Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Što je Feldenkrais metoda terapije i kome i kako ona može pomoći?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Feldenkrais metoda je somatska ili tjelesno orijentirana intervencija osmišljena kako bi pomogla ljudima da se ponovno povežu sa svojim tijelom i nauče načine kretanja s većom učinkovitošću. Može pomoći povećati vitalnost, koordinaciju i postići općenito poboljšano zdravstveno stanje i vitalnost.

Iako je ovaj pristup prvenstveno fizičke prirode, tjelesne promjene poput poboljšane funkcionalnosti vjerojatno će imati pozitivan utjecaj na sva područja života. Ljudima koji traže liječenje zbog niza problema s mentalnim zdravljem Feldenkraisova metoda može biti koristan komplementaran pristup.

masaza

Kako je nastala Feldenkrais metoda terapije?

Metodu je sredinom 20. stoljeća razvio Moshe Feldenkrais po kojem je dobila i ime, a terapija se temelji na osnovnim načelima ljudskog razvoja, integrirana s fizikom i biomehanikom. Feldenkrais je desetljećima držao satove juda i drugih borilačkih vještina, ugrađujući svoje znanje o živčanom sustavu i tijelu u svoj proces ozdravljenja nakon teških ozljeda koljena. Njegov oporavak doveo je do razvoja ovog pristupa um-tijelo u kojem se koristi upravljano kretanje s ciljem poboljšanja tjelesne i emocionalne vitalnosti.

Pokazalo se da integracija motoričkih sposobnosti, borilačkih vještina, biomehanike i psihologije po Feldenkraisovoj metodi povećava fleksibilnost, koordinaciju i doprinosi samosvijesti. Vjeruje se da je kretanje bitan element u procesu otkrivanja odnosa između razvoja i prilagodbe, jer može pomoći ljudima u identifikaciji i ispitivanju njihovih spoznaja, namjera i sposobnosti i obrazaca pažnje.

Ova inovativna metoda ima za cilj prodrijeti duboko u živčani sustav radi promicanja promjene i oslobađanja od postojećih navika koje je teško prekinuti i koje mogu utjecati na dobrobit ili svakodnevnu funkcionalnost. Dvije najprepoznatljivije primjene Feldenkraisove metode su Svijest kroz kretanje i Funkcionalna integracija, a obje zahvaćaju i proširuju moć živčanog sustava za stvaranje inteligentnog djelovanja i kretanja prema ozdravljenju.

Kako djeluje Feldenkrais metoda terapije?

Feldenkrais metoda koristi povećanje korisnikove svijesti za rješavanje „uspavanih“ područja vlastitoga organizma i promicanje pokreta, koristeći vlastitu sposobnost živčanog sustava za stvaranje promjena i poboljšanje kretanja.

Cilj pristupa je da oni koji ga koriste mogu shvatiti potencijalno ograničavajući navike i kretnje te naučiti načine kako proširiti raspon kretanja. Postajući svjesniji sebe, ljudi često postaju sposobniji uključiti više svog tijela u svoje pokrete te mogu doživjeti pojačan osjećaj tjelesnog i emocionalnog funkcioniranja.

Inkorporiranjem suptilnih pokreta i usredotočene pažnje, ova metoda nastoji poboljšati cjelokupno ljudsko funkcioniranje pomoću neuroplastičnosti mozga ili sposobnosti prilagođavanja sna dodir. Odgovor mozga na promjene smatra se bitnim aspektom učinkovitosti pristupa.

Feldenkrais metoda terapije se provodi u dva oblika rada: u grupnom radu te u individualnim satovima koji traju podjednako, 30-60 minuta. Za razliku od klasične masaže ili kiropraktike u kojima se fokusira na mišiće ili zglobove, kod Feldenkrais metode terapeut radi s ljudima tako da im pomaže osposobiti ih da ojačaju i samostalno mogu upravljati svojim kretnjama.

masaza

Kako Feldenkrais metoda terapije pomaže?

Feldenkrais metoda terapije je osmišljena da pomogne osobama koje imaju ograničene, bolne ili na drugi način limitirane pokrete uslijed ozljede, kronične boli ili drugog fizičkog ili neurološkog razloga. Osobe nad kojima se provodi ova vrsta terapije bilježe povećanje fleksibilnosti i koordinacije, kao i smanjenje boli i mišićne tenzije. Ove promjene mogu pozitivno utjecati na niz aspekata života.

Već i samo jedna terapija može pomoći smanjiti bolove, mišićnu tenziju, krutost ili umor, no olakšano kretanje i viša razina energije može imati pozitivan utjecaj na lakše opuštanje i smanjenje razine stresa. Stoga, osobe koje pate od anksioznosti, stresa ili stanja koja im prethode mogu također imati dobrobiti od ove vrste tretmana i terapije.

Feldenkrais metoda terapije se smatra primjenjivom svim osobama, bez obzira na dob ili zdravstveno stanje, a benefiti koji se bilježe su sljedeći:

  • Poboljšano zdravlje i vitalnost
  • Poboljšana pažnja i koncentracija
  • Smanjenje bolova
  • Izvršavanje zadataka s manje truda
  • Poboljšana postura, kretanje, koordinacija i ravnoteža
  • Olakšano disanje
  • Bolja kontrola mišiće tenzije

Kritike i ograničenja Feldenkrais metode terapije

Feldenkrais metoda ne pokušava niti liječiti temeljne probleme koji uzrokuju ograničeno kretanje i bol, niti stvarati trajne promjene u tjelesnoj strukturi. Umjesto toga, primarni cilj pristupa je pružiti olakšanje onima koji osjećaju ograničeno kretanje i/ili tjelesnu nelagodu te poučiti osobu strategijama kako da se prilagodi i lakše živi sa stanjima koji uzrokuju trajnu bol. To nekima može biti od koristi, ali drugi to mogu shvatiti kao ograničenje.

Prema jednom istraživanju, Feldenkrais terapeuti u Australiji predali su rezultate prije/poslije testa za ukupno 48 učenika. Učenici su izvijestili o značajnom smanjenju boli nakon prosječno šest i pol tretmana Feldenkraisa. Ostali dokazi o učinkovitosti Feldenkrais metode ograničeni su, a više studija može dati više dokaza koji podupiru prednosti ovog pristupa.

terapija

Reference:

  1. Connors KA, Pile C, Nichols ME. Does the Feldenkrais Method make a difference? An investigation into the use of outcome measurement tools for evaluating changes in clients. J Bodyw Mov Ther. 2011 Oct;15(4):446-52.
  2. Hillier S, Worley A. The effectiveness of the feldenkrais method: a systematic review of the evidence. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:752160.

Objavljeno 15.09.2021.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!