Za puno energije cijeli dan: Jaja u pelatima na grizu!

jaja pelati

Nedjeljom se često lijepo vrijeme koristi za izlete. Nekad su to izleti automobilom koji ne zahtijevaju puno energije, a ponekad, pogotovo u proljeće ili jesen, kad je vrijeme još uvijek lijepo, a nije pretoplo ili prehladno, slobodan dan se iskoristi za neke aktivnosti poput planinarenja, vožnje bicikla, rolanja i slično. Za takve vrste aktivnosti dužeg trajanja, dobro je i doručkom se pripremiti - unijeti kvalitetne sastojke koji će vas opskrbiti energijom za ono što slijedi.

Jaja su uvijek dobra ideja za početak dana, ali ako ih pojačate nekim izvorom ugljikohidrata, onda imate obrok koji će vas duže vrijeme držati sitima i punima snage.

Evo jedne dobre ideje za doručak:

Sastojci:

  • 2 jaja
  • 200 g pelata
  • 3 žlice pšeničnog griza
  • 100 ml mlijeka
  • voda, koliko je potrebno
  • 60 g ribanog sira, odaberite neki topivi poput cheddara ili gaude


Pelate istresite u posudu. Posuda treba biti toliko mala da pelati pokriju dno, da se jaja (kad ih istresete) ne zalijepe za dno posude. Dok se salsa grije, u drugoj posudi zagrijte mlijeko i vodu (količinu odredite prema omjeru s grizom, a prema uputama na pakiranju). Povremeno miješajte da se mlijeko ne zalijepi. Kad zakuha, polako, uz stalno miješanje dodajte griz i miješajte dok se ne skuha.

Za to vrijeme u salsu razbijte jaja i poklopite. Kad je griz pri kraju, dodajte malo ribanog sira, promiješajte i istresite na tanjur. Potom nježno, da se ne razliju žumanjci, jaja i pelate isto izvadite iz posude i stavite preko griza. Po vrhu pospite s još malo ribanog sira.

I pred sobom imate super doručak koji je gotov za 15-ak minuta. I spremni ste za cijeli dan u prirodi! 

Kakav ti je post? 
0 Komentara
Zadnji postovi od ZorroRi:
  • Tapenada na patlidžanu x 10
    Večera. Jednostavna i sočna. Skoro pa sam napisala haiku od ove divote s kojom sam se počastila pred spavanje.  Dijelim, malo se potrudite oko tapenade i uživajte: Sastojci: 1 patlidžan Malo maslinovog ulja Za tapenadu: 100 g zelenih otkoštenih maslina 100 g crnih otkoštenih maslina 30 g sušenih rajčica 1 žličica kapara 1 slani inćun 1 žlica iscijeđenog limunovog soka 1 češanj češnjaka 1 žlica na sitno nasjeckanog svježeg ružmarina i majčine dušice 1 žlica maslinovog ulja ...
  • Moj uobičajeni ručak kad sam na dijeti x 9
    Od nove godine do danas sam skinula 6 kg. Malo sam stisnula s prehranom i uozbiljila se oko sadržaja svojih obroka, ali i količine i rezultati su tu. Isprobala sam više vrsta prehrane i moj organizam najbolje reagira na cikliranje ugljikohidratima, pa tako i radi. U danima kad treniram u jednom obroku imam ugljikohidrate čija se količina razlikuje po treninzima. U ostalim danima ne unosim ugljikohidrate. To mi je najbolji način za održati mišiće i izgubiti mast. U dane treninga, ugljikohidra...
  • Šarena salata s kvinojom i kukuruzom x 4
    Čim prođe Nova godina i siječanj, ja brojim dane do ljeta. Ma, ako ću biti iskrena, ja brojim dane do ljeta čim završi prethodno ljeto, no krajem prvoga mjeseca u godini i kroz veljaču polako krenem već umišljati da sve oko mene miriši na ljeto. „Ovo ljeto svaki vikend idemo na more. Osim godišnjeg, još i vikende idemo. I nosimo sup.“, dogovorile smo Latica i ja. I tako, kraj je veljače, ljeto samo što nije… A u skladu s tim, treba i hranu prilagoditi tome, pa sve češće na tanjuru budu neke ...
  • Divan ručak: Zapečeni punjeni batat x 6
    Ovo je ručak za 3 ili 4 osobe, ovisno kakve proždrljivce imate za stolom. Sastojaka je prilično, ali kad pogledate popis shvatit ćete da to sve već imate u kući. Dajte si malo vremena i pripremite super ručak. 4 batata (slatka krumpira) srednje veličine 1 žlica gheea ili maslaca 8 feta kuhane pancete ili šunke 1 paprika, narezana na kockice 1 zelena paprika, narezana na kockice 3 mlada luka, narezana na kolutove 2 češnja češnjaka 1 žličica crvene slatke paprike 1 žličica kima Sol,...