Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Meta-analiza 37 provedenih studija: Vitamin D je učinkovit za koronavirus

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Objavljena je velika meta-analiza koja obuhvaća, analizira i interpretira rezultate 37 provedenih studija koje su proučavale utjecaj vitamina D na obolijevanje od koronavirusa.

Vitamin D

Vitamin D prolazi dva koraka pretvorbe prije nego što dosegne biološki aktivan oblik kao što je prikazano na donjoj slici. Prvi korak je pretvaranje u kalcidiol, odnosno 25 (OH) D, u jetri. Druga je konverzija u kalcitriol ili 1,25 (OH) 2D, koji se javlja u bubrezima, imunološkom sustavu i drugdje. Kalcitriol je aktivni, steroidno-hormonski oblik vitamina D, koji se veže s receptorima za vitamin D koji se nalaze u većini stanica u tijelu.

vitamin d

Vitamin D prvi je put identificiran u odnosu na zdravlje kostiju, ali sada je poznato da ima više funkcija, uključujući važnu ulogu u imunološkom sustavu. Pretvorba iz kolekalciferola značajno je zakašnjela, stoga bi kalcidiol (kalcifediol) mogao biti poželjniji za liječenje.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Studije koje su analizirane i uključene u ovu meta-analizu podijeljene su u one koje promatraju utjecaj dostatnih razina vitamina D u organizmu na rizik i ozbiljnost zaraze koronavirusom te one koje se bave liječenjem odnosno tretiranjem u tri različita trenutka: prije izlaganja virusu, odmah po pojavi prvih simptoma i u kasnijoj fazi, nakon početka bolesti.

U sljedećoj tablici su analizirani rezultati proučenih studija, a podijeljeno prema navedenom – po dostatnim razinama te tretiranjem.

studije

U sljedećim prikazima jasno su prikazani rezultati studija koje se bave utjecajem dostatnih razina vitamina D u organizmu na rizik i ozbiljnost zaraze koronavirusom te one koje se bave liječenjem u različitim fazama uzimanja vitamina D.

vitamin d

vitamin d

Izvor: vdmeta.com 1/17/21

U ovoj meta-analizi uključene su sve studije koje su u posljednjih godinu dana proučavale utjecaj vitamina D na koronavirus. Iz navedenih studija zaključeno je da vitamin D ima pozitivne učinke na smanjenje rizika od zaraze, slabije simptome ili lakše prebolijevanje zarazom koronavirusom.

ili Fitness.com.hr trgovinama.

Reference:

  1. Vitamin D is effective for COVID-19: real-time meta analysis of 41 studies, dostupno na: vdmeta.com/

Objavljeno 23.01.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!