Vježbaj kod kuće - pogledaj fitness opremu za kućni trening!

Kombucha – kineski „napitak besmrtnosti i eliksir života“ ili znanstveno nepotvrđeni napitak koji valja izbjegavati?

Image

Kombucha je čaj koji se tisućama godina koristi u istočnjačkim kulturama te kojem se pripisuju stotine ljekovitih svojstava. Dobiva se fermentacijom crnog ili zelenog čaja koristeći „simbiotsku kulturu bakterije i kvasca“. Iako se ponekad naziva kombucha gljivom, kombucha nije gljiva - to je kolonija bakterija i kvasca.

Kombucha čaj se dobiva dodavanjem navedene kolonije šećeru i čaju, i ostavljajući da smjesa fermentira. Rezultat je tekućina koja sadrži ocat, vitamin B i niz drugih kemijskih spojeva.

O zdravstvenim prednostima konzumacije kombucha napitka postoje stotine članaka, ali bilježe se i nuspojave konzumacije ovog napitka pa svakako treba biti oprezan s izvorima od kojih se napitak dobiva.

Naime, zabilježene nuspojave povezane su s konzumacijom napitka koji je prefermentirao ili je došlo do kontaminacije bakterija ili gljivica u procesu izrade čaja. 

kombucha

Nutritivna vrijednost kombuche

Čaj od kombuche je nutritivno vrlo bogat. Sadrži probiotike, vitamine B skupine, vitamin C, antioksidanse, aminokiseline, minerale, enzime i važne organske kiseline - glukuronsku, glukonsku, mliječnu, octenu, usninsku, jabučnu, maslačnu i oksalnu.

Zdravstvene prednosti konzumacije kombuche

Prema reviziji članaka o utjecaju kombuche, navodi se vrlo široko djelovanje kombucha napitka na ljudsko zdravlje. Članci navode da kombucha čajevi liječe astmu, katarakte, dijabetes, proljev, giht, herpes, nesanicu i reumatizam (bolove u zglobovima), ali čak i karcinom.

Bilježe se slučajevi smanjene prostate i pojačanog libida, uklanjanja bora, ublaženih hemoroida, snižene hipertenzije, te poboljšanog imunološkog sustava zbog čega je ovaj napitak postao popularan među oboljelima od AIDS-a. No, zasad nema studija o djelovanju kombuche koje se temelje na istraživanjima na ljudima pa je nemoguće znanstveno potvrditi moguće biološke učinke ovog napitka.

Osim navedenih, kombucha se reklamira i kao čaj koji doprinosi mršavljenju, čišćenju organizma, poboljšanoj probavi, izbacivanju bakterija te smanjenju umora. Iako nema dovoljno znanstvenih dokaza za potvrdu, kombuchi se pripisuje i djelovanje na usporavanje gubitka pamćenja, smanjenje simptoma PMS-a, poboljšanje rasta kose i usporavanje rasta sijede kose.

kombucha

Mjere opreza kod uzimanja kombucha napitka

Kombucha može izazvati nuspojave poput želučanih problema, alergijskih reakcija, gljivičnih infekcija, mučnine, povraćanja, glavobolje, a zabilježeno je i nekoliko smrtnih slučajeva nakon uzimanja kombuche.

Kombuchu nikako ne bi trebale uzimati trudnice i dojilje kako bi se izbjegle moguće nuspojave.

S obzirom da može utjecati na razinu šećera u krvi, dijabetičari bi trebali izbjegavati kombucha napitak.

Budući da sadrži kofein, kombuchu bi trebale izbjegavati i osobe osjetljive na ovaj sastojak, kao i osobe s sindromom iritabilnog crijeva.

kombucha

Dok nema dovoljno relevantnih znanstvenih studija o utjecaju kombucha čaja na ljudsko zdravlje, a bilježe se i nuspojave, kombucha čaj nije preporučljivo konzumirati bez dovoljnih mjera opreza ili savjetovanja sa stručnom osobom.

Objavljeno 12.08.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!