovati gubitak kilograma.

Osim toga, smatra se da jabučni ocat snižava glikemijski indeks namirnica, poboljšava osjetljivost na inzulin i omogućava kontrolu dijabetesa tipa 2. Naime, jabučni ocat poboljšava osjetljivost na inzulin nakon obroka bogatog ugljikohidratima za čak 20-35% te značajno snižava razinu glukoze u krvi.

Aceto balsamico (balzamični ocat)

Aceto balsamico (balzamični ocat) se tradicionalno proizvodi u talijanskoj Modeni, a radi se iz koncentriranog mošta bijelog grožđa sorte Trebiano. Proizvod je tamne boje i bogatog okusa, dobiven dugim stajanjem, u drvenim bačvama, neki čak i po 100 godina što značajno podiže cijenu ovoga octa. Za razliku od ostalih vrsta octa gušći je i viskozniji, time s pravom nosi ime jednog od najcjenjenijih i najskupljih octeva. Prema studiji iz 2006. godine objavljenoj u Medscape General Medicine aceto balsamico sprječava nakupine plaka u krvnim žilama te razvoj arterioskleroze. Zbog toga, balzamični ocat održava razinu krvnog tlaka. Usto, polifenoli u acetu limitiraju sposobnost LDL "lošeg" kolesterola da oksidira čime se smanjuje šteta koju ovaj kolesterol može napraviti u stanicama.

Ako promotrimo usporednu tablicu nutritivnih vrijednosti tri promatrana octa, vidjet ćemo značajne razlike između jabučnog i vinskog octa s jedne strane i balzamičnog s druge:

 

Jabučni ocat

Vinski ocat

Balzamični ocat

 

U 100 g

Kalorije

22 kcal

19 kcal

88 kcal

Ukupno masti

0 g

0 g

0 g

Ukupno ugljikohidrati

0,9 g

0,3g

17 g

Proteini

0 g

0 g

0,5 g

Sol

5 mg

8 mg

23 mg

Šećer

0,4 g

0 g

15 g

Kalij

73 mg

39 mg

112 mg

Kalcij

7 mg

6 mg

27 mg

Željezo

0,2 mg

0,5 mg

0,7 mg

Magnezij

5 mg

4 mg

12 g

Dakle, iz svega navedenoga te iz priložene nutritivne tablice može se zaključiti da je octena kiselina prisutna u sva tri promatrana octa najvrjednija komponenta ovih tekućina. Zbog svojeg aromatičnog okusa, aceto balsamico će hrani dati najjači pečat i aromu, no zbog njegove energetske vrijednosti će ga izbjegavati oni na striktnim redukcijskim dijetama poput fitness natjecatelja. Istovremeno, aceto je mnogo „jači“ po svojem sastavu minerala, ali i šećera. Budući da su količine octa koje uobičajeno unosimo u organizam u danu vrlo niske, nijedan od ovih ocata neće vam ugroziti formu ni dijetalni režim prehrane, ali imajte na umu kalorije i sol u acetu ako poželite ići u detalje.

Octena kiselina ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje, pa svakako ocat imajte uvijek u kuhinji, a o važnosti salata ne trebamo ni pisati jer one su dio svakog zdravog i reguliranog jelovnika.

Objavljeno 20.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!