Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što se događa vašem tijelu kad ste na keto dijeti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Ketogena dijeta je jedna od najtraženijih, najproučavanijih i najpoznatijih dijeta – ikad. Radi se o planu prehranu kojem je cilj, sa smanjenjem unosa ugljikohidrata na minimum te pojačanim unosom masti, postići stanje ketoze – metaboličko stanje u kojem organizam počinje koristiti vlastite zalihe masti za proizvodnju energije.

Naime, tijelo inače za energiju koristi ugljikohidrate, no kada ugljikohidrata nema u prehrani, tijelo se mora preusmjeriti na korištenje masti za energetske potrebe. Keto prehrana se sastoji od zdravih masti, masne ribe, mesa, jaja, masnih sireva i povrća sa smanjenim udjelom ugljikohidrata, poput zelenog lisnatog povrća.

keto

Nakon početka provedbe ketogene dijete, tijelo doživljava niz promjena. Donosimo sve promjene koje ćete doživjeti u prvim danima i tjednima provedbe ketogene dijete:

1. Osjećat ćete se kao da imate gripu

Kada krenete s keto dijetom tijelo mora proći niz prilagodbi da bi ušlo u stanje ketoze. Tijekom tog perioda, mnogi bilježe simptome slične gripi: od glavobolje, mučnine, letargije do poteškoća s koncentracijom.

Cilj je ostati dovoljno hidriran te unositi dovoljan unos soli. Ovo neugodno stanje obično traje par dana i nakon toga prestaje.

2. Imat ćete izraženu želju za ugljikohidratima

Osobe koje su prije početka keto dijete jele veće količine ugljikohidrata, s njihovim će izbacivanje iz prehrane, zacijelo imati izraženu želju za ovim namirnicama. No, u onom trenutku kad uđete u stanje ketoze, želja za slatkišima i škrobastim namirnicama će splasnuti.  

3. Manje ćete osjećati glad

Mnogi očekuju da će na dijeti biti gladni, no to kod keto dijete često nije slučaj. Naime, razlog tome je što nema velikog kalorijskog deficita, već se samo mijenjaju nutrijenti i njihov omjer. Osim toga, proteini i masti daju brži i jači osjećaj sitosti od ugljikohidrata, pa je i to jedan od razloga zašto smo na keto dijeti manje gladni i brže siti.

keto

4. Počet ćete gubiti masno tkivo

Ako striktno provodite keto dijetu (75% masti, 20% proteini i 5% ugljikohidrati) vrlo brzo ćete zamijetiti promjene i u ogledalu i na vagi. Stoga, već nakon nekoliko dana ketogene dijete, kilogrami i masno tkivo će se početi gubiti.

5. Učestalo ćete mokriti

Kada tijelo dođe u stanje ketoze, bubrezi izbacuju više soli i vode, što znači i češće punjenje mjehura i učestalije mokrenje. Također, u prvim danima, kako tijelo bude iskorištavalo zalihe glukoze iz jetre i mišića, tijelo će izbacivati višak vode. Kod učestalog mokrenja gube se elektroliti i minerali pa je na ketogenoj dijeti bitno unositi dovoljne količine vode.

6. Možete doživjeti zatvor

Na keto dijeti mnogi doživljavaju zatvor, koji je povezan s gore spomenutim gubljenjem tekućine. Crijevima je jedan od glavnih poslova regulacija tjelesnih tekućina, a ako vode u organizmu nema, crijeva će vodu povući iz stolice što će rezultirati zatvorom. Da bi se spriječila konstipacija, savjetuje se povećati unos vlakana, iz avokada, chia sjemenki, kelja, badema i sl.

keto

7. Energija će vam isprva pasti, a potom značajno narasti

Kada se krene s keto dijetom mnogi dožive značajan pad energije. No, kao i kod drugih simptoma, ulaskom u stanje ketoze, i ovo će stanje proći, a razina energije će naglo porasti. Naime, tijelo će početi dobivati energiju, ali ovaj put iz drugog izvora, vlastitih zaliha masti. neki će u stanju ketoze bilježiti veći fokus i više energije, nego što su je imali na prehrani s ugljikohidratima, pa će njima biti i najlakše provoditi keto dijetu.

Keto dijeta, da ili ne?

Svaki organizam je jedinstven i različito reagira na različite prehrambene režime. Hoćete li proživjeti sve navedene simptome ili niti jedan nemoguće je predvidjeti, ali ako ih osjetite nemojte se zabrinuti ni odustajati, oni su samo dio procesa prilagodbe na novi način prehrane.

Ako vam ketogena prehrana ne donese rezultate, što je također moguće u pojedinim slučajevima, posavjetujte se s nutricionistom koji će vam predložiti način prehrane koji će za vas biti učinkovitiji i bolji.

Pročitajte i sljedeće tekstove vezane za ketogenu dijetu:

Objavljeno 10.11.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!