Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Liposukcija - da li nam je stvarno potrebna ?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Mi nikoga ne nagovaramo na ovaj poduhvat, već želimo dati neke osnovne informacije kako biste vi donijeli pravu odluku !

Razvoj kulture, tehnologije i medicine donio je promjene mišljenja o ljudskom tijelu. Gojaznost se danas smatra bolešću i estetskom manom. Borba protiv gojaznosti je multidisciplinarna i sastoji se od različitih pristupa u njenom spriječavanju. Najvažnije metode protiv gojaznosti su :

1. Pravilan režim prehrane
2. Fizička aktivnost
3. Zdrav život
4. Plastična kirurgija.

Plastična kirurgija doživjela je zapažen razvoj u zadnje vrijeme i postala jako popularna kao estetska grana kirurgije. Liposukcija (sukcija - upijanje, a lipo - mast) je izvlačenje prirodno pohranjenih masti sa pojedinih dijelova tijela, pomoću malih cjevčica koje usisavaju masno tkivo sa željenog mjesta.

Ona ne spada u metode koje dovode do mršavljenja, već u metodu koja otklanjanjem masnih naslaga dovodi do oblikovanja tijela. Najčešća mjesta na kojima se pohranjuje masno tkivo su bokovi, trbuh, butine, stražnjica, ispod i iznad, nadkoljenice.

Kako se radi liposukcija ?

Prije intervencije potrebno je donesti odluku sa liječnikom specijalistom da li postoje mogućnosti za ovakvu intervenciju. Prvo se obilježe markerom mjesta na kojima se radi intervencija, a zatim se pripreme sterilni uslovi na koži. Daje se opća ili lokalna anestezija. Ubrizga se rastvor u masno tkivo koji ima funkciju da suzi krvne žile kako bi se smanjilo krvarenje i bol.

Poslije 20 minuta pristupa se intervenciji. Kirurg napravi mali rez na pregibnom mjestu (da se ožiljak što manje vidi) gdje se uvlače metalne cjevčice vakuum aparata pomoću kojeg se izvlači masno tkivo u staklenu posudu.

U toku operacije pacijentu se nadoknađuje izgubljena tekućina infuzijom. Kada se završi operacija, stavljaju se elastični zavoji koji vrše pritisak na kožu da se zaustavi krvarenje, spriječi stvaranje ugruška i ubrza zarastanje tkiva.

Koliko traje operacija i postoperativni oporavak ?

U ovisnosti od mjesta i površine liposukcije, intervencija najčešće traje od jednog do dva sata. Konci se skidaju za sedam do 10 dana ako nije došlo do nekakvih neočekivanih komplikacija. Otekline se povlače za tri tjedna. Steznik se nosi oko šest tjedana, ukoliko nema nikakvih komplikacija. Rezultati operacije se vide nakon šest mjeseci.

Koje su komplikacije koje mogu nastati kao posljedica intervencije ?

Teške komplikacije : Stvaranje krvnog ugruška, infekcija, gubljenje tekućine, predoziranje ljekovima, šok, nakupljanje tekućine u plućima.

Lakše komplikacije: kvrge, jamice na operiranoj koži, gubitak osjetljivosti kože na dodir, ožiljci, promjena boje kože, mlohava koža. Komplikacije se rijetko javljaju. Kod starijih osoba, rezultati intervencije su lošiji, zbog gubitka vitalnosti tkiva.

Postavlja se pitanje trajnosti liposukcije. Poslije ovakve intervencije neophodno je promjeniti način prehrane i uvesti fizičke vježbe i aktivnosti radi održavanja stečenog stanja. Ukoliko se osoba ne pridržava navedenog, dolazi do postepenog vraćanja masnih naslaga na mjestima koja su tretirana.

Estetske mane nekada imaju jaku psihološku konotaciju na ličnost, te opravdavaju ovu metodu. Kod osoba koje se bave show-businessom estetska kirurgija postaje neophodna.

Prije donošenja odluke da napravite liposukciju neophodno je da razgovarate sa najbližima iz porodice i naravno, sa liječnikom specijalistom u koga imate poverenja.

Objavljeno 11.10.2006.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!