Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Novo istraživanje: Fitness smanjuje rizik od srčanih bolesti, čak i osobama s genetskim predispozicijama!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford proveli su opsežnu studiju o utjecaju fitnessa i fizičke aktivnosti na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a u istraživanje su uključene i osobe s genetskim predispozicijama za razvoj ovih bolesti.

Studija je provedena na gotovo 500.000 osoba u Velikoj Britaniji, a kako stoji u zaključcima studije osobe koje imaju višu razinu snage stiska (gripa), više su fizički aktivne i imaju bolje aerobne sposobnosti, imaju smanjen rizik od srčanog udara, čak i u slučajevima da imaju genetske predispozicije za srčane bolesti.

trening

„Osobe s genetskim predispozicijama za razvoj srčanih bolesti nikako ne bi smjele prestati vježbati i biti fizički aktivne, ali ni obrnuto: čak i ako imate nizak genetski rizik od razvoja ovih bolesti, i dalje je preporučljivo da ste fizički aktivni. Računica je uvijek jasna; zdravlje je uvjetovano genima, ali i nizom drugih faktora na koje možemo utjecati“, ističe Erik Ingelsson, profesor kardiovaskularne medicine.

Da bi utvrdili razinu forme i aktivnosti sudionika studijem znanstvenici predvođeni Emmijem Tikkanenom, koristili su ranije sakupljene podatke gotovo pola milijuna osoba koje su prošle testiranje snage stiska (gripa), a koja korelira s ukupnom tjelesnom snagom.

Također, osobe su odgovorile na upitnik o razini svoje tjelesne aktivnosti, nosile akcelerometar u trajanju od 7 dana te prošle testiranje na statičnom biciklu. Također, podaci o genetskim čimbenicima svih ispitanika iskorišteni su u ovoj studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation.

fitness

Znanstvenici su uspoređujući rezultate došli zaključka da je viša razina fitnessa i fizičke aktivnosti povezana sa sniženim razinama nekoliko negativnih stanja povezanih s kardiovaskularnim zdravljem, uključujući bolesti koronarnih arterija, srčani udar i fibrilaciju atrija.

Kod osoba kojima je utvrđen srednji genetski rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, oni s najvećom snagom stiska (gripa) imali su za 36% manje šanse od razvoja koronarnih bolesti srca te 46% manji rizik od atrijske fibrilacije u usporedbi s ispitanicima koji su imali isti genetski rizik i najslabije gripove.

fitness

Istraživači su odredili različite razine genetskog rizika prema mjerenjima na temelju otkrića iz najčešće znanstveno korištenih studija kojima se otkrivaju genetske varijacije i njihova povezanost s razvojem pojedinih bolesti.

Kako stoji u zaključku studije, dobiveni rezultati o utjecaju tjelesne aktivnosti na smanjenje bolesti koje se smatra prvim uzročnikom smrtnosti u svijetu mogu imati značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja. Ulaganje u osvještavanje javnosti o važnosti redovne fizičke aktivnosti za sve pojedince, bez obzira na starosnu dob ili genetski potencijal, može dugoročno imati značajan doprinos poboljšanju općeg zdravlja i smanjenju razine mortaliteta.

Objavljeno 06.06.2018.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!