Stevia - prirodan proizvod ili ne?
Prehrana

Stevia - prirodan proizvod ili ne?

U mnogim receptima koji su osmišljeni prateći savjete nutricionista te u skladu s pravilima "zdrave i uravnotežene prehrane" umjesto šećera i drugih vrsta sladila, uvrštena je stevija.

Stevia je rod za 240 vrsta biljaka koja pripadaju porodici Asteraceae. Vrsta Stevia rebaudiana je danas u širokoj primjeni zbog "slatkih" listova biljke.

Listovi sadrže razne glikozide, a glavni ekstrakt listova biljke je steviol glukozid koji je 300 puta slađi od saharoze. Proizvodi od stevije se mogu dodati u čaj i kavu, kuhane i pečene proizvode, prerađenu hranu i piće, voćne sokove, duhanske proizvode, kolače, gumu za žvakanje i napitke.

O proizvodima na bazi stevije se uvelike raspravljalo u kontekstu zdravlja i sigurnosti, a u zadnjih 20 godina američki i europski mediji su ovoj temi posvetili značajnu pozornost.

Prirodan proizvod ili ne?

No, najveći problem s kojim se susrećemo kod odabira stevije jest je li ona zaista prirodan proizvod ili nije? Odnosno, kako na proizvodu koji se prodaje kao stevija, prepoznati onaj koji je zaista prirodan proizvod, a koji u sebi tek sadrži steviju kao jedan od sastojaka?

"Iako se na svim proizvodima koji sadrže steviju ističe njihovo prirodno porijeklo, postoji niz proizvođača koji proizvode steviju uz korištenje kemijskih otapala kao što su metanol, petrolej eter, dietil eter i butanol kako bi izvukli najslađe spojeve iz lišća.", stoji u zaključku studije provedene na malezijskom Faculty of Agro Based Industry.

Kako potvrđuje niz studija provedenih na proizvodima koji sadrže steviju te čiji marketing ide upravo u smjeru isticanja prirodnog porijekla ovog sladila, "većina proizvoda od stevije koji su dostupni na policama supermarketa su daleko od prirodnih".

Neki od najvećih proizvođača stevije u svoje proizvode dodaju sladila poput dekstroze i eritrola, iako se reklamiraju kao "100%-tna stevija". Dodatni problem jest što je dekstroza vrsta šećera koja, posebno kod američkih proizvođača, najčešće potječe iz GMO kukuruza. Stoga, kako biste ovo izbjegli, svakako osim naslovne etikete, pogledajte i deklaraciju na kojoj će vrlo često biti navedena i druga sladila, osim stevije.

Također, budući da je prirodna stevija zapravo ekstrahirana iz lišća biljke, njezina boja bi u prirodnom obliku trebala biti zelena. No, najčešće dostupna stevija u prodaji je bijele boje što je također, pokazatelj značajnih procesa prerade koje je ovaj proizvod prošao do oblika na polici supermarketa. Ipak, postoji nekoliko proizvođača koji u proizvodnji stevije ne koriste kemijska otapala već vodu, pa je njihova stevija zaista - zelene boje.

Dakle, što umjesto stevije?

Iako stevija ima jako nizak glikemijski indeks, gotovo ništa kalorija te ne podiže razinu šećera u krvi, ipak postoje alternative koje je bolje koristiti umjesto ovog šećera. Naime, idealan izbor bi bila prehrana bez dodavanja bilo kakvih zaslađivača jer je šećer koji postoji u prirodnom stanju u hrani (posebno primjerice u voću) je dovoljan za ljudske potrebe za slatkim. No, ako baš postoji izražena želja za slatkim, steviju upitne kvalitete, zamijenite primjerice kokosovim šećerom.

Iako kokosov šećer ima nešto viši glikemijski indeks te u većim količinama može izazvati rast šećera u krvi, ipak je bolji odabir (naravno, u malim količinama) za one koji imaju potrebu za dodatnim sladilom. No, pokušajte izbaciti iz svoje prehrane bilo kakva dodatna sladila, ukupno će to dobro učiniti vašem zdravlju, a uravnotežena razina šećera u krvi pozitivno će utjecati na opće zdravlje i stanje organizma.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Razbijamo mitove: Sve što trebate znati o umjetnim sladilima! x 38
    Uzrokuju li umjetna sladila rak? Debljaju li nas? Potiču li apetit i želju za slatkim? Potiču li lučenje inzulina? Uzrokuju li umjetna sladila glavobolju i mučninu? Stvaraju li probleme za crijevnu fl...
  • Stevia - prirodna zamjena za šećer bez kalorija x 11
    Nema energetsku vrijednost, te ne izaziva inzulinski odgovor, što se iskristaliziralo kao njena najvažnija i najpozitivnija karakteristika. Upravo zbog toga može se savršeno uklopiti u sve redukcijske...
  • Sladila - umjetna ili prirodna? x 2
    Svi mi imamo urođenu potrebu za šećerom. Smatra se da se ta potreba javlja zbog toga što je majčino mlijeko – prva namirnica koju za života konzumiramo – slatko. Uz potrebu za slatkim, zadovoljava i p...
Na forumu ima 2 komentara na ovu temu
Forum
Svi komentari na temu: Stevia - prirodan proizvod ili ne?

Ili jednostavno uzgojiti svoju biljku, nakon branja osusiti listiće i samljeti ih u prah, tako ja radim, a čak i svjezi listici idu fino uz kavu/caj
Koko25
21.09.15. u 12:30
line
Da, to je sigurno najbolje rješenje! barem znaš što jedeš!
ZorroRi
21.09.15. u 13:15
line
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 21.09.2015
Piše:
Zorana Jagodić