Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Praktično znanje: Kako znati jesu li jaja jestiva ako im je istekao rok trajanja?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mučnina, povraćanje, proljev, bolovi u želucu i slični simptomi mogu biti znakovi da ste se otrovali jajima. No, kako znati prepoznati da su jaja pokvarena? I jesu li jaja automatski pokvarena ako im je istekao rok trajanja?

Datum isteka ili rok trajanja je prethodno određeni datum nakon kojeg se nešto više ne smije koristiti, bilo po zakonu ili prekoračenjem predviđenog roka trajanja za kvarljivu robu. No ovaj rok prije svega je granica sigurnosti proizvoda određena od strane proizvođača, a ne realni datum nakon kojeg se neki prehrambeni artikl ne može koristiti.

Mnogima se zasigurno dogodilo da im istekne rok trajanja na jajima. Postoji nekoliko vrlo jednostavnih metoda kako procijeniti da su jaja i dalje jestiva i sigurna za konzumaciju. Ovom metodom izbjeći ćete nepotrebno bacanje ove nutritivno visokovrijedne namirnice bez ugrožavanja zdravlja.

Prvi i najbolja metoda za testiranje jestivosti namirnica jesu osjet vida i njuha. Naime, ako nešto ne izgleda svježe i lijepo ili ima izmijenjen i neugodan miris, jasno je da nije za konzumaciju. No, što s jajima koja su u kori i koja ne možemo jednostavno pogledati ili pomirisati?

Test plutanja cijeloga jaja

Ovaj test je iznimno jednostavan i nepogrešiv. U posudu nalijte vode i stavite u nju jaja za koja niste sigurni jesu li jestiva:

jaja

Ona jaja koja su potonula na dno i ostala ležati su jako svježa. Jaja koja su potonula na dno posude, ali ondje stoje uspravno nisu skroz svježa, ali su i dalje sigurna za konzumaciju. Jaja koja su ostala plutati na površini su stara i nije preporučljiva njihova konzumacija.

Ono što se može zaključiti iz gore navedenoga testa je da su najsvježija jaja i najteža i osim što potonu, ona i legnu na dno zdjele s vodom. U jajima koja su stara par tjedana, ali i dalje primjerena konzumaciji ima nešto zraka i ona zbog toga ostaju uspravno na dnu zdjele s vodom. Najstarija i nejestiva jaja su puna zraka i nisu preporučljiva za jesti.

Kad se govori o pripremi jaja, za jaja na oko ili omlete će vam biti dobra i jaja koja su polegla i ona koja su uspravna na dnu zdjele s vodom, dok će ova potonja, u kojima ima malo zraka biti puno bolja za kuhanje, jer će ih biti lakše oguliti nakon kuhanja. Naime, ako skuhate jako svježe jaje ono će se teže guliti i s korom će vam se trgati i dijelovi bjelanjka, dok će se kod malo starijih jaja, upravo zbog malo zraka u njima, kora odmaknuti od bjelanjka i lako oguliti.

Test razlijevanja jaja

Ukoliko želite razbiti jaje i testirati ga bez kore, onda je najpouzdanija metoda provjere mirisa i razine razlijevanja jaja. Razbijte jaje i istresite ga na tanjur. Ako imate svježe jaje njega razlijte na drugi tanjur. Usporedite miris, boju i koliko su se jaja razlila.

jaja

Ako je jaje svježe, žumanjak mora biti svijetložute ili narančaste boje te okruglast i čvrst, a bjelanjak ne smije biti jako razliven. Također, svježe jaje ne bi smjelo imati nikakav miris.  

Kod starijeg jajeta žumanjak će biti šireg opsega, a manje visine na tanjuru, a bjelanjak puno vodeniji i razliveniji. No, ako ni ovo jaje nema miris i dalje je dobro za jelo.

Kod staroga jajeta miris će biti dovoljno jak da karakteristike žumanjka i bjelanjka nećete morati ni provjeravati.

Ako niste sigurni u svježinu jaja koja imate napravite ove jednostavne testove i izbjegnite trovanje, ali i bacanje ove visokovrijedne proteinske namirnice dok je primjerena za konzumaciju.

40 recepata za pripremu jaja (30 slanih i 10 slatkih)

Dobar tek!

Objavljeno 14.03.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!