Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Maltodekstrin - što je i čemu služi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Bez obzira jeste li ikad čuli za maltodekstrin ili ne, postoji velika šansa da ste ga u posljednja 24 sata konzumirali. Maltodekstrin je čest sastojak u pakiranoj hrani kao što su namirnice od tijesta, slatkiši i gazirana pića. Dobra vijest je što većina proizvođača na ambalaži u sastavu označi da proizvod sadrži maltodekstrin, što nije slučaj za neke druge dodatke namirnicama kao što su drugi oblici aditiva.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Vegan Protein Complex - 500 g

Vegan Protein Complex je odličan za vegetarijance i vegane koji žele visok udio kvalitetnih bjelanče...

  • 22,49 €

Sportaši također često koriste maltodekstrin, koji je izvor visoko glikemijskih ugljikohidrata, najčešće nakon treninga uz whey protein kako bi brzo što prije započeli obnovu energetskih depoa u tijelu. Mnogi vjeruju da je ovaj dodatak prehrani štetan po zdravlje, pa pogledajmo što točno maltodekstrin je, gdje ga možemo pronaći i koje su prednosti i mane ovog proizvoda.

Što je maltodekstrin?

Maltodekstrin je bijeli škrobasti prah koje nema okus, otapa se u vodi, a koristi se kao aditiv u mnogim namirnicama kako bi im se poboljšao okus, tekstura i rok trajanja. Dobiva se iz bilo koje hrane koja sadrži škrob, uključujući kukuruz, krumpir, pšenicu i rižu.

Iako dolazi iz prirodnog porijekla, potrebno ga je obraditi što se radi procesom hidrolize. U tom procesu koriste se voda, enzimi i kiseline kako bi se škrob razgradio u manje čestice, što rezultira dobivanjem bijelog praha koji sadrži molekule šećera. U prehrambenim proizvodima, u kojima se maltodekstrin najviše koristi, služi za:

  • zgušnjavanja hrane ili tekućina kako bi se sastojci povezali
  • poboljšanja teksture i okusa
  • očuvanja i produžavanja rok trajanja namirnica
  • zamjenjuje šećer i masti u niskokaloričnim prerađenim namirnicama

Energetska vrijednost maltodekstrina jednaka je kao u saharozi i iznosi 4 kalorije po gramu maltodekstrina. To je lako probavljivi ugljikohidrat i jako brzo osigurava energiju, stoga ga proizvođači sportskih pića i snackova često dodaju u sastav.

Maltodekstrin konzumiramo tijekom dana češće nego što mislimo. Namirnice i hrana koje često sadrže maltodekstrin:

  • tjestenina, riža
  • zamjene za meso
  • dresing za salatu i umaci
  • smrznuto meso
  • juhe
  • šećeri i sladila
  • energetska i gazirana pića
  • puding, jogurt
  • pečena roba
  • slatkiši


Je li maltodekstrin siguran?

Agencije odgovorne za provjeru prehrambenih proizvoda označile su maltodekstrin kao općenito siguran aditiv. Međutim, ako osoba jede puno proizvoda koji sadrže maltodekstrin to je najčešće znak da je njena prehrana vrlo vjerojatno pretežito sastavljena od visoko prerađene hrane, bogata šećerima i siromašna vlaknima, a takav tip prehrane može povećati rizik za razvoj visokog kolesterola, dijabetesa tipa 2 i prekomjerne tjelesne težine.

Istraživanja su povezala maltodekstrin s mogućim zdravstvenim rizicima:

  • dijabetes – s obzirom na to da maltodekstrin ima veći glikemijski indeks (106-136) od stolnog šećera, to znači da će nakon konzumacije hrane koja ga sadrži doći do velikog skoka šećera u krvi što može biti opasno za ljude koji imaju dijabetes ili inzulinsku rezistenciju
  • crijevna flora – neki dokazi ukazuju da maltodekstrin može utjecati na ravnotežu bakterija u crijevima, koje igraju bitnu ulogu u zdravlju, i učiniti vas podložnijima razvoju crijevnih bolesti kao što su Crohnova bolest i gastroenteritis
  • alergije – konzumacija maltodekstrina može izazvati osip, grčeve i poteškoće s disanjem, a ljudi koji boluju od celijakije trebaju pripaziti pri korištenju maltodekstrina jer može sadržavati tragove glutena ako je pšenica korištena kao izvor škroba

Prednosti i mane korištenje maltodekstrina

Jedna od glavnih prednosti korištenja maltodekstrina niska je cijena i učinkovitost, kako u očuvanju hrane i tako i u unapređenju okusa i teksture namirnica, što je i primarno zbog čega se koristi. Kod osoba koje boluju od hipoglikemije, odnosno imaju nižu razinu šećera u krvi i teško održavaju normalnu razinu, maltodekstrin se koristi u terapijske svrhe.

Osim kao aditiv u proizvodnji hrane, maltodekstrin se koristi zasebno kao dodatak prehrani, ali se može pronaći i u sastavu drugih dodataka prehrani koju koriste sportaši i rekreativci kao brzi izvor energije nakon treninga.

Negativna strana maltodekstrina je njegov utjecaj na povećani rizik za razvoj različitih bolesti, ako ga se konzumira u prevelikim količinama i ako se konzumira jako često. Dobra vijest je što ga najčešće bude malo u pojedinoj namirnici i nije opasan u manjim količinama, ali kao i u svemu, umjerenost je bitna.

Objavljeno 14.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!