Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Koje su najčešće kožne bolesti i kako se boriti s njima?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Među najčešćim kožnim bolestima su akne, ekcem, psorijaza, crveni vjetar i melanom. U nastavku pročitajte o svakoj od ovih bolesti te kako se boriti s njima. 

Akne

akne

Ukoliko sami niste imali problema s aknama, zacijelo znate osobu koja jest, zato što su akne najučestalija kožna bolest. Javljaju se u pubertetu kao posljedica hormonalnih promjena; kronične su, a imaju tendenciju jačanja i smanjivanja.

Nakon puberteta se smiruju, iako ima slučajeva kada pojedinci imaju i dugotrajnijih problema. Pojavljuju se na licu, katkada na vratu, ramenima, leđima i nadlakticama, a mogu biti blažeg oblika u obliku manjih prištića, mitesera i crvenila pojačanog iritacijom.

Ženski spol zahvaljujući hormonalnim promjenama u pms-u ima većih problema s aknama, a oba spola mogu primjetiti uzročno-posljedičnu vezu između konzumiranja čokolade, čipsa i sličnih namirnica s aknama ili pojavom stresnih događaju u životu, što je razlog zašto vam izbije prištić na sred lica uoči važnog ispita ili nekog ludog tuluma, češće.

Liječe se salicilnom kiselinom koja je sastavni dio mnogih kozmetičkih preparata u današnje vrijeme upravo za njegu mladenačke kože, benzoil peroksidom, u težim slučajevima antibioticima, pomaže i korištenje vitamina A, dok se u krajnjem slučaju pribjegava liječenju hormonima estrogenima.

Od velike je koristi njega i redovita higijena lica i izbjegavanje diranja kože lica. Dermatološke klinike, pod stručnim vodstvom liječnika dermatologa nude opcije dermoabrazije, prilikom kojeg se odstranjuje površinski sloj kože i čiste pore lica.

Ekcem

Atopijski ekcem ili dermatitis sve više problema zadaje u današnje vrijeme, a jedan od uzročnika je i neizostavni stres, koji ne možemo izbjeći, ali možemo reducirati.

Pojava atopijskog dermatitisa karakteristična je za dojenačku dob, preciznije između 3. i 6. mjeseca života, najčešće se pojavljuje na kožnim pregibima i oko usta, dok se jače reakcije kože mogu manifestirati po cijelom tijelu.

Roditeljima dojenčadi sa osjetljivom kožom, sklonom dermatitisu preporuča se redovito mazanje specijalnim kremama jer je suha koža podložnija promjenama.

Nakon treće godine, kad se povlači, a za vrijeme puberteta se može ponovno pojaviti i ostati trajno obilježje osjetljive kože. Dermatitis može biti i kontaktni, javlja se lokalno, dakle na dijelovima tijela koji su bili izloženi raznim kemikalijama (ruke) ili nošenju nakita najčešće napravljenog od legura nikla ili kroma koji su najčešći alergeni. U starijoj dobi za liječenje ekcema postoje kreme, a sve više se koriste i homeopatija.

Psorijaza

psorijaza

Psorijaza je još jedna kronična bolest kože, a manifestira se crvenim mrljama popraćenim ljuskavim dijelovima. Spadate u rizičnu skupinu ako ste u dobnoj skupini između 20 i 40 godina, a u vašoj se obitelji već pojavljivala psorijaza.

Nedostatak vitamina, stres, neuredan način života, virusne i bakterijske infekcije pogoduju pojavljivanju psorijaze pa se ona tako povlači i pojavljuje u različitim periodima života.

Nakon izazvanog ljuštenja kremama sa salicilnom kiselinom, zahvaćena se područja tretiraju cignolinom i crisarobinom. Kao i za mnoga druga kožna oboljenja, koriste se i masti na bazi kortikosteroida, fototerapija i fotokemoterapija koje su naročito popularne u liječenju posljednjih godina.

Crveni vjetar

Crveni vjetar ili erizipel očituje se naglim porastom tjelesne temperature do 40 stupnjeva celzijusa, slabošću, mučninom, povraćanjem, glavoboljom, crvenilom, zatezanjem i nadizanjem kože na području zahvaćenom erzipelom, a bolesnici se žale i na jaku bol u tom području.

Radi se o infekciji kože uzrokovanoj bakterijom streptokok, koji ulazi pod kožu kroz ranu. Najčešće se manifestira na nogama ili glavi, a može se prenijeti kontaktom sa inficiranom osobom.

Nakon što je bolest potvrđena dijagnostičkim pretragama pregledima kože, nalazima krvi u kojima se javlja leukocitoza s polinukleozom, ubrzanom sedimentacijom i fibrinogenom, započinje se liječenje penicilinom ili drugim jednako djelotvornim antibiotikom ili sulfonamidom ako bolesnik ne podnosi penicilin.

Temperatura se snižava kroz sedam dana liječenja, oteklina i crvenilo se smanjuju, a polako nestaju i ostali simptomi. Atenuirani erzipel ima manje smetnji, na neki način je najblaži oblik, ograničenih širećih lezija, migrirajući oblik karakterizira širenje crvenih lezija uz visoku temperaturu, a recidivirajući oblik karakterizira ponovno vraćanje crvenog vjetra u različitim vremenskim razmacima.

Melanom

melanom

Sve veća pojava melanoma uzrokovana je pojavom štetnog ultraljubičastog zračenja zbog sve većih rupa u ozonskom omotaču i nesvjesnosti ljudi o štetnom sunčevom zračenju.

Preko 90 % melanoma javlja se na površinama kože izloženim ultraljubičastom zračenju, a sklonije su mu svjetlopute osobe, plave ili crvene kose i plavih ili zelenih očiju. Osim štetnog sunčevog zračenja ili upotrebe solarija, uzrokuje ga prečesto izlaganje rendgenskom i drugom zračenju te izloženost arsenu.

Karcinom bazalnih stanica je rak stanica na donjem dijelu epiderme. Najčešće se ne širi, a može stvoriti čir (ulcus rodens) ukoliko ga se ne ukloni, a većinom se pojavljuje nakon 40 godine života. Karcinom pločastih stanica rak je najvišeg sloja kože, agresivniji je od raka bazalnih stanica, može metastazirati u druge organe, a najčešće ga se kirurški može izliječiti ukoliko se otkrije na vrijeme.

Za prevenciju svih vrsta raka kože savjetuje se izbjegavanje direktne sunčeve svjetlosti u ljetnim mjesecima između 10h ujutro i 15h, zaštitite lice i stražnji dio vrata šeširom, na tijelo redovito nanosite kremu sa SPF 15 ili većim. Izbjegavajte UV lampe ili solarije i redovito kontrolirajte madeže ili bilo kakve promjene na koži.

Objavljeno 15.08.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!