Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Eritrit (erythritol) - keto-friendly sladilo koje doprinosi gubitku kilograma

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Tko god se uhvatio u koštac s promjenama u režimu prehrane i preslasku na zdravije varijante namirnica, došao je i do teme šećera. Čime zamijeniti grozni, bijeli šećer? Pisali smo već o sladilima, detaljnije o steviji, ksilitolu, ali i javorovom sirupu, šećeru kokosove palme i medu.

Danas ćemo detaljnije govoriti o eritritu ili eritrolu koji je također umjetno sladilo, a koji je po svojem sastavu alkoholni šećer. Eritit nalazimo u zdravim namirnicama i slatkišima, a prednost mu je što daje slatkoću hrani, a ne sadrži ni ugljikohidrate ni kalorije.

Eritrit je posebno poznat i čest kod pobornika keto i low-carb prehrana jer ne ugrožava stanje ketoze, ali ni ne povećava kalorijski unos kada ga se doda u obrok ili napitak.

sladilo

Što je eritrit?

Eritrit ili eritrol je bijelo sladilo u obliku praha. Kategorizira ga se kao alkoholni šećer i može ga se pronaći u jako puno namirnica, prvenstveno voća i povrća. Nalazimo ga u lubenici, grožđu, kruškama, gljivama i nizu fermentiranih namirnica. Dobiva ga se fermentacijom glukoze iz kukuruznog ili pšeničnog škroba. 

Kada ga se koristi umjereno, erotrit nema nuspojave niti izaziva neke ozbiljnije tegobe. Naime, crijevni trakt uspijeva samo djelomično apsorbirati i probaviti eritrit, što kod nekih ljudi može uzrokovati gastro-intestinalne probleme, ali one se primarno odnose na nadutost i mučninu.

Po svojoj slatkoći, eritrit je manje sladak od bijelog šećera pa ga je potrebno staviti nešto više kako bi vam obrok koji njima sladite bio dovoljno sladak. Smatra se da je slatkoća eritrita oko 70% slatkoće bijelog šećera. 

sladilo

Prednosti korištenja eritrita

Kao i stevija, i eritrit ima glikemijski indeks nula. Njegova kalorijska vrijednost je minimalna: u 1 gramu eritrita nalazi se 0,64 kalorije.

Ne podiže razinu šećera ni inzulina u krvi

Ljudski organizam ne posjeduje enzime koji bi mogli razbiti molekulu eritrita. Stoga, ona je apsorbirana u krvotok i nepromijenjena izlučena urinom. Zbog toga, eritrit, kad je unesen u organizam, ne utječe na razinu ni glukoze ni inzulina, a ne utječe ni na kolesterol, trigliceride niti bilo koji drugi biomarker.

Za osobe koje boluju od pretilosti, dijabetesa ili bilo koje druge bolesti povezane s metaboličkim sindromom, eritrit je izvrsna zamjena za šećer koja ne ugrožava zdravlje.

Može smanjiti rizik od razvoja srčanih bolesti

Studije provedene na životinjama pokazale su da eritrit djeluje kao antioksidans i popravlja oštećenja krvnih žila izazvana visokim krvnim tlakom. Studija koju su Flint i sur. proveli nad manjom skupinom odraslih osoba oboljelih od dijabetesa pokazala je da unos čak 36 grama eritrita svakodnevno nakon mjesec dana pokazuje poboljšanja zdravlja krvnih žila, što može smanjiti rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti.

Zasad ne postoji velik broj studija s reprezentativnim brojem sudionika o utjecaju eritrita na zdravlje, pa je teško o tome raspravljati bez znanstvene podloge.

sladilo

Zaključak

Eritrit je sladilo koje svakako treba imati mjesto na vašim policama ukoliko pazite na prehranu i želite nezdravi bijeli šećer zamijeniti nekom zdravijom varijantom. On ne sadrži gotovo ništa kalorija, te nema negativan utjecaj na razinu šećera i inzulina u krvi.

Kako kod određenih osoba može, ukoliko ga se uzima u većim količinama, eritrit izazvati probavne tegobe, savjetuje se početi ga koristiti u manjim količinama.  

Reference: 

Flint, N. i sur. Effects of erythritol on endothelial function in patients with type 2 diabetes mellitus: a pilot study. Acta Diabetol. 2014;51(3):513-6.

Objavljeno 08.10.2022.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!