Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Kako odabrati prave multivitamine za sebe?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Čak i oni s najbolje osmišljenom prehranom, isplaniranim obrocima i posudicama koje nose sa sobom na posao često imaju manjak nekih vitamina.

Upravo zbog toga, vitamini i minerali su među najprodavanijim dodacima prehrani, s posebnim naglaskom na multivitaminske pripravke kojima se, najčešće sa samo jednom tabletom na dan, mogu doseći dnevne potrebe za svim vitaminima i mineralima.

Naravno, idealno bi bilo kada bi se sve potrebe za vitaminima i mineralima moglo zadovoljiti iz hrane. Naime, hrana ne samo da sadrži vitamine i minerale, već i vlakna, ali i fitokemikalije i antioksidanse koji su u međusobnoj interakciji na način na koji se to ne može postići dodacima prehrani.

No, nažalost, studije pokazuju da je suvremena zapadnjačka prehrana kod većine pojedinaca takva da u njoj nedostaju svi potrebni vitamini i minerali te nutricionisti i liječnici savjetuju uzimanje dodataka prehrani.

multivitamini

Nedostatna prehrana i potreba za multivitaminima

Problem pretilosti sve je veći diljem svijeta, a ono što se unese sve manje sadrži svježe voće i povrće, žitarice ili mliječne proizvode, a sve više se radi o fast foodu bez ikakve nutritivne vrijednosti.

Stoga, multivitaminske dodatke prehrani se preporučuje redovno konzumirati, pogotovo osobama koje neredovito jedu, premalo jedu, ali i trudnicama te osobama ne vegetarijanskoj i veganskoj prehrani koje bi mogle biti u nedostatku pojedinih nutrijenata.

No, ono što treba imati na umu jest da je multivitamin dodatak prehrani i da on neće popraviti ono što vašem tijelu čini loša prehrana. On će samo pomoći kod nedostataka pojedinih nutrijenata te na taj način smanjiti rizik od deficijencije ili pojedinih bolesti.

Za zdravlje i pravilno funkcioniranje, tijelu je potrebno dnevno unijeti oko 40 vitamina i minerala u različitim preporučenim dnevnim količinama. Pojedinačno uzimanje svih potrebnih vitamina i minerala može biti komplicirano, ali i vrlo lako se može unijeti prevelika količina, ako se ne pazi na preporučene doze. Također, interakcija pojedinih sastojaka može imati negativne nuspojave.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Kvalitetan multivitamin nije predoziran

Stoga, najlakše je potreban unos nutrijenata zadovoljiti kvalitetnim multivitaminskim pripravkom. Kod odabira multivitamina najvažnije na što trebate obratiti pozornost jest – deklaracija proizvoda na kojem su naznačene dnevne vrijednosti (DV) svakog sastojka u dozi.

Stoka, da biste odabrali najbolji multivitaminski dodatak prehrani trebate voditi brigu o sljedećem:

  • Izbjegavajte multivitamine koji imaju više od 100% DV-a bilo kojeg vitamina ili minerala
  • Odaberite dodatak prehrani koji ne sadrži više od 3000-35000 IU vitamina A
  • Muškarcima i ženama koje su prošle menopauzu savjetuje se uzimati multivitamine s manje od 50% DV željeza u dnevnoj dozi
  • Nemojte očekivati da u dnevnoj dozi imate 100% DV kalcija ili magnezija jer bi tablete tada bile ogromne

vitamini

Kod uzimanja multivitamina, ali i bilo kojeg drugog dodatka prehrani, uvijek slijedite upute o doziranju.

Ako ste radili pretrage, i utvrđen vam je nedostatak nekog nutrijenta, primjerice željeza, tada nije potrebno da uzimate multivitamin već prednost dajte hrani bogatoj tim mineralom i dodatku prehrani koji sadrži samo ono što vam nedostaje.

Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe, svakako se prije uzimanja savjetujte s liječnikom kako biste spriječili interakciju multivitamina s lijekovima koje pijete.

Objavljeno 28.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!