Znate li već sve o masaži ?
Lifestyle

Znate li već sve o masaži ?

Ako zamislite da je vaše tijelo tvornica, vaši su mišići radnici u toj tvornici. Da bi oni bili djelotvorniji potrebna im je dovoljna količina hrane, zraka i odmora. U našem tijelu, krv opskrbljuje mišiće sa svime što je neophodno za normalnu funkciju.

Masaža povećava cirkulaciju krvi po tijelu, što znači da donosi više kisika, a odnosi više štetnih tvari iz naših stanica. Upravo je to najveća korist masaže. Ujedno, masažom možemo pomoći bolnim mišićima i zglobovima, kao i povećati gipkost kože i tijela, tonirati mišiće, pospješiti otpornost organizma, djelovati antistresno.

Manje probleme s bolnim leđima može riješiti niz od nekoliko masaža, dok je za veće probleme potrebno uključiti i mobilizaciju kralježnice, vježbe kao i usvajanje novih navika pravilnog držanja, na koje će vam ukazati fizioterapeut.

Premda je čovjek od davnina znao za korisno djelovanje pokreta na mnoga stanja i tjelesne tegobe, tek posljednjih nekoliko godina se ponovno proširuju granice spoznaja o masaži, te smo sve svjesniji koliko ta dragocjena terapija može utjecati na nas.

Masaža nije samo očaravajuća relaksacija. To je također preventivna metoda protiv nakupljanja stresa i za olakšavanje emotivne i fizičke napetosti.

Mišići napunjeni kisikom i relaksirani od ruku terapeuta, zahvalno će vam 'odgovoriti' smanjenom napetošću, tijelo će 'uživati' u novoj količini zdrave energije, sve će vas to učiniti manje umornima te spremnima za nove poslovne i druge obveze.

Što možete očekivati pri prvom dolasku na masažu :

Trajanje masaže :

Prosječno trajanje masaže cijelog tijela traje 1 h. Parcijalna masaža traje od petnaest minuta do pola sata, a podrazumijeva masažu dijela tijela, npr. samo ruku, nogu, ramena, leđa, stopala.

Dogovaranje masaže :

Prilikom dogovora za masažu važno je provjeriti stručnu spremu terapeuta, koliko dugo se bavi masažom, koji tip masaže koristi, koliko dugo traje tretman, kakva ulja, kreme ili proizvode koristi, kako se i kada može dogovoriti, kolika je cijena tretmana.

Bol pri masaži :

Masaža ne smije boljeti (vezivno-tkivna masaža je izuzetak). Naravno da se mala količina boli može pojaviti ako je mišić jako napet, ali ta bol treba biti minimalna. Ako je masaža nestručna i previše bolna postiže se kontra efekt tj. mišić na kojem se radi i koji ga okružuju, a ponekad i čitavo tijelo se zbog bola grči, te rezultat može biti pogoršanje stanja.

Ako je masaža bila bezbolna ili sa vrlo malim povremenim bolovima, a nekoliko sati nakon nje ili sljedeći dan osjećate bolove u mišićima najvjerojatnije ste dobili upalu mišića. To se dešava iz istog razloga kao i u sportu, mišić koji se duže vremena zapuštao i nije koristio nakon povećane stimulacije reagira upalom.

Kako se pripremiti za masažu :

Najbolje je obući nešto što je jednostavno za skinuti i u čemu ćete se osjećati ugodno nakon masaže. Prije skidanja terapeut će vam reći koliko odjeće morate osloboditi, ovisno o vrsti masaže za koju ste se odlučili.

Ni u jednom trenutku nemojte trpjeti neugodu (bilo koje vrste) ili bol jer o tome ovisi efekt masaže. Osim kvalifikacije terapeuta, važan je i način komunikacije koji ostvarujete, te osjećaj povjerenja jer ipak je vaše zdravlje u 'terapeutovim rukama'.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Što žene najviše privlači kod muškaraca ? x 12
    Koliko god žene danas na ljestvicu najpoželjnijih osobina stavljaju duhovitost i inteligenciju suočimo se s time da je fizički izgled ono što se prvo primijeti. Da bi žena uopće došla do spoznaje da ...
  • Objašnjavamo pojedine vježbe za ramena x 53
    Postavite klupicu, za potporu leđima, tako da lako održite pravilan uspravni položaj tijekom cijele vježbe. Stopala postavite u udoban ali i stabilan položaj. Dignite ruke do visine ramena, dlanovi su...
  • Masaža - poticaj ugode i dobra raspoloženja x 3
    Bez obzira na to o kojoj je tehnici masaže riječ, njezin učinak mora biti tjelesno i duhovno rasterećenje i duboka relaksacija. Masaža je najlakši put za postizanje opuštanja i očuvanje zdravlja. Masa...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 11.10.2006
Piše: