VELIKA ljetna akcija na fitness rekvizite (do -50%)

Još jedna dobra vijest: Studija potvrdila da redovno ispijanje kave doprinosi zdravlju jetre!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ako svaki dan popijete nekoliko kava, bez obzira birate li onu s kofeinom ili onu bez ovog sastojka, smanjujete rizik od obolijevanja i umiranja od neke od kroničnih bolesti jetre, stoji u zaključku nove studije.

Kako stoji u rezultatima studije koju su proveli Kennedy i sur. osobe koje redovno piju kavu imaju 21% manji rizik od razvoja kroničnih bolesti jetre, 20% manji rizik od kronične bolesti mane jetre te 49% manji rizik od smrti uslijed kroničnih bolesti jetre u usporedbi s osobama koje ne piju kavu.

„Kava je široko dostupna, a dobrobiti koje vidimo iz naše studije mogu značiti da bi ona mogla biti dobra za potencijalno preventivno liječenje kroničnih bolesti jetre“, rekao je autor studije dr. Oliver Kennedy s medicinskog fakulteta Sveučilišta Southampton u Velikoj Britaniji.

„To bi bilo posebno dragocjeno u zemljama s nižim prihodima i lošijim pristupom zdravstvenoj zaštiti i u kojima su kronične bolesti jetre najčešće", rekao je Kennedy za CNN.

kava

Porast broja oboljelih od karcinoma jetre

Čimbenici rizika za bolesti jetre uključuju konzumaciju alkohola, pretilost, dijabetes, pušenje, infekcije hepatitisom B i C i nealkoholnu masnu bolest jetre, što je nakupljanje suvišnih masnih kiselina u stanicama jetre koje nije uzrokovano alkoholom.

Dijagnoze bezalkoholne masne bolesti jetre, koja pogađa pretile osobe, one s prekomjernom tjelesnom težinom ili oboljele od dijabetesa, povišenog kolesterola ili visokih triglicerida, više su se nego udvostručile tijekom posljednjih 20 godina, prema Američkoj zakladi za jetru.

Stopa raka jetre više se nego utrostručila između 1980. i danas, dok se stopa smrtnosti više nego udvostručila, stoji u izvješću Američkog udruženja za rak.

Uzroci raka jetre uključuju dijabetes i nealkoholnu bolest jetre, kao i prekomjerni unos alkohola ili infekcije hepatitisom B i C. Broj dijagnoza karcinoma jetre raste globalno već desetljećima - studija iz 2017. godine otkrila je porast od 75% slučajeva širom svijeta između 1990. i 2015. godine.

Rak jetre šesti je najčešći rak u svijetu, prema Svjetskom fondu za istraživanje raka, s oko 83% slučajeva koji se javljaju u manje razvijenim zemljama, posebno onima u Aziji i Africi. Stope preživljavanja su loše jer nema ranih simptoma, pa su mnogi slučajevi raka jetre prilično poodmakli u vrijeme postavljanja dijagnoze.

kava

Studija o utjecaju kave na zdravlje jetre

Studija koju su proveli Kennedy i sur. obuhvatila je konzumaciju kave gotovo 500.000 ispitanika iz britanske Biobank baze podataka i pratila ispitanike gotovo 10 godina.

Iako se maksimalna korist vidjela u skupini koja je pila mljevenu kavu s kofeinom ili bez kofeina, osobe koje su konzumirale instant kavu također su imale neke benefite. Mljevena kava ima veću razinu kahveola i kafestola, dva antioksidansa pronađena u zrnu kave za koja je dokazano da imaju protuupalna svojstva. Međutim, pokazalo se da kafestol povećava i loš kolesterol ili LDL (lipoproteini male gustoće).

Uz ovu studiju, ranije studije su pokazale pozitivan utjecaj kave na smanjenje rizika od srčanih bolesti, ali i dijabetesa tipa 2, Parkinsonove bolesti, karcinoma prostate, Alzheimerove bolesti, multiple skleroze, melanoma i drugih karcinoma kože te smanjenje nakupljenog kalcija u koronarnim arterijama. Kennedy, autor ove studije, u svojim je ranijim radovima utvrdio da redovna konzumacija kave smanjuje rizik od hepatocelularnog karcinoma, najčešćeg oblika karcinoma jetre.

Ipak, pazite što dodajete u kavu!

Većina studija koje proučavaju utjecaj kave na ljudsko zdravlje rade se na efektima konzumacije crne kave. Istovremena, većina konzumenata ovoga napitka u kavu dodaje mlijeko, šećer, šlag, okuse i slične dodatke i pojačivače okusa. Kako upozoravaju liječnici, ti dodaci povećavaju kalorijsku vrijednost kave, ali i smanjuju njezine pozitivne učinke.

Stoga, ako želite izvući najbolje iz kave, uživajte u kavi bez ikakvih dodataka.

kav

Reference:

  1. Kennedy, O.J., Fallowfield, J.A., Poole, R. et al. All coffee types decrease the risk of adverse clinical outcomes in chronic liver disease: a UK Biobank study. BMC Public Health 21, 970 (2021).
  2. Global Burden of Disease Liver Cancer Collaboration, Akinyemiju T, Abera S, Ahmed M, Alam N. i sur. The Burden of Primary Liver Cancer and Underlying Etiologies From 1990 to 2015 at the Global, Regional, and National Level: Results From the Global Burden of Disease Study 2015. JAMA Oncol. 2017 Dec 1;3(12):1683-1691.

Objavljeno 09.07.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!