Spremite nešto novo: Jaje "na slatko"

Image

Navikli smo na jaja na oko, kajganu, tvrdo kuhano, meko kuhano i slične verzije pripremanja jajeta. Uglavnom je slano, i jedemo ga uz malo kruha ili bez, ubacimo u salatu i slično. Jaja nam zapravo pružaju bezbroj mogućnosti. Ovdje slijedi nekoliko prijedloga u slatkim varijantama. Naravno, udio proteina je visok, a priprema jednostavna i brza.

Souffle s jabukom i cimetom

Ideju mi je zapravo dala prijateljica. Morala sam probati, i ispalo je odlično. Ugljikohidrati iz jabuke brzo podižu razinu energije, a cimet je začin koji se odlično slaže s jabukom i poboljšava inzulinsku osjetljivost. Ako želite više ugljikohidrata slobodno ubacite grožđice ili neko drugo sušeno voće.

Sastojci:

  • 50 g jaja (1 srednje jaje)
  • 150 g jabuke (1 srednja jabuka)
  • 50 g whey proteina (okus čokolada)
  • 5 g kakaa sa smanjenim udjelom masti
  • 2 g praška za pecivo
  • cimet

Priprema:

Jaje pjenasto izmutite.

Souffle s jabukom i cimetom

Dodajte jednu naribanu jabuku i pomiješajte.

Souffle s jabukom i cimetom

Umiješajte kakao i whey i dobro izmiksajte da nema grudica. Dodajte i malo praška za pecivo.

Souffle s jabukom i cimetom

Ubacite u mikrovalnu na 4 ili više minuta. Ako volite malo mekše možete svakih minutu malo promiješati smjesu pa će ona ostati gusta, ali tekuća. Meni paše baš souffle varijanta pa sam pustila 4 minute u komadu.

Souffle s jabukom i cimetom

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost: 344 kcal
Bjelančevine: 47 g
Masti: 9 g
Ugljikohidrati: 27 g

Souffle s posnim sirom

Visoko proteinska varijanta koja u jednom obroku nudi i brzo otpuštajuće proteine (sirutku) i sporo otpuštajuće proteine (kazein). S malim udjelom ugljikohidrata i masti je idealan međuobrok, ili jednostavno kao slastica koju ćete pojesti bez grižnje savjesti.

Sastojci:

  • 50 g jaja (1 srednje jaje)
  • 50 g posnog sira
  • 50 g whey proteina (okus čokolada)
  • 5 g kakaa sa smanjenim udjelom masti
  • 2 g praška za pecivo

Priprema:

Jaje pjenasto izmutite i umiješajte s posnim sirom.

Souffle s posnim sirom

Dodajte whey i kakao i malo vode. Dobro promiješajte i ubacite malo praška za pecivo. Uvijek višak vode možete "skupiti" s psylliumom. Ubacite u mikrovalnu na 4-5 minuta.

Souffle s posnim sirom

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost: 286 kcal
Bjelančevine: 52 g
Masti: 8 g
Ugljikohidrati: 8 g

Souffle s čokoladom i kokosom

Ovo je obrok koji sadrži dobre zasićene masnoće iz kokosa i malo masti iz kakaa. Odličan je izbor da popunite ciljani unos proteina bez suvišnih ugljikohidrata. Dio tih ugljikohidrata je zamijenjen mastima koje su pak bitne za hormonalno zdravlje, zglobove, ali i da nas obrok dobro zasiti.

Sastojci:

  • 50 g jaja (1 srednje jaje)
  • 10 g kokos brašna
  • 50 g whey proteina (okus čokolada)
  • 5 g kakaa sa smanjenim udjelom masti
  • 2 g praška za pecivo

Priprema:

Jaje pjenasto izmutite i umiješajte kokos, kakao i whey.

Souffle s čokoladom i kokosom

Po potrebi dodajte whey da smjesa bude gusta i ubacite u mikrovalnu na 2-3 minute.

Souffle s čokoladom i kokosom

Kao i s prethodnim receptom možete birati dvije varijante. Ako vam paše topla ali kašasta hrana, onda svakih minutu malo promiješajte. Ako vam više paše žvakati hranu onda pustite da se peče odjednom.

Souffle s čokoladom i kokosom

Nutritivne vrijednosti

Energetska vrijednost: 331 kcal
Bjelančevine: 48 g
Masti: 15 g
Ugljikohidrati: 8 g

Objavljeno 18.02.2013.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!