Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Cvjetni prah (pelud): 11 zdravstvenih prednosti uzimanja ovog čuda prirode!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Kada govorimo o proizvodima koje rade pčele treba razlikovati pelud, med, matičnu mliječ i saće. Svaki od njih ima različitu primjenu i nutritivnu vrijednost.

Cvjetni prah ili pelud mnogi nazivaju najzdravijom namirnicom na svijetu, a kada pročitate sve znanstveno potvrđene pozitivne učinke koje cvjetni prah ima na ljudsko zdravlje i vi ćete se složiti da se radi o daru prirode. Tek u posljednjim desetljećima pelud je izazvao interes javnosti, a za to su sigurno zaslužne i hranjive tvari, aminokiseline, vitamini, masti i preko 250 aktivnih supstanci koje u peludu nalazimo.

Cvjetni prah ili pelud je mješavina cvjetnog peluda, nektara, enzima, meda, voska i pčelinjih izlučevina. U izradi meda, pčele sakupljaju pelud iz biljaka i odnose ga u košnicu, gdje ga skladište i koriste kao hranu za svoju koloniju.

pcele

Prednosti uzimanja peludi

Donosimo 11 znanstveno potvrđenih pozitivnih učinaka peluda na zdravlje ljudi:

1. Impresivna nutritivna vrijednost s preko 250 aktivnih supstanci

Među aktivne supstance koje nalazimo u peludu ubrajaju se proteini, ugljikohidrati, masti, masne kiseline, vitamini, minerali, enzimi i antioksidansi. Prema nutritivnoj analizi, zrnca peludi sadržavaju:

 • 40 % ugljikohidrata
 • 35 % proteina
 • 4-10 % vode
 • 5 % masti
 • 5-15 % drugih supstanci

U posljednju natuknicu ubrajaju se vitamin, minerali, antibiotici i antioksidansi. No, treba imati na umu da ovaj nutritivni sastav peludi može do određene mjere varirati ovisno o izvoru i sezoni tijekom koje je prikupljen.

Primjerice, studija koju su objavili Kieliszek i sur. pokazala je da pčelinji pelud prikupljen od borova ima približno 7% proteina, dok je pelud prikupljen od datulje blizu 35% proteina. Također, pelud koja je prikupljena tijekom proljeća ima značajno različit aminokiselinski profil naspram one koja je prikupljena ljeti.

pelud

2. Visok udio antioksidansa koji štite od kroničnih bolesti

Cvjetni prah je bogat antioksidansima u koje ubrajamo flavonoide, karotenoide, kvercetin, kemferol i glutation. Antioksidansi štite ljudski organizam od štetnog djelovanja molekula koje nazivamo slobodnim radikalima. Šteta koju oni rade povezana je s razvojem kroničnih bolesti, kao što su dijabetes tipa 2 i neke vrste karcinoma.

Nekoliko je studija pokazalo da antioksidansi koje nalazimo u peludu mogu smanjiti kronične upalne procese, eliminirati štetne bakterije, pomoći u borbi protiv infekcija te se suprotstaviti rastu i širenju tumora, ističu Komosinska-Vassev i sur. no, i u ovom slučaju antioksidativni sastav ovisi o izvoru peluda.

3. Snižava faktore rizika od srčanih bolesti

Srčane bolesti su najveći krivac preuranjene smrtnosti u svijetu. Visoka razina masti u krvi i visok udio kolesterola povezani su s povećanim rizikom od razvoja srčanih bolesti. No, pelud potvrđeno utječe na snižavanje i masnoća i kolesterola.

Dodatno, antioksidanti spomenuti u prethodnom poglavlju smanjuju rizik od oksidacije lipida. Naime, kada lipidi oksidiraju oni stvaraju ugruške, koji mogu začepiti krvne žile i povećati rizik od srčanih bolesti i infarkta.

pelud

4. Poboljšava jetrene funkcije i štiti jetru od toksina

Jetra je vitalan organ čija je funkcija razbijanje i izbacivanje toksina iz krvotoka. Neke studije potvrdile su sposobnost peludi da potakne detoksifikacijske sposobnosti jetre.

Zasad još nedostaje znanstvenih studija na ljudima kojima bi se potvrdilo ovo djelovanje, no laboratorijska i testiranja na životinjama potvrdila su i ovo djelovanje peludi.

5. Sadrži više komponenti s antiupalnim djelovanjem

Pelud se tradicionalno koristi za smanjenje upalnih procesa i oticanja. Komosinska-Vassev i sur. su potvrdili da je antiupalno djelovanje peludi moguće usporediti s onim nekoliko ne-steroidnih antiualnih lijekova, poput fenilbutazona, indometacina, analgina i naproksena.

Pčelinji prah sadrži nekoliko spojeva koji mogu smanjiti upalu i oticanje, uključujući antioksidans kvercetin, koji smanjuje proizvodnju upalnih omega-6 masnih kiselina, kao što je arahidonska kiselina.

Dodatno, neki sastojci koje nalazimo u peludu mogu spriječiti biološke procese koji stimuliraju proizvodnju upalnih hormona, poput faktora tumorske nekroze (TNF).

pelud

6. Doprinosi jačanju imuniteta i uništava štetne bakterije

Jačanjem imuniteta, pelud doprinosi smanjenju rizika od bolesti. Dodatno, studija koju su proveli  Ishikawa i sur. potvrđuje da pelud doprinosi i ublažavanju alergijskih reakcija. Naime, pčelinja pelud značajno smanjuje aktivaciju mastocita. Mast stanice, kada se aktiviraju, oslobađaju kemikalije koje izazivaju alergijsku reakciju.

Dodatno, utvrđeno je da ekstrakt pčelinje peludi ubija potencijalno štetne bakterije kao što su E. coli, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, kao i one koje uzrokuju infekcije stafilokokom.

7. Doprinosi zarastanju rana i sprječava infekcije

Antiupalna i antioksidativna svojstva peludi jačaju organizam u zarastanju rana. Ekstrakt peludi ima slično djelovanje u tretiranju opeklina kao srebrni sulfadiazin, zlatni standard u liječenju opeklina, a pritom ima puno manje nuspojava.

pelud

8. Može imati antikancerogeno djelovanje

Pčelinji pelud može imati aplikacije za liječenje i prevenciju raka, koji se javljaju kada stanice abnormalno proliferiraju. Laboratorijsko testiranje je pokazalo da ekstrakti pčelinjeg peludi inhibiraju rast tumora i stimuliraju apoptozu - programiranu smrt stanica - u slučajevima raka prostate, debelog crijeva i leukemije.

Pčelinji pelud dobiven iz bušina (Cistus incanus L.) i bijele vrbe (Salix alba L.) može imati antiestrogena svojstva, što bi moglo smanjiti rizik od raka dojke, prostate i maternice.

Zasad još nedostaje znanstvenih studija na ljudima kojima bi se potvrdilo ovo djelovanje, no laboratorijska testiranja potvrdila su i ovo djelovanje peludi.

9. Može umanjiti simptome menopauze

Menopauza, koja označava prestanak menstruacije u žena, često je popraćena neugodnim simptomima kao što su valovi vrućine, noćno znojenje, promjene raspoloženja i poremećaji spavanja. Studije su pokazale da pelud može ublažiti simptome menopauze.

Studija koju su proveli Münstedt i sur. potvrdila je da preko 70% žena koje su uzimale pelud bilježe smanjenje simptoma menopauze. Studija koju su proveli Georgiev i sur. u trajanju od 3 mjeseca pokazala je da uzimanje pčelinje peludi smanjuje simptome menopauze, ali i snižava „loš“ LDL kolesterol i diže „dobar“ HDL kolesterol.

pelud

10. Može poboljšati iskoristivost nutrijenata, metabolizam i dugovječnost

Neke studije potvrđuju da pelud može poboljšati iskoristivost nutrijenata.

Naime, studija  (Haro i sur.) provedena na miševima pokazala je da su životinje koje imaju manjak željeza imale za 68% bolju apsorpciju željeza ako im je u prehranu uključena pelud. No, ovo se događa vjerojatno zbog vitamina C koji nalazimo u peludu, a za koji je potvrđeno da poboljšava apsorpciju željeza.

Zasad nedostaje studija provedenih na ljudima koje će potvrditi ovo djelovanje peludi, no niz studija na životinjama daje nadu da će se pelud moći pohvaliti i ovim djelovanjem.

11. Siguran za korištenje i jednostavan za uključivanje u prehranu

Pelud, bez obzira uzima li se u zrncima ili kao dodatak prehrani, u kapsulama, većinom je siguran za korištenje. Ako je u zrnu, pelud je moguće kupiti svježu i sušenu. Svježa svakako ima veću nutritivnu vrijednost no treba imati na umu da joj je kratak rok trajanja te da ju je moguće pronaći sezonski.

Pelud umiješajte u svoj smoothie, cijeđeni sok od svježeg voća ili zobenu kašu.

Pelud bi trebali izbjegavati osobe alergične na pelud ili osobe a alergijskim reakcijama na ubod pčele jer oni mogu izazvati simptome poput svrbeža, oticanja i otežanog disanja.

Također, pelud bi trebale izbjegavati osobe koje uzimaju lijekova za razrjeđivanje krvi, poput varfarina.

Zbog nedostatka dokaza o sigurnosti, pelud bi trebale izbjegavati i trudnice i dojilje.

pelud

Reference:

 1. Georgiev, DB. i sur. Effects of an herbal medication containing bee products on menopausal symptoms and cardiovascular risk markers: results of a pilot open-uncontrolled trial. MedGenMed. 2004 Dec 16;6(4):46.
 2. Haro, A. i sur. Beneficial Effect of Pollen and/or Propolis on the Metabolism of Iron, Calcium, Phosphorus, and Magnesium in Rats with Nutritional Ferropenic Anemia. J. Agric. Food Chem., 2000, 48 (11): 5715–5722
 3. Ishikawa, Y. i sur. Inhibitory effect of honeybee-collected pollen on mast cell degranulation in vivo and in vitro. J Med Food. 2008 Mar;11(1):14-20.
 4. Kieliszek, M. i sur. Pollen and bee bread as new health-oriented products: A review. Trends in Food Science & Technology. Volume 71, January 2018, str. 170-180
 5. Komosinska-Vassev, K. i sur. Bee pollen: chemical composition and therapeutic application. Evid Based Complement Alternat Med. 2015;2015:297425.
 6. Münstedt, K. i sur. Bee pollen and honey for the alleviation of hot flushes and other menopausal symptoms in breast cancer patients. Mol Clin Oncol. 2015 Jul;3(4):869-874.

Objavljeno 22.01.2019.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!