Suplementi koji preveniraju stres i pretreniranost
Prehrana

Suplementi koji preveniraju stres i pretreniranost

Suplementi pažljivo odabrani od poznatog proizvođača mogu biti vrlo korisni za pomoć u prevladavanju stresa i pretreniranosti sportaša.

Dodaci na bazi kombinacije ugljikohidrata i proteina

Upravo zbog toga što većina vrhunskih sportaša nema vremena baviti slaganjem i miksanjem obroka, te kontrolom energetskog i proteinskog unosa, pribjegava se korištenju gotovih napitaka koji stoje na raspolaganju bilo u granuliranom (praškastom) bilo tekućem obliku. Temeljna stvar kod izbora takvih preparata je pažljivo pogledati etiketu:

 1. tko je proizvođač (američki ili europski)
 2. kakve su sirovine za ugljikohidrate i proteine (mlijeko, soja, fruktoza)
 3. koji su dodaci (kofein, sladila itd)

Protein shake

Takvi se suplementi uzimaju 4-6 puta dnevno između redovnih obroka i oni izvrsno pokrivaju temeljne potrebe sportaša. Oni koji si žele dati truda, nabavljaju sirovine sami i miješaju ih (primjerice maltodekstrin + Whey protein + mljeveni šećer). Pažljivo korištenje suplemenata na bazi kombinacije ugljikohidrata i proteina, pokazalo se u praksi efikasnije od forsirane prehrane špagetima, krumpirom i drugim namirnicama.

Dodaci na bazi glukoze i elektrolita

Danas postoje cijeli instituti za studiranje učinaka pojedinih elektrolitskih napitaka u sportu i njihovih komponenti, pa nikoga na treba čuditi da postoje brojni gotovi preparati (GES drinks). Utvrđeno je njihovo preventivno djelovanje u smislu čuvanja mišića od posljedica dehidracije i povećanja kapaciteta osobito kod disciplina izdržljivosti. Pod uvjetom da se pravilno koriste, oni bez sumnje mogu odgoditi pojavu umora.

Dodaci na bazi aminokiselina

Postoje istraživanja s jakim dokazima da neke aminokiseline a osobito BCCA povoljno djeluju u smislu supresije pojave pretreniranosti i stresa. Više njih dokazuju da BCCA odgađaju pojavu umora kod sportova izdržljivosti.

BCAA

Zatim, da odgađaju ulazak triptofana kroz barijeru u mozak, a time i konverziju u serotonin. Na koncu postoje gotova istraživanja koja potvrđuju bolju adaptaciju na visoku razinu treninga. Kod toga se spominju i brojni eksperimenti i naravno doziranje koje iznosi prema dr. Keideru 4-21 g/dnevno i 2-4 grama u glukozno-elektrolitski napitak.

Sljedeća amino kiselina je svakako glutamin koji služi kao primarno gorivo za limfocite. Njegovo dodavanje popravlja imunu funkciju koja je inače kod vrhunskih sportaša na 'staklenim nogama'. Osim toga glutamin regulira staničnu sposobnost hidracije, a taj fenomen je važan kod sinteze proteina. Njegov dodatak u količini od 6-12 grama/dnevno, vrlo često se koristi kao sredstvo za razvitak mišićne mase.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
 • Suplementacija za dobivanje mišićne mase x 85
  Supplement stack je poznati naziv u krugovima ljudi koji su nešto ozbiljnije zagrizli u sferu izgradnje mišića. Međutim, taj pojam se ne treba vezati isključivo uz njih, nego bi trebao naći svoje mjes...
 • Glutamin - aminokiselina od presudne važnosti! x 111
  Glutamin je najzastupljenija aminokiselina u mišićnom tkivu (preko 60% ukupnih aminokiselina). U tijelu ima nekoliko važnih, korisnih učinaka pa slijedi kratak pregled...
 • Top 7 dodataka prehrani najčešće korišteni u fitnessu x 25
  Svakome sportašu mora se pristupati individualno što se tiče dodavanja suplemenata prehrani zbog različite potrošnje energije, snage i izdržljivosti te različitih potreba za poboljšanjem fizičkih perf...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 23.08.2012
Piše:
Ignac Kulier, dr. sc.