Akcija: do 40% popusta na odabrane kardio sprave

Pripazite se rigoroznih detoksikacijskih dijeta - opasne su po zdravlje!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Globalizacija nam je osim beneficija brze razmjene informacija donijela i negativnu stranu medalje koja se očituje u širenju svjetskih trendova, onih koje nam diktira modna i filmska industrija, a odnosi se prije svega na kult tijela, koji štujemo najčešće zbog fizičkog izgleda, a potom zbog zdravlja.

Mjerenje struka

Najčešće redukcijske dijete dolaze nam iz Sjedinjenih država, naročito iz L.A. koji je meka zabavljačke, filmske industrije, u kojem je jedan od komplimenata kad te ljudi prepoznaju kao "mršavicu" iako ne pričaju o svojim dijetalnim režimima kojima se svakodnevno podvrgavaju kako ne bi priznali da su tašti ili, ne daj Bože, kako imaju problema s težinom.

Zato što je neka popularna filmska glumica prije pojavljivanja na crvenom tepihu ili dodjeli prestižnih nagrada ispila ogromne količine limunade (bez šećera, naravno), isto bi mogla učiniti i neka Ivana, Marija ili Tea, tinejdžerske dobi zato jer joj se tijelo počelo razvijati pa si je umislila da je debela.

Živi primjer jedna je poznanica, koja je sa nekih 15-16 godina držala rigoroznu dijetu (iako nije bila pretila) hraneći se duže vrijeme samo sirovim voćem, povrćem i ogromnim količinama obične vode u periodu kada su se u njezinom tijelu razvijale stanice za skladištenje masti i pripremale da postanu ženske obline koje to nikad nisu postale jer nije bilo dovoljno masti. Njezine grudi nikad nisu narasle, a ona je dobila veći problem, nego što bi to bilo par kilograma viška.

Kako ne bi bile previše nametljive i samo u službi izgleda, rigorozne dijete pojavile su se u službi zdravlja, službenog naziva detoksikacija.

Najpopularnije su detoksikacije sirovim voćem i povrćem sa puno vode kojoj se podvrgnula moja poznanica, tzv. Izo čišćenje, čišćenje raznim pripravcima koji se mogu nabaviti iz tv- reklama i putem interneta, a čije uzimanje uvjetuje izbacivanje bilo kakve hrane s menija.

List salate na tanjuru

Posljednja moda Hollywooda je post pa vaša dijeta dobiva i religijske konotacije. Iako je nekada post bio u službi čišćenja duše i tijela, današnje izbjegavanje hrane pridonosi u većini slučajeva pojavi anoreksije, poremećaja u ravnoteži elektrolita u organizmu, a time i probleme sa srcem, tlakom, oštećenjem organa i padom imuniteta, naročito u ekstremnim slučajevima kada se zbog mršavljenja odlazi na klistiranja, kako bi se čistila crijeva.

Smisao detoksikacije je prvenstveno u čišćenju organizma od konzervansa kojih je danas sve više u različitim namirnicama koje redovito konzumiramo, od ljekova, teških metala koji su dio prehrane, poboljšavanja jetrenih funkcija, a svime time i jačanje imuniteta. Čišćenje ne smije trajati predugo, a moraju se konzumirati različite vrste voća i povrća ili, najbolje njihovih svježih sokova kako bi se nadoknadili vitamini i minerali iz ostalih vrsta namirnica.

Iako pod medicinskim nadzorom, stroge dijete sa maksimalnim unošenjem od 1000 kalorija ne mogu biti sigurne za zdravlje i mogu ozbiljno ugroziti ravnotežu u organizmu, kao i ispijanje prevelikih količina vode koje samo "isperu" minerale neophodne za funkcioniranje organizma. Takvi slučajevi detoksikacije ne pridonose zdravlju ni ljepoti, a mršavost dolazi samo kao popratna pojava bolesti.

Zdrava mršavost, ako je možemo tako nazvati, posljedica je pravilne prehrane sa dovoljno nutritivnih sastojaka, mnogo tjelovježbe koja služi prvenstveno da se održavaju funkcije kosti, mišića i ostalih vitalnih organa koji se održavaju "redovitom upotrebom" i načinom razmišljanja, stila života koji prakticiramo.

Naravno, zabavljačka industrija u kojoj nastaju sve nove dijete i metode čišćenja industrija je u kojoj se vrte velike količine kapitala, koja ima svoje moduse vivendi, zakone i stajališta koji su daleko od načina razmišljanja ostatka svijeta.

Sjetite se toga kad idući puta odlučite započeti rigoroznu dijetu ili čišćenje organizma.

Objavljeno 16.11.2009.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!