Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Kako fizička aktivnost poboljšava ukupno zdravlje i štiti od bolesti?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Redovna fizička aktivnost, uz primjerenu prehranu i kvalitetan san, preduvjeti su za održavanje zdravlja u ljudi svih dobnih skupina. Studije potvrđuju da bez obzira na dob, spol, zdravstveno stanje ili neki drugi faktor, fizička aktivnost donosi niz zdravstvenih prednosti, od održavanja zdravlja do ubrzavanja oporavka ili poboljšanja stanja kod bolesnih osoba.

Također, potvrđeno je da redovna fizička aktivnost smanjuje stopu smrtnosti od niza kroničnih bolesti, poput kardiovaskularnih bolesti, visokog krvnog tlaka, dijabetesa i karcinoma debelog crijeva.

Unatoč poznatim i stalno isticanim prednostima fizičke aktivnosti, većina odraslih osoba, a i sve veći broj djece, živi većinom sjedilačkim načinom života te nisu dovoljno aktivni da bi iskoristili zdravstvene prednosti fizičke aktivnosti kojom se bave. Pretežno sjedilačkim načinom života se definira onaj način života u kojem se u roku od 14 dana ne provodi nijedna vrsta fizičke aktivnosti, poput nekog sporta ili vježbanja.

trening

Najbolja prevencija od bolesti

Provođenje redovite fizičke aktivnosti, minimalno 30 minuta umjerene fizičke aktivnosti najmanje 5 puta tjedno, ili 20 minuta intenzivnije fizičke aktivnosti najmanje 3 puta tjedno, ključno je za održavanje dobroga zdravlja. Naime, redovna fizička aktivnost ima pozitivne učinke na cjelokupno zdravlje, ali i na sve organe pojedinačno te, posljedično, pomaže u prevenciji niza zdravstvenih problema i bolesti.

Redovna fizička aktivnost smanjuje rizik od razvoja i smrti od nekih od glavnih uzročnika smrtnosti u svijetu. Redovna fizička aktivnost poboljšava zdravlje na više razina:

  • smanjuje rizik od prerane smrti od srčanih bolesti i drugih stanja povezanih s ovim bolestima
  • smanjuje opasnost od razvoja dijabetesa
  • smanjuje opasnost od razvoja povišenog srčanog tlaka
  • smanjuje krvni tlak kod osoba koje boluju od povišenog krvnog tlaka
  • smanjuje opasnost od razvoja karcinoma debelog crijeva i dojke
  • pomaže u održavanju tjelesne težine
  • pomaže u izgradnji i održavanju zdravih kostiju, mišića i zglobno-tetivnog tkiva
  • pomaže starijim osobama da se lakše kreću te smanjuje opasnost od padova i lomova
  • smanjuje osjećaje depresije i tjeskobe
  • pomaže psihološkom zdravlju

trening

Bolji rezultati na testovima, lakše učenje, smanjena anksioznost...

Kako ističe u svojem godišnjem izvješću američki Department of Health and Human Services, fizička aktivnost osim gore navedenih pozitivnih učinaka, pomaže i u održavanju zdravlja kostiju, ali i u njihovom pravilnom razvoju tijekom djetinjstva. Također, kod žena koje su u periodu menopauze, vježbe pomažu u usporavanju slabljenja kvalitete kostiju te usporavaju razvoj osteoporoze. Aktivnost pomaže i osobama oboljelima od artritisa usporavanjem razvoja bolesti te smanjenjem njezinih simptoma.

Studije su potvrdile da sudjelovanje u redovnim fizičkim aktivnostima u adolescentskom dobi pozitivno utječe na razvoj samosvijesti i samopoštovanja te smanjuje negativne emocije poput anksioznosti i stresa. Također, aktivnost pomaže u koncentraciji te olakšava učenje.

Studije potvrđuju da osobe koje se redovito bave nekom vrstom fizičke aktivnosti pokazuju bolje akademske rezultate. Istraživanja među studentima su pokazale da oni studenti koji se redovito bave nekom fizičkom aktivnošću znatno rjeđe konzumiraju alkohol, duhan i druge vrste droga. Istovremeno, aktivniji studenti pokazuju i znatno bolje rezultate u timskom radu, samodisciplini, vođenju grupa i socijalizaciji od kolega koji su neaktivni.

Fizička aktivnost + primjerena prehrana = zdrava težina i životna energija

Ključ zdrave tjelesne težine je zbroj dvaju faktora: redovne fizičke aktivnosti i primjerene i uravnotežene prehrane. Računica je jednostavna: održavanje tjelesne težine postiže se izbalansiranim unosom energije te potrošnjom koja je jednaka unosu. Sav višak unosa kalorija, u odnosu na potrošnju, reflektira se kao nakupljanje kilograma. Dodatno, na gomilanje kilograma, utječe i niz drugih čimbenika, poput stresa, genetskog faktora itd.

Poražavajući su podaci o broju smrtnih slučajeva koji su povezani s prekomjernom težinom. Naime, pretilost je povezana s povećanim rizikom od razvoja niza medicinskih stanja među kojima su kardiovaskularne bolesti, različiti oblici karcinoma (debelo crijevo, dojka, maternica, bubrezi, jednjak), visok krvni tlak, dijabetes tipa 2 i artritis te sva stanja i bolesti povezane s njime.

trening

Vrijeme je da se krene...

S obzirom na niz nepobitnih informacija o pozitivnim učincima fizičke aktivnosti na zdravlje, svima se preporučuje da uključe neki oblik treninga u svakodnevni životni ritam.

Već i umjerena fizička aktivnost u trajanju od samo 30 minuta na dan ima niz pozitivnih učinaka na zdravlje pa je fizička aktivnost ove vrste dostupna svima. Samo svakodnevna šetnja od 30 minuta je dovoljna... Jeste li krenuli?

Objavljeno 04.11.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!