Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Prepoznajte na vrijeme: Ovo su simptomi Crohnove bolesti kod žena

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Crohnova bolest ne bira, već pogađa i muškarce i žene, i djecu i odrasle. Kod odraslih omjer oboljelih od ove bolesti ide u korist žena koje 1,1-1,8 puta češće obolijevaju. Kod djece je omjer više u korist muškaraca: 1,6:1. uz standardne simptome, kod žena se javlja  još jedan niz simptoma, a ćemo o njima govoriti u nastavku članka.

Od nakupljanja kilograma ili mršavljenja, do bolova tijekom spolnog odnosa, kod žena se ova bolest crijeva manifestira na niz dodatnih (bolnih) načina koje je važno na vrijeme prepoznati i tretirati.

crohnova

Nakupljanje kilograma

Crohnova bolest ima svoje aktivne i mirne faze. Tijekom aktivnog stadija bolesti osoba često ne može jesti jer se bolovi nakon toga značajno pojačavaju. No, osim slučajeva mršavljenja radi ove bolesti, postoje i suprotni slučajevi.

Studija koju su proveli Bach i sur. pokazala je da čak 40% osoba koje boluju od Crohnove bolesti spada u skupinu pretilih ili onih s prekomjernom tjelesnom težinom. Iako nije jasno kako se oboljeli udebljaju, nekoliko je pretpostavki:

 • Neaktivnost – tijekom aktivne faze bolesti probavni trakt je zahvaćen upalama koje izazivaju bolove i tada nikome nije do vježbanja ili bilo koje druge vrste aktivnosti. Upravo taj manjak aktivnosti može biti uzrok debljanja.
 • Odabir namirnica – tijekom aktivnih faza bolesti neki navode da im upravo prerađena hrana stvara manje bolova. Uz to, bolovi, manjak sna i ograničeno kretanje definitivno nisu poticajno okruženje za planiranje zdravih obroka. Dugotrajno izlaganje prerađenoj hrani svakako može biti krivac za debljanje.
 • Lijekovi za Crohnovu bolest – uobičajeni lijekovi za Crohnovu bolest su oni steroidni, a koji doprinose nakupljanju vode i brzom debljanju. Iako je ovo debljanje privremeno i gubi se s prestankom uzimanja lijekova, može biti uzrok naglog i iznenadnog debljanja.

Debljanje tijekom aktivnih faza Crohnove bolesti često je privremeno, radi svih fluktuacija koje se u tijelu događaju. Pokušajte birati zdravije namirnice i koliko-toliko biti aktivni. Kad bolest pređe u stanje remisije, vjerojatno ćete se i vratiti na prijašnju težinu.

crohnova

Mršavljenje

Oboljelima od Crohnove bolesti se hrana jako brzo probavlja i prolazi kroz organizam. To dovodi do problema poput učestale stolice, bolova nakon obroka i malnutricije, što su preduvjeti mršavljenja. Ovaj gubitak kilograma može biti umjeren do ekstreman i razlikuje se među oboljelima.

Kako biste izbjegli mršavljenje i malnutriciju, pokušajte jesti. Potražite namirnice koje izazivaju najmanje tegoba i jedite malo, ali češće od prosjeka. Također, razmislite o dodatnom uzimanju vitamina i minerala kako biste izbjegli malnutriciju.

Ginekološki problemi

Kad se udruže Crohnova bolest i hormoni, tijelo doživljava niz značajnih promjena. Ginekološke tegobe u tim slučajevima najčešće su umjerene, ali ih treba biti svjestan:

 • Neredovita mjesečnica – hormonalne fluktuacije tijekom mjesečnice pojačavaju simptome Crohna, što znači više nadutosti, bolove i učestala stolica. U nekim slučajevima mjesečnica postaje neredovita ili izostaje. Srećom, u stanju remisije bolesti, mjesečnica se ponovo regulira.
 • Obilna mjesečnica – često se povezuje s Crohnom i često je jedan od prvih simptoma aktivacije bolesti.
 • Manjak željeza –uzrokovan fluktuacijama mjesečnice i obilnošću. Oboljeli od Crohnove bolesti redovno bi trebali provjeravati razine željeza, a to radi povezanost s mjesečnicom posebno vrijedi za žene.
 • Bolovi tijekom spolnog odnosa – uzrok bolova može biti fistula (točke spajanja koje mogu nastati između crijeva, crijeva i mjehura, crijeva i vagine itd.). kao preko 30% oboljelih od Crohnove bolesti imaju različite fistule, a njih je potrebno što prije liječiti. Stoga, ukoliko oboljeli od Crohna bilježe bolove tijekom odnosa, svakako se savjetuje što prije posjetiti ginekologa.
 • Moguća opasnost od neplodnosti – u stanju remisije, Crohnova bolest ne utječe na plodnost. No u svojoj aktivnoj fazi, bilježi se otežano začeće. Budući da su sve trudnoće oboljelih od Crohnove bolesti visokorizične, svakako se o svemu posavjetujte s liječnikom.

crohnova

Drugi simptomi

Oboljeli od Crohnove bolesti imaju širok spektar simptoma koji se razlikuju od osobe do osobe. Rijetki imaju sve navedene simptome, ali među oboljelima se bilježe:

 • Učestali proljev
 • Bolovi u želucu i abdomenu
 • Bolovi u očima i promjene u vidu
 • Otečeni zglobovi
 • Tvrd trbuh
 • Krvarenje iz anusa
 • Učestalo povraćanje
 • Visoka temperatura
 • Masa ili nakupina u trbušnoj šupljini

Kako upravljati Crohnom?

Za Crohnovu bolest nema lijeka i nema univerzalnog tretmana koji svima djeluje, stoga će svaki liječnik pronaći tretman koji će pojedinom pacijentu najbolje odgovarati. Također, liječnik će vam savjetovati sljedeće:

 • Izbjegavanje „okidača“ – odnosno namirnica koje pojačavaju simptome bolesti. Vodite dnevnik prehrane i bilježite reakcije organizma na pojedine namirnice. Kad identificirate neke „triggere“ izbacite ih iz prehrane. Uz hranu, i stres može biti okidač 'pa naučite nositi se i upravljati stresom: vježbajte, meditirajte ili pronađite drugu aktivnost koja će vam pomoći.
 • Lijekovi – kod blagih oblika bolesti paracetamol može pomoći, ali izbjegavajte ibuprofen i aspirin jer oni mogu otežati simptome. Iako liječnici najčešće kod blažih stanja ne propisuju lijekove, među preporučenim tretmanima su aminosalicati, kortikosteroidi, imunomodulatori i biološka terapija.
 • Odmaranje crijeva – podrazumijeva unos samo nutritivno bogate tekućine kako bi se unijelo dovoljno hrane, ali bez potrebe za probavljanjem. Na ovakvoj prehrani se može biti od nekoliko tjedana do nekoliko mjeseci, sve prema uputama liječnika.

crohn

Kada posjetiti liječnika?

Oboljeli od Crohnove bolesti trebali bi biti u redovnoj komunikaciji s liječnikom koji prati njihovo stanje i stadije bolesti. Kod pogoršanja simptoma (dugotrajno povraćanje, simptomi fistule ili visoka temperatura), savjetujemo hitno javljanje liječniku.

Zaključak

Crohnova bolest dolazi s nizom simptoma, koji mogu biti suprotni jedni drugima. Neki bilježe debljanje, drugi mršavljenje. Jedni imaju obilne mjesečnice, drugima ona izostaje.

Zbog svega navedenoga, simptome se ponekad ni ne povezuje s ovom bolešću pa je svakako dobro redovno kontrolirati bolest i upravljati njome uz nadzor i slijedeći upute liječnika.

Reference:

 1. Back IR, Marcon SS, Gaino NM, Vulcano DSB, Dorna MS, Sassaki LY. Body composition in patients with Crohn's disease and ulcerative colitis. Arq Gastroenterol. 2017 Apr-Jun;54(2):109-114.

Objavljeno 26.02.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!