Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Med - slatko čudo prirode

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Naši stari su oduvijek govorili kako žlica meda na prazan želudac svaki dan čuva od većine infekcija i upala cijele godine. Djeca su ga tako svako jutro dobivala po žličicu prije vrtića ili škole, a roditelji su se povodili za njihovim primjerom. Jeste li i vi bili među njima? Vraćanje staroj dobroj navici ojačat će vaš imunitet, dati vam više energije za izvršavanje zadataka koji vam predstoje u danu, a dugoročno vas zaštititi od nekih kroničnih oboljenja.

Med

Iako se sastoji većinom od ugljikohidrata (čak 85%) i vode ovaj slatki, gusti nektar nije šećer koji biste trebali izbjegavati. Sadrži 41% fruktoze i 36% glukoze, a ostatak se sastoji od saharina, maltoze i dekstrina. Dapače, od žličice-dvije dnevno možete samo profitirati mineralima poput željeza, kalcija, bakra, magnezija, aluminija, bora, kroma; enzimima i antioksidantima, vitaminima B1, B2, B3, B5, B6 ili H, B9, bjelančevinama, organskim kiselinama, hormonima i inulinom.

Već svi znaju da med proizvode pčele obilazeći cvijeće i sakupljajući nektar sa cvijeća koji kasnije, pomiješan sa fermentima čuvaju u košnicama, u saćama. Ne kaže uzalud „vrijedan kao pčelica“; za samo kilogram meda, pčele moraju sakupiti 3 kg nektara, a da bi to učinile, moraju preletjeti 140,000 km i obići i stotinjak cvjetova, ovisno o vrsti, dakle i količini nektara koju sadrži pojedini cvijet. Osim nektara, pčele prikupljaju i mediljku, odnosno mednu rosu, koju proizvode lisne uši, a vrsta meda koju tako dobivamo zove se med medljikovac.

Osim nutritivnih vrijednosti, med ima dokazana antibakterijska svojstva, antimikrobna i antiprotozoična svojstva. Med sadrži u sebi antibiotike iz biljaka, stoga ima protuupalno djelovanje, a s obzirom da ne pljesnivi, može poslužiti i kao konzervans, stoga se često može naći u kombinaciji s orašastim i bobičastim voćem kao ukusna delikatesa.

Osim protuupalnog, med ima i hiposenzibilno, diuretičko, detoksično, analgezo, regenerativno djelovanje; pomaže očuvanju srca i krvnih žila, čišćenju pluća, nastanku krvi, pomaže očuvanju živčanog sustava; u borbi protiv stresa, depresije i posljedica njihovog djelovanja. Mnogi srčani bolesnici svakodnevno konzumiraju med, ne samo da bi zamijenili šećer i time smanjili pojavnost arterioskleroze, već i zato što med utječe na jačanje stijenki krvnih žila, na proizvodnju enzima i antioksidanata koji štite organizam, pomaže u poremećajima rada srca, aritmijama i drugome. Znanstvenici mu u posljednje vrijeme pripisuju i antikancerogeno djelovanje.

Med

Ciljano djelovanje meda ovisi i o biljci od koje je spravljen pa tako med od kadulje, tamne boje i grkog okusa djeluje u prevenciji prehlada, pomaže izbacivanju sluzi; kestenov med također je tamnije boje, a odličan je u poticanju probavnog sustava, pomaže rad crijeva, štiti želučanu i crijevnu sluznicu. Med od lavande pomaže u smanjenju peludnih alergija, smiruje živce i nervni sustav. Lipin med svijetao i lagan, blagog okusa čuva od bubrežnih oboljenja, ubrzava metabolizam i smiruje grčeve. Med od lipe ne preporučuje se srčanim bolesnicima. Bagremov med je svijetle, žute boje, lagan i blagog mirisa. Preporučuje se za smirenje, problema s vrtoglavicom i nesanicom, posebno je dobar kod napetosti uzrokovanih stresnim situacijama. Pored nekih najčešće spravljanih vrsta meda, učestali su i livadni med, koji u sebi sadrži sastojke više različitih biljaka, stoga je dobar za više različitih boljki i vraćanje energije te različite vrste meda ovisno o podneblju s kojeg dolaze.

Med povećava djelotvornost leukocita u borbi protiv „neprijatelja“, povećava rast broja crvenih krvnih zrnaca i hemoglobina, dakle „jača“ krv. Kao što smo spomenuli u uvodu, često se preporučuje upravo djeci za jačanje imuniteta jer prema novim istraživanjima, ne opterećuje probavni sustav, a brzo apsorpcija sprečava alkoholnu fermentaciju. Djeluje upravo u crijevima, na prvoj crti bojišnice protiv infekata, čak i raznih crijevnih parazita čestih kod male djece koja se često igraju u pijesku infestiranim jajašcima nametnika. Česte viroze eliminira vraćajući narušen imunitet, zaustavlja probavne tegobe kod crijevnih viroza kao što su proljev i povraćanje, pomaže kod prehlada, a preporuča ga se osim u čaju piti i otopljenog u toplom mlijeku jer poboljšava apsorpciju kalcija. Ne zaboravite da se med ne smije kuhati jer tako gubi dragocjena svojstva, stoga ga je najbolje otopiti u ne previše vrućoj tekućini, najbolje na temperaturi na kojoj se može piti.

Med ćete najvjerojatnije kupiti u staklenkama već predviđenim za to, koje su najčešće prozirne pa ga je potrebno čuvati na tamnom mjestu jer svjetlost uništava vitamine i enzime, stoga gubi na vrijednosti. Najbolje ga je čuvati u staklenom i keramičkom posuđu na temperaturama od 11-19 stupnjeva Celzijevih.

Apikultura je stara već više od 4 tisućljeća, a nekad se osim u ljekovite svrhe, med koristio u religiozne svrhe, baš zato jer ga nije bilo lako nabaviti. Preporučuje se konzumacija cijeloga života kako bi se održalo zdravlje i produžilo život.

Objavljeno 19.01.2011.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!