Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Tuna - naša proteinska ljepotica

Da postoji izbor za Miss riba, sigurna sam da bi pobjednica bila - Miss Tuna. (Među ribljim mladićima. pobjedu bi odnio Mister Losos). U svojem dijapazonu boja, od nježno ružičaste, do tamno ljubičaste, ova riblja poslastica česta je namirnica na tanjuru mnogih vježbača. Osim u svojoj svježoj varijanti, tunu možete jesti i dimljenu i konzerviranu. 

Jedan slučajan susret sa susjedom u liftu, negdje u siječnju 2014. godine bio je jedan od sretnijih dana u životu - ispostavilo se da čovjek ima brata ribara koji lovi tune i svježe ulovljene šalje u Zg! Lako je predvidjeti odgovor na pitanje: "Hoćeš da ti javim kad stigne?"

Svježa tuna je zaista prava poslastica, a kad znam i njezinu nutritivnu vrijednost onda je pravo zadovoljstvo smjestiti je na tanjur i navaliti. Energetski, 100 grama tune sadrži nešto više od 100 kalorija, od čega je 23% proteina i manje od 1% masti (ugljića nema). Tuna je prebogata mineralima: sadrži kalij, fosfor, magnezij, selen, kalcij, željezo, cink, bakar, mangan. Vitamini koje možete pronaći u svježoj tuni su oni B kompleksa, tiamin, riboflavin, B6, B12... I na kraju, poznato je tunino bogatstvo omega-3 masnim kiselinama: na 100 grama tune dobit ćete 0,2 g DHA i 0,04 g EPA. 

Priprema svježe tune - ne može biti jednostavnija. Odreske tune, debljine oko 2cm, bacite na zagrijanu tavu. Zapecite s jedne strane oko 2 minute, okrenite na drugu stranu i zapecite još toliko i - gotovo! Tuna će u sredini ostati mekana i sočna. Uz tunu, skuhajte blitvu ili jednostavno - zelenu salatu. Mljac. 

Ako budete imali priliku, probajte dimljenu tunu. Na prvu, meni je najviše nalikovala pršutu, ali je njeno presijavanje boja dalo i estetsku dimenziju obroku. Zbog načina dimljenja, pripremite se da je dimljena tuna JAAKO slana. Okus je intenzivan i zbog toga je bitno da je tuna narezana što tanje. Pripremite se na aromu dima, intenzivan miris tune i soli, ali finu teksturu. Svakako preporučam iako se zbog količine soli ova namirnica neće naći više od jednom tjedno na mojem tanjuru. 

Na kraju, tuna iz konzerve. Prvo i osnovno - uvijek kupujem onu u salamuri. Ako kupite onu u ulju, uvijek je možete iscijediti i isprati vodom. Prednost ove tune je što od nje možete raditi svašta - paštete, salate, omlete, polpete... Najmanje kompliciranja, a dobar unos proteina. Naravno, kvalitetom je ona neusporediva prema svježoj, ali i cijenom. Upravo stoga, mnogi se odlučuju upravo za ovu tunu. Ja najčešće jedem onu iz Lidla, čini mi se da je ok omjer cijene i kvalitete. 

O živi iz tune o kojoj se toliko priča zasad ne razmišljam, dok ne zatrudnim. ;)

Objavljeno 04.02.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija

Ostali postovi

Postoji2komentara na ovu temu

Komentiraj ovu temu

Samo registrirani korisnici mogu ostavljati komentare. Registracija je besplatna.
Registracija