Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Prepoznajte na vrijeme: Simptomi preniske razine vitamina D

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vitamin D ima u organizmu iznimno važnu ulogu. Ljudsko tijelo ga koristi za apsorpciju minerala poput kalcija i fosfora. To čini vaše zube i kosti jakim.

Također, vitamin D također podržava zdravlje mišića, živaca i imunološki sustav. Može ga se dobiti od sunčeve svjetlosti na koži ili iz jaja, masne ribe i namirnica s pojačanim vitaminom D, kao što su neke žitarice ili mlijeko.

vitamin d

Kad postoje potrebe za pojačanim unosom vitamina D?

Nekoliko je slučajeva kad postoji potreba za pojačanim unosom vitamina D, što se najčešće čini dodacima prehrani:

 • Kad se nedovoljno izlažete suncu
 • Ne unosite dovoljno ovog vitamina hranom, što je češće kod vegana ili kod osoba koje ne konzumiraju mliječne proizvode
 • Nepravilno apsorbirate vitamin D ili ga se organizam uslijed nekih bolesti prebrzo rješava.

Osobe tamnije boje kože češće imaju manjak vitamina D jer tamnija boja kože ima prirodnu zaštitu od sunca što zahtijeva dulje izlaganje suncu da bi se sintetizirao vitamin D.

Među simptomima preniskog vitamina D nalazimo:

 • Sporo zacjeljivanje rana (posebno opekotina)
 • Osteoporoza
 • Bolovi u mišićima
 • Rahitis
 • Osteomalacija
 • Druge bolesti i stanja

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Kod osoba s niskim razinama vitamina D zabilježeno je značajno sporije zacjeljivanje rana. Ovo se posebno odnosi na osobe s opeklinama.

Čak trećina žena u dobi 60-70 godina boluje od osteoporoze te čak dvije trećine onih starijih od 80. Iako je cijeli niz faktora povezan s razvojem osteoporoze, među njima je i manjak vitamina D. Manjak vitamina D otežava organizmu korištenje minerala potrebnih za održavanje kostiju čvrstim.

U slučaju osteoporoze to znači povećanje prirodnih šupljina u kostima, čime kosti postaju poroznije i lakše lomljive.

Osobe s bolovima i slabosti u mišićima i kostima često bilježe manjak vitamina D. Kod starijih ljudi, slabi mišići dodatno povećavaju rizik od padova i fraktura kostiju.

Iako je rahitis u 21. stoljeću vrlo rijetka bolest u zapadnjačkom svijetu, moguć je njegov razvoj kod beba čije majke imaju nizak vitamin D tijekom trudnoće.

Za razliku rahitisa koji je uglavnom bolest djece, ostaomalaciju je moguće dobiti i u odrasloj dobi. Čak i nakon prestanka rasta kostiju, vitamin D je potreban za održavanje i oporavak kostiju od svakodnevnog stresa kojem su izložene. Kod dugotrajnog manjka vitamina D, dolazi do mekšanja i slabljenja kostiju, što može dovesti do lomova, posebno u području kukova.

Niz je dokaza koji potvrđuju povezanost niskih razina vitamina D s dijabetesom (tip 1 i 2), visokim krvnim tlakom, multiplom sklerozom i nekim vrstama karcinoma.

vitamin d

Tko je pod posebnim rizikom od niskog vitamina D?

Posebno izloženi riziku od niskih razina vitamina D su:

 • Dojena novorođenčad
 • Osobe s crijevnim bolestima
 • Osobe sa želučanom premosnicom
 • Pretile osobe

Ukoliko dojilja ne uzimam vitamin D kao dodatak prehrani, majčino mlijeko često nema dovoljne količine vitamina D pa su ove bebe često u opasnosti. Upravo se rahitis najčešće događa kod ove djece. Prema stručnjacima, djeca koja se hrane majčinim mlijekom trebaju 400 IU vitamina D na dan.

Tijelu je za upotrebu vitamina D potrebna mast. Upalne bolesti crijeva i druga stanja koja pogađaju crijeva, poput celijakije ili cistične fibroze otežavaju apsorpciju masti. radi toga, potreban je značajno pojačan unos vitamina D kako bi se apsorbirale dovoljne količine.

Želučana premosnica se postavlja operativnim zahvatom prilikom kojeg se uklanja dio želuca ili crijeva (ponekad oboje) s ciljem bržeg postizanja sitosti te manjeg ukupnog unosa kalorija. nakon operacije, često se bilježi otežana apsorpcija nekih nutrijenata, poput vitamina B12, bakra, cinka, kalcija i vitamina D. Upravo stoga, liječnici u ovim slučajevima gotovo redovno savjetuju suplementiranje vitamina D.

Ako vam je indeks tjelesne mase (BMI) 30 ili ivše spadate u skupinu pretilih osoba te imate visoku šansu da vam je vitamin D prenizak. Naime, u ovim slučajevima višak masti zadržava određene količine vitamina D te mijenja način na koji ovaj vitamin cirkulira krvotokom. Skidanje viška kilograma, promjena životnih navika i uzimanje vitamina D kao dodatka prehrani mogu pomoći u ovom slučaju.

Razinu vitamina D možete provjeriti krvnim pretragama, a po utvrđenom manjku konzultirajte se s liječnikom o preporučenim dodacima prehrani i količinama koje trebate uzimati.

Objavljeno 02.10.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!