Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Javorov sirup - prirodno sladilo bogato mineralima i antioksidansima

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Teško da je moguće pogledati američki film sa scenom u kojoj se nešto slatko jede, a da netko ne spomene famozni javorov sirup. Najčešće je to namirnica koju prelijevaju preko palačinki, waffla ili tosta za doručak.

No, odnedavno, zahvaljujući ponajprije utjecaju američkih recepata na naše prehrambene navike, javorov sirup postao je namirnica koju i mnogi od nas imaju u svojem kućanstvu.

Što je javorov sirup?

Javorov sirup je jedan od najpoznatijih prirodnih zaslađivača koji je dobiven iz mlječike javorovog stabla. Stoljećima se koristi na sjevernoameričkom kontinentu, a 80% proizvodnje ovog sirupa potječe iz Kanade.

javorov sirup

Javorov sirup dobiva se  procesom koji se sastoji od dva koraka:

  1. Javorovo drvo se probuši i u njemu se napravi rupa. Mlječika koja cirkulira kroz stablo tada curi van i sakuplja se u spremnike.
  2. Potom se tekućina kuha dok većina vode ne ishlapi, pri čemu ostaje gust, ljepljiv sirup, koji se potom filtrira kako bi se očistio od nečistoća.

Rezultat ova dva koraka je javorov sirup koji se koristi kao sladilo i zdravija zamjena za šećer.

Javorovi sirupi dostupni na tržištu dijele se najčešće u dvije kategorije, one A i B razreda.

  • Razred A: ima tri podkategorije, prema boji: svijetli jantar, srednji jantar i tamni jantar.
  • Razred B: najtamniji je javorov sirup.

Glavna razlika između ovih razreda javorovog sirupa jest to da je tamniji sirup dobiven od mlječike koja je iscijeđena kasnije tijekom godine, u vrijeme žetve.

Tamnije verzije javorovog sirupa imaju snažniji okus i češće se koriste u receptima i za pečenje, dok se svjetlije i blaže varijante koriste direktno, kao sirupa, primjerice na palačinkama.

Kod kupnje javorovog sirupa svakako obratite pozornost da kupite pravi javorov sirupa, a ne sirup pun šećera s aromom javora!

javorov sirup

Nutritivna vrijednost javorovog sirupa

Javorov sirup je bogat mnogim nutrijentima među kojima se ističu kalcij, kalij, željezo, cink i mangan. Upravo ovoga potonja dva, cinka i mangana, ima izrazito puno.

No, ono što svakako treba imati na umu je visok udio šećera u javorovom sirupu: u 100 grama ovog sirupa nalazi se čak 67 grama šećera u obliku saharoze, što je jednaka vrsta šećera kao u bijelom šećeru.

Razlika između javorovog sirupa i običnog bijelog šećera je u glikemijskom indeksu koji je kod javorovog sirupa 54, dok je kod običnog šećera 65, a što znači da će javorov sirup imati nešto manji utjecaj na razinu šećera u krvi.

Osim toga, javorov sirup je bogat antioksidansima koji su borci protiv oksidativnog stresa i negativnog djelovanja slobodnih radikala, koje se smatra odgovornima za razvoj niza bolesti, od karcinoma do kroničnih bolesti.

Studija objavljena u Natural Resources Canada potvrdila je da u javorovom sirupu nalazimo čak 24 antioksidansa, a snažniji antioksidativni sadržaju imaju tamnije verzije javorovog sirupa, od onih svjetlijih.

javorov sirup

Javorov sirup – manje zlo od običnog šećera

Unatoč svojem bogatstvu minerala i nizom antioksidansa koje sadrži, javorov sirup je i dalje značajno bogat saharozom i to je njegova dominantna sastavnica.

Stoga, ako ste dosad koristili bijeli šećer, zamijeniti ga javorovim sirupom je „manje zlo“, ali i dalje ga ne možemo smatrati zdravom namirnicom koju je preporučljivo svakodnevno koristiti.

Volite li njegov okus, počastite se njime kada imate cheat meal ili punjenje ugljikohidratima, a inače ga pokušajte izbjeći.

 

Objavljeno 11.07.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!