Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Recenzija proizvoda: Masažni pištolj - pomaže u oporavku, ali i borbi protiv celulita!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sve više je ljudi svjesno koliko je važno poticanje cirkulacije prije treninga i nakon treninga u svrhu pripremanja mišića za trening ili bržeg oporavka mišića. Postoje mnoge metode i aparati, a nudi se još jedan, masažni pištolj. Koriste ga sportaši, a sve više i rekreativci. Pojavio se prije par godina na tržištu.

U istu svrhu se najčešće prije i nakon treninga koriste foam rolleri ili grid rolleri. Masažni pištolj u odnosu na foam rollere je jednostavniji za upotrebu. Za pravilno valjanje i masažu na foam rolleru trebali biste se dobro namjestiti, odnosno pravilnim pokretima i dobrim držanjem tijela izvesti masažu i pokrete rolanja. To često rezultira jačim grčenjem ili stvara nelagodu i opuštanje mišića ne bude postignuto.

gun

Kako funkcionira masažni pištolj?

Masažni pištolj radi na principu perkusije i vrlo je slična vibracijskoj terapiji. Radi se o ponavljajućim i laganim udarcima glave masažnog pištolja. Perkusijskom masažom postižu se sljedeće beneficije:

1. Povećanje cirkulacije
2. Smanjenje ukočenosti mišića
3. Ugoda

Nije u potpunosti jasno kako masažni pištolj djeluje na tijelo i mišiće. Pretpostavlja se da djeluje na Golgijev tetivni apart i omogućuje opuštanje mišića. Ono što je sigurno je da povećava cirkulaciju što će utjecati na povećanje transporta tvari unutar mišića i ubrzati oporavak.

Akutna ili "zdrava" upala mišića je ona koja traje 48 do 72 sata. U slučaju akutne upale mišića dolazi do mikrooštećenja u strukturi mišićnih vlakana. Tijelo pokreće mnoštvo biokemijskih procesa. Prvo dolazi do povećanog krvnog protoka oko oštećenog mišića, nakon čega se povećava propusnost krvnih žila pri čemu ulaze upalne stanice u upaljeno područje.

Nakon toga se počinju gomilati makrofagi što dovodi do vazodilatacije i do povećanja dotoka krvi što sluči za izgradnju i regeneraciju mišića. Na kraju mobiliziraju se tzv. satelitske stanice koji poprimaju značajke mišićnih stanica ili se spajaju s postojećim mišićnim vlaknima i omogućuju mišićni rast. Povećanje cirkulacije ima vrlo važnu ulogu u tom procesu.

gun

Upotreba masažnog pištolja

Upotreba masažnog pištolja je jednostavna, zauzmete odgovarajući položaj koji vam omogućava kretanje ruke i pištolja po željenom mišiću, uključite pištolj i prislonite ga uz lagani pritisak na mišić. Potrebno je znati nekoliko osnova.

• ne masirajte po kostima
• masirajte prateći smjer mišićnih vlakana
• nemojte previše pritiskivati
• ako naiđete na mjesto koje je bolnije, zaustavite se i duže masirajte tu točku

U videu su prikazani položaji kojima možete napraviti samomasažu određenih dijelova tijela. Preporučujem da masirate u smjeru mišićnih vlakama pojedinog mišića.

Masažni pištolj možete koristiti i pri zagrijavanju mišića ili nakon zagrijavanja u svrhu pojačanog zagrijavanja mišićne skupine koje ćete taj dan aktivirati treningom ili one koja vam je skraćena. Dovoljno je 30 sekundi masaže pojedinog mišića i spremni ste.

Tijekom treninga ako osjetite da vas zateže određena mišićna skupina koja primjerice se ne bi trebala aktivirati, što je najčešći slučaj kod leđa gdje se umjesto srednjeg dijela leđa aktivira trapez i levator scapulae, masažni pištolj će vam odlično poslužiti. Statičko istezanje usred treninga može smanjiti potencijal i snagu dok ćete masažnim pištoljem za 15 sekundi postići opuštanje.

Nakon treninga tijelo vam je umorno i masaža vam pomaže opustiti živčani sustav i potaknuti parasimpatički sustav koji pomaže u odmoru i oporavku mišića. Na kraju treninga provedite 90–120 sekundi u smjeru mišićnih vlakana po svakoj mišićnoj skupini.

Masirajte trbuh mišića, a ne u blizini zglobova. U gornjem dijelu teksta objašnjena je potreba i svrha povećanja cirkulacije u svrhu bržeg oporavka.

gun

Moje osobno iskustvo s masažnim pištoljem

Pokazao mi se odličnim za masažu donjeg dijela tijela, odnosno za masažu nogu. Redovito kada počnem trčati nakon pauze, što je bio slučaj nakon ove zime, zbog prenošenja sila s vanjske strane stopala dolazi do aktivacije ITB sindroma i zategnutosti s vanjske strane nogu.

Masažom sam skratila vrijeme oporavka, ali i pojave jače zategnutosti, a i bolova koji su se ponekad javljali. Ono što sam promijenila je upravo upotreba masažnog pištolja. Izrazito ugodan je za masažu nogu, od prednje i stražnje strane natkoljenice do listova, a posebna ugoda se javlja kod masaže stopala.

Uz to masažu donjeg dijela tijela je jednostavno sam sprovesti, dok samostalna masaža leđa, posebno gornjeg dijela tijela ovisi uvelike o mobilnosti pojedinca.

Nisam oduševljena što se tiče masaže gornjeg dijela tijela, vibracije koje se prenose u područje glave nisu mi ugodne i masažu vrata, područje trapeza i srednjeg dijela leđa nisam previše prakticirala jer mi ne stvara ugodu. Međutim, to nije slučaj kod mog muža kojemu nije toliko smetala vibracija. Mogući razlog može biti u snažnijim mišićima i doslovnoj većoj količini i mišićnog i masnog tkiva.

Kako povećanje cirkulacije je jako važna u borbi protiv celulita, ovaj aparat bi mogao dati dobre rezultate. Ako imate "skoren" celulit potrebno je prvo "razbiti" ili usitniti kvrge i nakon toga masažom, treningom i prehranom potaknuti izlazak otpadnih tvari i celulita kroz limfni sustav.

nastavci

Odlična karakteristika je da ima 20 različitih brzina rada masažne glave i 4-6 nastavaka, ovisno koji model uzmete, što će doprinjeti kvaliteti masaže. Primjerice okruglu glavu sam uglavnom koristila kad sam trebala blažu masažu, kao primjerice u području trapeza.

Glavu s najmanjom površinom možete koristiti za bolnije točke, posebno kada su manje, zbog boljeg lociranja. Glava s odvojenim nastavcima osim za masažu oko kralježnice odlična mi je za stražnju stranu natkoljenice i smatram da bi mogla dati odličan rezultat u borbi protiv celulita, što vam mogu javiti tek pred ljeto.

Nemojmo očekivati rezultate preko noći, a posebno kad se radi o celulitu.

Ponudu masažnih pištolja možete pogledati u Fitness.com.hr Webshopu. 

Objavljeno 01.05.2022.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!