Velika akcija: do 30% popusta na najpopularnije kardio fitness sprave

Kako odabrati prave multivitamine za sebe?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovine

Sve proizvode za ostvarenje svojih fitness ciljeva pronađi u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovinama u Zagrebu (Vrbani, Središće)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Čak i oni s najbolje osmišljenom prehranom, isplaniranim obrocima i posudicama koje nose sa sobom na posao često imaju manjak nekih vitamina.

Upravo zbog toga, vitamini i minerali su među najprodavanijim dodacima prehrani, s posebnim naglaskom na multivitaminske pripravke kojima se, najčešće sa samo jednom tabletom na dan, mogu doseći dnevne potrebe za svim vitaminima i mineralima.

Naravno, idealno bi bilo kada bi se sve potrebe za vitaminima i mineralima moglo zadovoljiti iz hrane. Naime, hrana ne samo da sadrži vitamine i minerale, već i vlakna, ali i fitokemikalije i antioksidanse koji su u međusobnoj interakciji na način na koji se to ne može postići dodacima prehrani.

No, nažalost, studije pokazuju da je suvremena zapadnjačka prehrana kod većine pojedinaca takva da u njoj nedostaju svi potrebni vitamini i minerali te nutricionisti i liječnici savjetuju uzimanje dodataka prehrani.

multivitamini

Nedostatna prehrana i potreba za multivitaminima

Problem pretilosti sve je veći diljem svijeta, a ono što se unese sve manje sadrži svježe voće i povrće, žitarice ili mliječne proizvode, a sve više se radi o fast foodu bez ikakve nutritivne vrijednosti.

Stoga, multivitaminske dodatke prehrani se preporučuje redovno konzumirati, pogotovo osobama koje neredovito jedu, premalo jedu, ali i trudnicama te osobama ne vegetarijanskoj i veganskoj prehrani koje bi mogle biti u nedostatku pojedinih nutrijenata.

No, ono što treba imati na umu jest da je multivitamin dodatak prehrani i da on neće popraviti ono što vašem tijelu čini loša prehrana. On će samo pomoći kod nedostataka pojedinih nutrijenata te na taj način smanjiti rizik od deficijencije ili pojedinih bolesti.

Za zdravlje i pravilno funkcioniranje, tijelu je potrebno dnevno unijeti oko 40 vitamina i minerala u različitim preporučenim dnevnim količinama. Pojedinačno uzimanje svih potrebnih vitamina i minerala može biti komplicirano, ali i vrlo lako se može unijeti prevelika količina, ako se ne pazi na preporučene doze. Također, interakcija pojedinih sastojaka može imati negativne nuspojave.

Izdvojeni proizvodi iz webshopa

Imun Up - 120 g

Imun Up sadrži 7 aminokiselina, 11 vitamina i 8 minerala za iznimno snažan imunitet.

  • 85,00 kn
  • 68,00 kn
Immune caps - 60 kapsula

Echinacea purpurea, ekstrakti bazge i grožđa, crnog papra, vitamini C i D, cink i selen čine kombina...

  • 169,00 kn
Daily Energy - 90 tableta

Multivitaminski i mineralni kompleks obogaćen razgranatim aminokiselinama i biljnim ekstraktima poma...

  • 169,00 kn

Kvalitetan multivitamin nije predoziran

Stoga, najlakše je potreban unos nutrijenata zadovoljiti kvalitetnim multivitaminskim pripravkom. Kod odabira multivitamina najvažnije na što trebate obratiti pozornost jest – deklaracija proizvoda na kojem su naznačene dnevne vrijednosti (DV) svakog sastojka u dozi.

Stoka, da biste odabrali najbolji multivitaminski dodatak prehrani trebate voditi brigu o sljedećem:

  • Izbjegavajte multivitamine koji imaju više od 100% DV-a bilo kojeg vitamina ili minerala
  • Odaberite dodatak prehrani koji ne sadrži više od 3000-35000 IU vitamina A
  • Muškarcima i ženama koje su prošle menopauzu savjetuje se uzimati multivitamine s manje od 50% DV željeza u dnevnoj dozi
  • Nemojte očekivati da u dnevnoj dozi imate 100% DV kalcija ili magnezija jer bi tablete tada bile ogromne

vitamini

Kod uzimanja multivitamina, ali i bilo kojeg drugog dodatka prehrani, uvijek slijedite upute o doziranju.

Ako ste radili pretrage, i utvrđen vam je nedostatak nekog nutrijenta, primjerice željeza, tada nije potrebno da uzimate multivitamin već prednost dajte hrani bogatoj tim mineralom i dodatku prehrani koji sadrži samo ono što vam nedostaje.

Ukoliko imate neke zdravstvene tegobe, svakako se prije uzimanja savjetujte s liječnikom kako biste spriječili interakciju multivitamina s lijekovima koje pijete.

Objavljeno 28.11.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!