Novo istraživanje: Fitness smanjuje rizik od srčanih bolesti, čak i osobama s genetskim predispozicijama!
Zdravlje

Novo istraživanje: Fitness smanjuje rizik od srčanih bolesti, čak i osobama s genetskim predispozicijama!

Znanstvenici sa Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford proveli su opsežnu studiju o utjecaju fitnessa i fizičke aktivnosti na smanjenje rizika od razvoja kardiovaskularnih bolesti, a u istraživanje su uključene i osobe s genetskim predispozicijama za razvoj ovih bolesti.

Studija je provedena na gotovo 500.000 osoba u Velikoj Britaniji, a kako stoji u zaključcima studije osobe koje imaju višu razinu snage stiska (gripa), više su fizički aktivne i imaju bolje aerobne sposobnosti, imaju smanjen rizik od srčanog udara, čak i u slučajevima da imaju genetske predispozicije za srčane bolesti.

trening

„Osobe s genetskim predispozicijama za razvoj srčanih bolesti nikako ne bi smjele prestati vježbati i biti fizički aktivne, ali ni obrnuto: čak i ako imate nizak genetski rizik od razvoja ovih bolesti, i dalje je preporučljivo da ste fizički aktivni. Računica je uvijek jasna; zdravlje je uvjetovano genima, ali i nizom drugih faktora na koje možemo utjecati“, ističe Erik Ingelsson, profesor kardiovaskularne medicine.

Da bi utvrdili razinu forme i aktivnosti sudionika studijem znanstvenici predvođeni Emmijem Tikkanenom, koristili su ranije sakupljene podatke gotovo pola milijuna osoba koje su prošle testiranje snage stiska (gripa), a koja korelira s ukupnom tjelesnom snagom.

Također, osobe su odgovorile na upitnik o razini svoje tjelesne aktivnosti, nosile akcelerometar u trajanju od 7 dana te prošle testiranje na statičnom biciklu. Također, podaci o genetskim čimbenicima svih ispitanika iskorišteni su u ovoj studiji čiji su rezultati objavljeni u časopisu Circulation.

fitness

Znanstvenici su uspoređujući rezultate došli zaključka da je viša razina fitnessa i fizičke aktivnosti povezana sa sniženim razinama nekoliko negativnih stanja povezanih s kardiovaskularnim zdravljem, uključujući bolesti koronarnih arterija, srčani udar i fibrilaciju atrija.

Kod osoba kojima je utvrđen srednji genetski rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, oni s najvećom snagom stiska (gripa) imali su za 36% manje šanse od razvoja koronarnih bolesti srca te 46% manji rizik od atrijske fibrilacije u usporedbi s ispitanicima koji su imali isti genetski rizik i najslabije gripove.

fitness

Istraživači su odredili različite razine genetskog rizika prema mjerenjima na temelju otkrića iz najčešće znanstveno korištenih studija kojima se otkrivaju genetske varijacije i njihova povezanost s razvojem pojedinih bolesti.

Kako stoji u zaključku studije, dobiveni rezultati o utjecaju tjelesne aktivnosti na smanjenje bolesti koje se smatra prvim uzročnikom smrtnosti u svijetu mogu imati značajan doprinos poboljšanju javnoga zdravlja. Ulaganje u osvještavanje javnosti o važnosti redovne fizičke aktivnosti za sve pojedince, bez obzira na starosnu dob ili genetski potencijal, može dugoročno imati značajan doprinos poboljšanju općeg zdravlja i smanjenju razine mortaliteta.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Što je fitness ? Kako biti fit ? x 9
    Fitness kao pojam uvriježio se u našem jeziku. Najčešće ga koristimo kao sinonim za vježbanje na spravama, te se često čuje: "Idem na fitness 2x tjedno". "Znam dobar fitness centar u blizini svoje ku...
  • Kako se natjerati na odlazak u teretanu x 14
    Htjeli biste vježbati, ali niste redovni. Čini se nemoguće, ali ima lijeka protiv lijenosti. Pokušajte s ovih 10 strategija! Postavite snažnije ciljeve; Definirajte ciljeve koje želite postići, ali po...
  • Da li su vam poznati HIT principi ? x 10
    HIT je kratica za High Intensity Training, dakle trening visokog intenziteta. Prvobitno se po ovoj filozofiji treninga treniralo cijelo tijelo unutar jednog treninga, ali je danas, nakon izmjena Mike ...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 06.06.2018
Piše:
Zorana Jagodić