Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Najnovije studije: Može li vitamin D smanjiti rizik od komplikacija od koronavirusa?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

U posljednjim mjesecima, odnosno otkad traje pandemija koronavirusa, znanost je usmjerena na traženje načina kako smanjiti rizik u slučaju zaraze te kako smanjiti ozbiljnost simptoma ove nove bolesti.

Jedan od dodataka prehrani koji je izbio na vrh po svojem potencijalno pozitivnom i protektivnom djelovanju je vitamin D koji u nizu studija pokazuje svoje pozitivno djelovanje.

Što je vitamin D?

Vitamin D je vitamin topiv u mastima koji se nalazi u nekim namirnicama koje konzumiramo. Primjerice, masna riba poput lososa, tune i skuše dobri su izvori vitamina D. Nekim namirnicama (poput određenih mliječnih proizvoda i žitarica za doručak) dodan je vitamin D. Činjenica da je ovaj hranjivi sastojak topiv u mastima znači da trebate unositi masnoću da biste ga apsorbirali. Naime, ovaj vitamin se otapa u mastima ili uljima i može se pohraniti u masno tkivo tijela.

Jedan od primarnih načina apsorpcije vitamina D je izlaganje suncu. UVB zrake pokreću odgovor u vašim stanicama kako bi proizveli vitamin D koji će vaše tijelo koristiti. Ako ste svijetle puti, trebali biste najmanje 15 minuta izlagati se suncu dnevno, a ako imate tamnu kožu, potrebno vam je izlaganje od čak nekoliko sati radi adekvatne apsorpcije.

vitamin d

Koje su funkcije vitamina D?

Vitamin D igra nekoliko važnih uloga u ljudskom organizmu. On pomaže tijelu da apsorbira kalcij da bi održavao dobro zdravlje kostiju, pomaže u modulaciji rasta stanica i pomaže u prenošenju poruka između živaca i mišića.

Vitamin D je također važan za pravilno imunološko zdravlje. Pomaže u smanjenju upala u tijelu boreći se protiv bakterija i virusa. Radi toga, stručnjaci savjetuju da se u slučaju borbe protiv bolesti dodatni naglasak stavi na dostatan unos vitamina D, iz sunca, hrane, ali i dodataka prehrani.

Prema studiji koju je provelo Mitchell, niska razina vitamina D povezana je s određenim nezaraznim bolestima i s povećanom osjetljivošću na zarazne bolesti, posebno infekcije gornjih dišnih putova. Dodatno, studija koju su proveli Martineau i sur. pokazala je da je uzimanje vitamina D sigurno i daje zaštitu od infekcija respiratornog trakta.

Vitamin D i COVID-19

Nekoliko preliminarnih studija sugerira je može postojati veza između razine vitamina D u različitim populacijama i stope zaraze COVID-19 i smrtnosti. Studija koju su objavili Laird i sur. pokazuje da su europske zemlje s višim stopama nedostatka vitamina D pokazale veće stope infekcije i smrtnosti od COVID-a.

Autori studije sugeriraju da optimizacija razine vitamina D prema preporukama može donijeti koristi za jačanje zdravlja kostiju i upravljanje zarazom koronavirusom, ukoliko do nje dođe.

Studija koju su proveli Daneshkhah i sur. pokazala je povezanost između niskih razina vitamina D i visokog rizika od hipercitokinemije (citokinemičke eksplozije) koja je jedna od najčešćih komplikacija zaraze virusom COVID-19.

Istovremeno, Mitchell  pokazuje da bi vitamin D mogao biti dobar način prevencije ili liječenja koronavirusa. Ipak, svi znanstvenici ističu da su potrebne dodatne studije, jer je od ranije poznato da vitamin D ima zaštitno djelovanje protiv infekcija respiratornog trakta, ali i radi toga što upravo najugroženija skupina starijih osoba, najčešće ima i manjak vitamina D.

suncanje

Kako doseći optimalne razine vitamina D?

Simptomi manjka vitamina D najčešće su umor i bolovi u cijelom tijelu, ali i mišićna slabost, bolovi i grčevi u mišićima, promjene raspoloženja, depresija te niske razine kalcija.

Vitamin D može se unijeti na tri različita načina: hranom bogatom ovim vitaminom, izlaganjem suncu i dodacima prehrani.

Vitamin D nalazimo u masnoj ribi (losos, tuna i skuša), goveđoj jetri, siru, žumanjcima i gljivama. Unos vitamina D možete povećati i konzumiranjem obogaćene hrane, poput jogurta, mlijeka, žitarica za doručak i druge hrane kojoj je tijekom proizvodnje dodan vitamin D.

Izlaganje suncu je još jedan način podizanja razine vitamina D. Pritom, imajte na umu da se izlaganje suncu preko prozorskog stakla ne može podići razinu ovog vitamina. Također, sjena, oblaci i tamna koža otežavaju tijelu proizvodnju ovog vitamina.

Suplementacija vitaminom D je jednostavna: slijedite upute na pakiranju i povećajte razine ovog važnog vitamina na jednostavan način.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Moj Immune Boost paket

Ojačajte svoj imunitet uz paket proizvoda koji sadrži vitamin C, vitamin D3 i Omega 3.

  • 41,49 €

Zaključak

Vitamin D je, između ostaloga, zadužen i odgovoran za održavanje jakoga imunološkog sustava. Preliminarne studije pokazale su povezanost između manjka vitamina D u organizmu i stope smrtnosti uzrokovane virusom COVID-19.

Ipak, nije preporučljivo pouzdati se samo u vitamin D kao zaštitu od koronavirusa. Savjetujemo da se držite epidemioloških mjera i savjeta struke kako biste mogućnost zaraze sveli na minimum, a vitamin D uzimajte i radi svih njegovih drugih pozitivnih učinaka na zdravlje.

 ili Fitness.com.hr trgovini (Horvaćanska cesta 178, Zagreb).

kapsule

Reference:

  1. NIH Office of Dietary Supplements. Vitamin D fact sheet for consumers. Podaci obnovljeni 24. ožujka , 2020.
  2. Mitchell, F. Vitamin-D and COVID-19: do deficient risk a poorer outcome?The Lancet Diabetes & Endocrinology. (2020).
  3. Martineau AR, Jolliffe DA, Hooper RL, et al. Vitamin D supplementation to prevent acute respiratory tract infections: systematic review and meta-analysis of individual participant data. BMJ. 2017;356:i6583.
  4. Laird, E., Rhodes, J., Kenny, R.A. Vitamin D and Inflammation: Potential Implications for Severity of COVID-19. Irish Medical Journal May 2020. Vol 113; No.5; P81.
  5. Daneshkhah, A., Agrawal, V., Eshein, A., Subramanian, H., Roy, H. K., & Backman, V. The possible role of vitamin D in suppressing cytokine storm and associated mortality in COVID-19 patients. (2020) 

Objavljeno 08.10.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!