Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Folna kiselina – zašto je toliko važna za trudnice?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Folna kiselina je jedan od temeljnih dodataka prehrani koji se savjetuje uzimati trudnicama, ali i svim ženama koje planiraju trudnoću.

Naime, ovaj oblik vitamina B igra presudnu ulogu u razvoju mozga i kralježnične moždine kod novorođenčadi, sprječava  poremećaje razvoja neuralne cijevi, ali niz drugih anomalija kao što su rascjep usne i rascjep nepca, anencefalija i dr.

Što je folna kiselina?

Folna kiselina je vitamin B skupine koji nalazimo u mnogim dodacima prehrani i hrani koja je pojačana ovim vitaminom. U svojem sintetičkom obliku, radi se o folatu.

Ljudski organizma koristi folnu kiselinu za proizvodnju novih stanica i DNA, a ovaj vitamin je potreban tijekom cijeloga života za normalan rast i razvoj.

trudnoca

Koliko je folne kiseline potrebno?

Preporučena doza folne kiseline za žene koje planiraju trudnoću je 400 mikrograma mcg svaki dan, najkraće 3-4 tjedna prije planirane trudnoće.

Istu dozu se nastavlja uzimati najmanje do kraja 12. tjedana trudnoće, a potom se preporučuje dozu povećati na 600 – 800 mcg/dan te je u toj količini držati do kraja trudnoće.

Žene koje su tijekom prethodne trudnoće rodile djecu s nepravilnostima neuralne cijevi, trebaju povećane količine folne kiseline prije sljedeće trudnoće te tijekom prvih mjeseci trudnoće. O količini se svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Također, veće količine folne kiseline su potrebne osobama sa sljedećim bolestima ili stanjima:

  • Bolesti bubrega i potreba za dijalizom
  • Bolesti srpastih stanica
  • Bolesti jetre
  • Povećan unos alkohola (više od jednog alkoholnog pića na dan)
  • Kod uzimanja lijekova za epilepsiju, dijabetes tipa 2, lupus, psorijazu, reumatoidni artritis, astmu ili upalne bolesti crijeva.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Pregnacare Liquid - 200 ml

Pregnacare Liquid je dio Pregnacare linije najpopularnijih dodataka prehrani za trudnice u Velikoj B...

  • 15,00 €
B-50 Complex - 60 kapsula

Vitamini B kompleksa su esencijalni nutrijenti, topivi u vodi, s brojnim važnim zadaćama u ljudskom ...

  • 15,49 €

Je li prekomjeran unos opasan?

Nema potrebe za zabrinutost u slučaju prekomjernog unosa namirnica koje sadrže folate, no prekomjeran unos folne kiseline kao dodatka prehrani može biti iznimno opasan i stoga se savjetuje uvijek se držati preporučenih doza.

Ipak, treba imati na umu da većina prenatalnih dodataka sadrži 1 mg folne kiseline, što je samo po sebi mnogo veće od preporučene količine, no ovaj unos je sigurna gornja granica (poznata i kao podnošljivi gornji unos) folne kiseline, pa je to gornja granica preko koje ne bi trebalo ići.

Studije pokazuju da prevelik unos može izazvani nuspojave kao što su: usporen ili nepravilan rast fetusa, povećan rizik od dječjih bolesti poput astme i autizma te promicanje rasta nekih stanica raka. Iako su ove studije provedene nad životinjama, radi postojanja opasnosti od mogućih nuspojava, savjetuje se o dozama folne kiseline uvijek odlučivati u suradnji s liječnikom te u skladu s preporučenim dnevnim dozama.

trudnoca

Zašto je folna kiselina toliko važna tijekom trudnoće?

Normalno, neuralna cijev se razvija u leđnu moždinu i mozak do 28 dana nakon začeća. Ako se neuralna cijev ne zatvori pravilno, nastaju oštećenja. Anencefalija je stanje u kojem se mozak ne razvija pravilno. Bebe rođene s anencefalijom ne mogu preživjeti.

Prema preglednom radu autora Feng i sur. dodatak folne kiseline kod trudnica značajno smanjuje rizik od urođenih srčanih oštećenja.

Prema American Heart Association prirođena oštećenja srca nastaju kada se srce ili krvne žile ne razviju normalno prije rođenja. Oni mogu utjecati na unutarnje stijenke srca, srčane zaliske ili arterije i vene srca.

Može li se dovoljno folne kiseline unijeti samo hranom?

Prirodni folati se nalaze u namirnicama poput zelenog lisnatog povrća, cikle i brokule, a neke namirnice, poput žitarica mogu biti pojačane folnom kiselinom. Također, folate nalazimo i u nekim vrstama graha, leći, a od voća u narančama, grejpfrutu i avokadu.

Ipak, u slučaju potrebe za povećanim unosom folne kiseline (kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću) nije preporučljivo osloniti se samo na unos folne kiseline hranom, već se svakako savjetuje uzimati je kao dodatak prehrani.

trudnoca

Reference:

  1. Feng, Y. Wang, S. Chen, R. i sur. Maternal Folic Acid Supplementation and the Risk of Congenital Heart Defects in Offspring: A Meta-Analysis of Epidemiological Observational Studies. Sci Rep 5, 8506 (2015)

Objavljeno 09.01.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!