Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Je li maslac od kikirikija zdrav ili ne?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Maslac od kikirikija je, bez premca, jedan od najprodavanijih maslaca od orašastih plodova. Njegova popularnost rapidno je porasla u posljednjim godinama, posebno sa sve većim isticanjem važnosti zdravih masti u ljudskoj prehrani, kojima je ovaj maslac jako bogat.

Osim toga, pregršt recepata za sve obroke u danu u kojima se koristi ovaj maslac dali su velik raspon moguće primjene pa je maslac od kikirikija postao obavezna namirnica u mnogim domaćinstvima.

maslac

No, pogledajmo prvo nutritivni sastav bio maslaca od kikirikija kojeg možete naći u Fitness.com.hr webshopu:

Nutritivna vrijednost u 100 grama:

 • Energija: 623 kcal
 • Masti: 49,2 g
       od toga zasićene: 6,8 g
 • Ugljikohidrati: 16,1 g
       od toga šećeri: 4,0 g
 • Dijetalna vlakna: 8,5 g
 • Proteini: 25,8 g
 • Sol: 0,4 g

Upravo je udio masti ono zbog čega se mnogi boje maslaca od kikirikija, strahujući da će se od ovog slasnog namaza - udebljati. No, jasno je da je, ako vam to ulazi u nutritivni plan te ne prelazi željeni kalorijski unos, ovaj strah neopravdan.

Osim toga, kad se govori o zdravstvenim prednostima uzimanja maslaca od kikirikija, na teret mu se stavlja udio zasićenih masti, no povrđeno je da ni ova vrsta masti ne ugrožava zdravlje. Dapače, ima pozitivne učinke na određene hormone.

Stoga, nema razloga da ne uživate u blagodatima i zadovoljstvu koje će vam, bez obzira odaberete li smooth ili crunchy verziju, on priuštiti vašim nepcima.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Visoka energetska vrijednost

Osim masti, ono što se stavlja na teret maslacu od kikirikija jest visok kalorijski sadržaj. Samo jedna žlica maslaca od kikirikija može sadržavati i do 200 kcal (ovisno kako dobro zagrabite), što primjerice u slučaju osobe koja je na dnevnom unosu od 2000 kcal to iznosi visokih 10%. A istina je da se, s obzirom na zadovoljstvo koje maslac od kikirikija izaziva, često teško zaustaviti nakon samo jedne žlice.

Dakle, istina je da je maslac od kikirikija energetski visokovrijedna namirnica, ali to nije razlog zašto je treba izbaciti iz prehrane. Naime, sve je pod kontrolom dok kalorijski unos ne prelazi kalorijsku potrošnju, u slučaju da želimo održavati odnosno gubiti kilograme. Dakle, budite svjesni svojih kalorijskih potreba i ograničenja i dok god s maslacem od kikirikija ne prekoračite svoje nutritivne limite, uživajte u maslacu bez straha od neželjenog debljanja.

Kikiriki maslac

Zasićene masti

Uz visoku kalorijsku vrijednost i udio ukupnih masti, nekima je razlog brige oko maslaca od kikirikija udio zasićenih masti. Naime, za zasićene masti se dugo smatralo da su krivac za razvoj kardiovaskularnih bolesti te prepreka mršavljenju.

No, istina je daleko od toga: zasićene masti nisu takvo zlo kakvim ih se godinama prikazivalo, posebno u marketinške svrhe popularizacije "light" proizvoda. Točnije, ova vrsta masti je iznimno poželjna i potrebna za proizvodnju vrlo važnih hormona i vitamina, poput testosterona i vitamina D.

Osim nešto zasićenih masti (u našem primjeru, 13% od ukupnih masti su zasićene), maslac od kikirikija sadrži visok udio "zdravih masti", mononezasićenih i polinezasićenih. Ova vrsta masti ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje: snižava kolesterol, smanjuje rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti i snižava krvni tlak. Osim toga, ovoj vrsti masti se pripisuju antiupalna svojstva, što može pomoći u oporavku i smanjiti rizik od razvoja metaboličkog sindroma.

maslac

Kako odabrati najbolji maslac od kikirikija?

Na tržištu je dostupno više vrsta maslaca od kikirikija, različitih brendova. Da biste odabrali pravi, naravno, važno je pročitati deklaraciju i sastav maslaca.

Kikiriki maslac kojeg trebate tražiti napravljen je od 100% kikirikija i NE sadrži nikakve druge dodatke. Pojednostavljeno, radi se o jako dobro izblendanom oljuštenom kikirikiju.

Za razliku od ovog, poželjnog, sastava kikiriki maslaca, u trgovinama ćete naći i kikiriki maslace u čijem sastavu, osim kikirikija ima i soli, biljnih ulja (najčešće palmino), šećera i drugih dodataka koje treba izbjegavati.

Dakle, ako kupujete kikiriki maslac, onda tražite onaj čiji je sastav 100% kikiriki.

Top 3 najpopularnija kikiriki maslaca iz fitness.com.hr webshopa:

 • 100% Kikiriki maslac - 1 kg
 • Maslac od kikirikija Bio - 1 kg
 • Maslac od kikirikija 100% - 900 g

Uživajte u maslacu od kikirikija i svim mogućnostima njegove primjene u kuhinji imajući na umu njegovu nutritivnu vrijednost i količinu koju si možete dozvoliti bez da ugrozite svoj plan prehrane i dnevni unos kalorija.

Objavljeno 23.11.2021.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!