7-dnevni jelovnik osobe koja boluje od hipertireoze

Image

Štitnjača (Glandula thyroidea ) je neparna žlijezda smještena u donjem dijelu vrata. Teška je 20-40g i ima dva režnja povezana suženim dijelom te daje oblik slova H.

Normalna funkcija štitnjače je stvaranje i izlučivanje hormona u krv što je čini žlijezdom s unutrašnjim izlučivanjem ( endokrinom žlijezdom). Kad se govori o hormonima, 90% čini tirokdin T4 i gotovo 10% trijodtrionin T3 i manje od 1% trijodtrionin ili rT3.

Ovi hormoni imaju jako važnu ulogu u regulaciji metabolizma:

  • povećavaju bazalnu potrošnju kisika
  • povećavaju sintezu proteina
  • povećavaju minutni volumen srca
  • ubrzavaju razgradnju kolesterola
  • povećavaju metaboličko odstranjivanje steroidnih hormona
  • pomažu okoštavanju (rastu kostiju u dužinu)
  • potiču izlučivanje hormona rasta

stitnjaca

Također potiču:

  • budnost
  • žustrost
  • reakciju na brojne podražaje
  • osjet sluha
  • osjećaj gladi
  • pamćenje i sposobnost učenja

Hipertireoza je stanje u kojem tiroidna (štitna) žlijezda proizvodi previše tiroidnog hormona. Hipertireoza dovodi do ubrzanja metabolizma. 

Simptomi ovog stanja su:

  • nagli gubitak na težini
  • tahikardija (ubrzani rad srca, najčešće i preko 100 otkucaja u min)
  • pojačani apetit
  • nervoza
  • promjene u menstruaciji
  • iritacija
  • tremor (umor) u rukama i prstima
  • osjetljivost na promjenu temperature
  • opadanje kose
  • žeđ
  • povraćanje
  • problemi sa spavanjem

Kod osoba koje boluju od Gravesove bolesti, stvaraju se antitijela u krvi koja zatim stimuliraju štitnjaču na veliku produkciju hormona. Prehranom se može ublažiti simptome, ali se ne može liječiti hipertireoza. Kod prvih simptoma treba posjetiti liječnika.

stitnjaca

Prehrana osoba s hipertireozom

Pridržavanjem određenim smjernicama u prehrani ublažava se simptome poteškoća u radu štitnjače. Osobama koje imaju probleme savjetuje se:

  • izbjegavanje svih sumnjivih alergena kao sto su većina mliječnih proizvoda (mlijeko, vrhnje, sladoled), pšenica (gluten), soja, kukuruz, konzervansi
  • konzumiranje hrane s visokim udjelom vitamina B, željeza te velike količine povrća i algi
  • pripaziti koje lijekove osoba konzumira te kako oni utječu na apsorpciju lijekova za hipertireozu
  • jesti što više namirnica koje imaju antioksidativno djelovanje (rajčice, borovnice, kupine, višnje)
  • izbjegavanje rafinirane hrane (bijeli kruh, tjesteninu, šećer)
  • za kuhanje koristiti ulja kao što su kokosovo i maslinovo ulje
  • smanjiti ili potpuno izbaciti iz prehrane transmasne kiseline koje se nalaze u industrijskim proizvodima kao što su: keksi, krekeri, pekarski kolači
  • izbjegavati cigarete i alkohol
  • vježbati 3-5 puta tjedno

Dobro bi bilo pojačati suplementaciju i uzimati:

  • multivitamine koji sadrže A,C,E i B kompleks i minerale u tragovima kao sto su Ca, Zn, Se I Mg
  • omega-3 masne kiseline koje utječu na smanjenje upalnih procesa, kao npr riblje ulje
  • vitamin C, jedan od najjačih antioksidansa koji djeluje protiv slobodnih radikala
  • probiotik kao što su Lactobacillus acidophilus (utječe na zdravlje gastrointestinalnog trakta)
  • zeleni čaj
  • pripravke od limuna

omega-3

7-dnevni plan prehrane

Ponedjeljak

Doručak

  • Omlet od 2 bjelanjka s gljivama
  • Kriška tosta s cjelovitim žitaricama

Međuobrok

  • Bademi (širina dlana)
  • 1 srednja kruška

Ručak

  • 120 g purećih prsa premazanih pestom genoveseom
  • 100-150 g miješane salate

Međuobrok

  • 20-30 g kikirikija (bez soli)

Večera

  • 90 g lososa
  • 1/2 šalice riže
  • 200- 250 g voćne salata od bobičastog voća

Utorak

Doručak

  • Proteinski shake (whey ili jajčani proteini) - 3 dcl vode ili mlijeka i 30 g proteina
  • 2 dcl malomasnog jogurta s 200 g bobičastog voća

Međuobrok

  • Orašasti plodovi (širina dlana)

Ručak

  • 120 g pilećih prsa
  • 1/2 šalice basmati riže

Međuobrok

  • 1 jabuka

Večera

  • 100-120 g tune na integralnom tostu (2-3 fete maksimalno)

Srijeda

Doručak

  • 60 g zobene kaše
  • 2 dcl malomasnog jogurta

Međuobrok

  • 200 g zrnatog sira na integralnom krekeru

Ručak

  • 120 g purećih prsa
  • špinat i mladi grah ( po želji)

Međuobrok

  • Orašasti plodovi (širina dlana)

Večera

  • 150 g kuhanog oslića
  • salata (miješana)

Četvrtak

Doručak

  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • 100-150 g zrnatog sira

Međuobrok

  • Orašasti plodovi ( širina dlana)

Ručak

  • 150 g odreska tune 
  • zelena salata

Međuobrok

  • 1 jabuka ili kruška

Večera

  • 2 dcl malomasnog jogurta
  • voćna salata

Petak

Doručak

Međuobrok

  • 150 g zrnatog sira na krekeru

Ručak

  • Salata: 120 g piletine + 100 g salate + malomasni dresing

Međuobrok

  • 1 kruška

Večera

  • 300 g karfiola kuhanog na pari

Subota

Doručak

  • 2 dcl malomasnog jogurta
  • 1 šaka orašastih plodova

Međuobrok

  • 150 g zrnatog sira na krekeru

Ručak

  • 150 g odreska tune
  • 120 g salate

Međuobrok

  • 1 kruška

Večera

  • 300 - 400 g cezar salate

Nedjelja

Doručak

  • 3 tvrdo kuhana jaja
  • maslac na krekeru

Međuobrok

  • 1 mrkva

Ručak

  • 150 g odreska tune
  • zeleno lisnato povrće

Međuobrok

  • Orašasti plodovi (širina dlana)

Večera

  • 200 g ananasa
  • 2 dcl malomasnog jogurta

Objavljeno 17.01.2016.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!