VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Infekcije mokraćnog sustava (simptomi i liječenje)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mokraćni ili urinarni sustav čine: bubrezi, mokraćovodi, mokraćni mjehur i mokraćna cijev. Funkcija urinarnog trakta jest reguliranje sastava i volumena tjelesnih tekućina. U ovom sustavu se iz krvne plazme se odstranjuju otpadne tvari (krajnji produkti metabolizma, toksini i sl.) kao i suvišak vode i elektrolita, i pri tome nastaje urin. Od ugljikohidrata i masti kao krajnji produkti nastaju ugljikov dioksid i voda, dok razgradnjom proteina nastaju različiti krajnji produkti ovisno o vrsti organizma.

Urin je kod zdravih ljudi obično bistre žute boje. Sastoji se od oko 95% vode i 5% krutog materijala. Promjene u vrijednostima mokraće upućuju na različite vrste bolesti, pa je nalaz mokraće jedan od prvih nalaza koje liječnici traže kod sumnje na neke bolesti mokraćnog sustava.

mokracni sustav

Infekcije mokraćnog sustava

Infekcije mokraćnog sustava se prema mjestu žarišta infekcije dijele na infekcije donjeg i gornjeg mokraćnog sustava; donji se odnosi na infekcije mokraćne cijevi ili mjehura a gornji na infekcije bubrega ili mokraćovoda.

Uzročnici ove vrste infekcija su bakterije, virusi, gljivice ili paraziti, a u mokraćni sustav oni dospijevaju dvama putovima. Prvi i najčešći je donji otvor mokraćnog sustava: otvor na vrhu penisa u muškaraca ili otvor mokraćne cijevi na mjestu gdje se kod žena otvara na stidnicu. Rezultat ove vrste zaraze je infekcija koja se širi po mokraćnoj cijevi uzlazno. Drugi mogući put je kroz krvotok, obično ravno u bubrege.

Bakterijske infekcije mokraćnog sustava su vrlo česte kad govorimo o ovim vrstama infekcija. Čak 85% svih infekcija ovog sustava, su upravo infekcije uzrokovane bakterijama u mokraćnom sustavu. Uzrokuju ih bakterije koje se nalaze u crijevima ili rodnici osobe, a koje se ispiru iz organima pražnjenjem mokraćnog mjehura. Najčešći uzročnik urinarnih infekcija je bakterija Escherichia coli (E. coli), koja se inače nalazi u crijevima.

Virusne infekcije se odnose na infekcije herpes simpleks virusom tipa 2 (HSV2), a gljivične se u najviše slučajeva odnose na zarazu Candidom. Infekcije uzrokovane parazitima odnose se na gliste i druge parazite, a među ovu vrstu infekcija spadaju malarija, trihomonijaza, shistosomijaz, filarijaza i dr.

ultrazvuk urinarna infekcija

Simptomi i liječenje infekcija mokraćnog sustava

Najčešći simptomi infekcija mokraćnog sustava su:

  • promjene boje i mirisa urina
  • peckanje tijekom mokrenja
  • učestalo mokrenje
  • bol u donjem dijelu trbuha

Liječenje infekcija mokraćnog sustava provodi se antibioticima i uroantisepticima, a trajanje rijetko prelazi 7 dana. Uz medicinsko liječenje, savjetuje se da osoba poveća unos tekućine jer se tako bakterije koje su u mjehuru brže i bolje ispiru. Također, savjetuje se ne trpjeti potrebu za mokrenjem te temeljito i redovito pranje i održavanje osobne higijene.

Liječnici će u ovim slučajevima savjetovati i izbjegavanje rafinirane hrane, zaslađenih voćnih sokova, šećera, kave i alkohola. Također, savjetuje se i pojačan unos vitamina C koji povećava kiselost urina i čini ga nepovoljnim okolišom za bakterije. Preporučuje se unos od 1000 mg vitamina C na dan. Također, preporučuje se čaj i proizvodi od brusnice koja pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju ove infekcije.

Tijekom trajanja infekcije mokraćnog sustava preporučuje se izbjegavanje ananasa, grejpfruta, naranči, rajčice, čokolade, mliječnih proizvoda i umjetnih sladila.

limun

Infekcije urinarnog sustava i vježbanje?

Ako redovito vježbate, postojanje infekcije mokraćnog sustava ne treba biti razlog prestanka vježbanja. Naime, vježbanje potiče bolju cirkulaciju krvi pa će vježbanje pripomoći u bržem izbacivanju toksina i borbi protiv bakterija u organizmu. Treba imati na umu da tijekom vježbanja uvijek treba redovito unositi tekućinu, jer voda ne samo da hidrira organizma, nego i pomaže u borbi protiv nakupljenih bakterija.

Objavljeno 14.01.2016.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!