Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako vježbati s bolestima štitnjače (hipertireoza, hipotireoza)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Poremećaji štitnjače postaju sve češća pojava današnjice. Žene obolijevaju 5 puta češće nego muškarci. Prema posljednjim podacima svaka 20 osoba ima neki od oblika poremećaja štitne žlijezde. Razlog takvoj učestalosti je stresan način života, uneravnotežena prehrana, hormonalne promjene u trudnoći i menopauzi te genetska predispozicija. Bolesti štitnjače se manifestiraju kao poremećaj u proizvodnji i izlučivanju hormona štitnjače.

 • Hipertireoza (previsoko izlučivanje hormona štitnjače)
 • Hipotireoza (prenisko izlučivanje hormona štitnjače)

Štitnjača

Štitna žlijezda je odgovorna za produkciju hormona za reguliranje metabolizma, bilo da se radi o pretjeranom ili nedostatnom izlučivanju hormona ono utječe na fizičku aktivnost.

Hipertireoza

Kod pretjeranog izlučivanja hormona štitnjače javljaju se neželjene posljedice kao;

 1. Tahikardija (ubrzan rad srca)
 2. Pojačano gubljenje na težini
 3. Insomnija (nesanica)
 4. Osteoporoza
 5. Pojačano znojenje i netolerancija na toplinu
 6. Anksioznost

Tahikardija

Najveći problem i prepreka za bavljenje nekim sportom je tahikardija koja se pojačava pri fizičkoj aktivnosti i može narasti do granica kada fizička aktivnost postaje nemoguća i mora se prekinuti. Ako imate pojačano lučenje hormona štitnjače u kombinaciji s tahikardijom obavezno se morate posavjetovati sa svojim endokrinologom kada ćete početi s tjelesnom aktivnošću.

Pojačano gubljenje na težini

Sljedeći simptom od velike važnosti je pretjerano gubljenje na težini koje može uzrokovati slabost, umor i prenaglo smanjenje kapaciteta za vježbanje. Prilikom fizičke aktivnosti gubite kalorije koje je nakon toga potrebno obavezno nadoknaditi. Ponekad je teško kvalitetno pojesti zbog raznih obaveza u svakodnevici, pa u tim slučajevima možete posegnuti za nekim od pripravaka za oporavak od treninga i izgradnju mišićne mase. Primjer takvog pripravka je Protein 80 plus.

Hipertireoza uzrokuje i nesanicu, pri čemu taj nedostatak sna također utječe na sposobnosti pri vježbanju, jednostavno trening ne možete odraditi do kraja a kod takvog stanja povećava se i rizik od ozljeda.

Ipak vježbanje se preporučuje, jer bolest često korelira s osteoporozom. Da bi to prevenirali osobe s hipertireozom moraju imati balansiranu prehranu, uzimati dodatno kalcij i vježbati.

Na ovom linku možete pogledati primjer 7-dnevnog jelovnika za osobe koje boluju od hipertireoze.

Koji oblici vježbanja su inicirani kod hipertireoze

Trening snage je mnogo važniji od aerobnog treninga, jer trening snage ima bolji učinak na kosti i izgradnju mišića. Takav način vježbanja će prevenirati osteoporozu i gubitak mišićne mase koja se zbog prebrzog metabolizma brže gubi. To ne isključuje kardio vježbe, one mogu biti sastavni do svakog treninga ali u postotku od 20 %.

Jako je važno da između treninga prođe 48 sati da bi se organizam mogao oporaviti. Što bi značilo da su 3- 4 treninga tjedno optimalna za osobe koje imaju pojačanu funkciju štitnjače.

Trening snage

Kod hipertireoze se ponekad javlja nemir, tremor i anksioznost pa izbor fizičke aktivnosti kod takvih osoba može biti i joga, Tai chi ili neka vrsta meditacije, što ne mora nužno biti istočnjačkog porijekla. Psiholozi često spominju i ribolov kao oblik meditacije. Izaberite aktivnost koja će smiriti otkucaje srca i osjećaj nemira.

Hipotireoza

Smanjeno lučenje hormona štitnjače će uzrokovati:

 1. Dobivanje na težini bez dodatnog unosa hrane
 2. Pretjeran umor
 3. Depresivna stanja
 4. Pretjerani osjećaj hladnoće

Ne postoji sumnja da je vježbanje važan dio terapije za normalno funkcioniranje s nekim od oblika hipotireoze. Svejedno svaka vježba nije primjerena i potrebno je znati neke činjenice da bi imali maksimalan benefit od fizičke aktivnosti.

Koristi od fizičke aktivnosti u slučaju da imate neki oblik hipotireoze su sljedeći;

 1. Otpuštanje hormona rasta
 2. Pojačano izlučivanje tzv. hormona sreće
 3. Pojačana sinteza dušikovog oksida
 4. Poboljšanje osjetljivosti receptora na inzulin
 5. Podizanje imuniteta

Otpuštanje hormona rasta

Hormon rasta (somatotropin) je hormon koji između ostalih funkcija djeluje i na pojačano iskorištavanje masti za dobivanje energije, stimulira reprodukciju i regeneraciju stanica, pojačava sintezu proteina u stanicama, potiče rast mišića i djeluje na povećanje apsorpcije kalcija u kosti i time doprinosi gustoći kostiju.

Studije su pokazale da otpuštanje hormona rasta se povećava s porastom intenziteta vježbanja. Hipotireoza uzrokuje povećanje masti u tijelu i slabiju apsorpciju kalcija što pokazuje pojačanu potrebu za prirodnim povećanjem hormona rasta.

Na ovom linku možete pogledati primjer 7-dnevnog jelovnika za osobe koje boluju od hipotireoze.

Pojačano izlučivanje "hormona sreće"

Dokazano je da se endorfin i serotonin otpuštaju prilikom vježbanja, ali čini se da njegovo izlučivanje dosta ovisi od osobe do osobe i da nekima treba viši a nekima niži intenzitet vježbanja. Endorfin ima niz pozitivnih efekata kao oslobađanje od boli, redukcija stresa te popravljanje raspoloženja. Hashimoto kao jedan od oblika hipotireoze uzrokuje depresiju upravo zbog manjka hormona sreće.

Pojačana sinteza dušikovog oksida

Dušikov oksid je molekula koju stanice koriste kako bi komunicirale jedna s drugom i prenosile signale u cijelome tijelu. Utječe na bolju cirkulaciju a time na rad srca i bolji prijenos nutrijenata i kisika do stanica u tijelu. To omogućuje bolju regeneraciju i više energije.

Dušikov oksid igra važnu ulogu u kardiovaskularnoj, imunološkoj funkciji i funkciji mozga. Neka istraživanja pokazuju da on pojačano djeluje kod vježbi visokog intenziteta, ali morate biti oprezni jer zbog hipotireoze ne smiju trajati dugo. Uzrokovat će pretjeran umor i tada će fizička aktivnost djelovati kontraindicirano.

Poboljšana osjetljivost receptora na inzulin

Posljedica hipotireoze može biti i dijabetes tipa 2. Inzulin pomaže glukozi da uđe u stanice, a kada osoba postane rezistentna na inzulin šećer se gomila u krvi i javlja se dijabetes. Aerobni trening poboljšava osjetljivost na inzulin i povećava broj proteinskih molekula (transporteri glukoze).

Podizanje imuniteta

Kod oslabljenog imuniteta sve posljedice hipotireoze se pogoršavaju. Najprirodniji način održavanja imuniteta je fizička aktivnost.

Koji oblici vježbanja su indicirani za hipotireozu

Aerobni način vježbanja je odličan izbor za pacijente s hipotireozom, jer preveniraju bolesti srca i krvnih žila i mnoga depresivna stanja koja se mogu javiti.

Vježbanje na sobnom biciklu

Jedini oprez pri fizičkoj aktivnosti je taj da ne smijete pretjerati. Tanka je linija između fizičke aktivnosti koja će biti korisna ili štetna kod ovog stanja.

Pretreniranost djeluje štetno na štitnjaču jer predstavlja određen stres za organizam, povećava upalu, slabi imunitet i troši nutritivne vrijednosti neophodne za normalan rad štitnjače. Da bi bili sigurni da radite dobro za svoje tijelo vaš puls ne smije prelaziti 70 % od maksimalnog pulsa. Maksimalni puls ćete izračunati da od 220 oduzmete svoje godine.

Bolesti štitnjače nisu nimalo jednostavna stanja jer imaju utjecaj na velike sisteme u tijelu. Ako želite osigurati kvalitetan život morate svoj način života prilagoditi nastalom stanju. Da bi se osjećali dobro i usporili ili stopirali negativne posljedice oboljenja štitnjače morate prilagoditi prehranu i uklopiti u svoj svakodnevni život neki od oblika fizičke aktivnosti.

Objavljeno 27.01.2024.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!