Vježbaj kod kuće - pogledaj top 50 najpopularnijih rekvizita za kućni trening!

Propolis - Čuva od infekcija i pomaže u ozdravljenju

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Najveća ponuda fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Vjerojatno znate da med nije jedini pčelinji proizvod. Naime, pčele proizvode i propolis iz soka iglastih stabala ili zimzelenim vrsta. Kad kombiniraju sok s vlastitim izlučevinama i pčelinjim voskom, oni stvaraju ljepljiv, zelenkasto-smeđi proizvod koji se koristi kao obloga za izgradnju njihovih košnica. To je propolis.

Tisućama godina, različite civilizacije koriste propolis radi njegovih medicinskih svojstava. Grci su ga koristili za liječenje apscesa. Asirci ga stavljaju na rane i tumore kako bi se borili protiv infekcije i pomogli procesu ozdravljenja. Egipćani su ga koristili za balzamiranje mumija.

Sastav propolisa može varirati ovisno o lokaciji pčela i drveću i cvijeću kojem imaju pristup. Na primjer, propolis iz Europe neće imati isti kemijski sastav kao propolis iz Brazila. To može otežati istraživačima donošenje općih zaključaka o njegovim zdravstvenim prednostima, no nesumnjivo je da se radi o iznimno vrijednom proizvodu, odakle god potjecao.

propolis

Sastojci u propolisu

Znanstvenici su identificirali preko 300 sastojaka u propolisu. Većina ovih elemenata su različiti polifenoli, antioksidansi koji sudjeluju u borbi protiv bolesti i štite tijelo od oštećenja pod djelovanjem slobodnih radikala.

Propolis sadrži polifenole koje nazivamo flavonoidima, a koji se u biljkama proizvode kao oblik zaštite. Obično ove flavonoide nalazimo u namirnicama s antioksidativnim svojstvima, poput voća, zelenog čaja, povrća i crvenog vina.

Što kažu studije?

Za propolis se smatra da ima antibakterijsko, antivirusno, antigljivično i antiupalno djelovanje, no znanstvene studije koje to potvrđuju su ograničene. Iako znanstveno nije potvrđena uzročnost, smatra se da propolis daje zaštitu od nekih bakterija, virusa i gljivica.

Rane

Propolis sadrži poseban spoj koji se zove pinocembrin, flavonoid koji djeluje antigljivično. Protuupalna i antimikrobna svojstva čine propolis korisnim u zacjeljivanju rana. Istraživanje koje su proveli Martinotti i Ranzato otkrilo je da propolis može pomoći ljudima koji su imali traumatične opekotine brže zacijeliti ubrzavanjem rasta novih zdravih stanica.

Studija koju su proveli otkrila je da je topijski alkoholni ekstrakt propolisa učinkovitiji od steroidne kreme u smanjenju mastocita na ranama nakon oralne operacije. Mastociti su povezani s upalom i usporenim zacjeljivanjem rana.

propolis

Ranice od prehlade i genitalni herpes

Masti koje sadrže 3 posto propolisa mogu pomoći u ubrzavanju liječenja i smanjenju simptoma i kod ranica od prehlade i rana od genitalnog herpesa.

Istraživanje je pokazalo da kada se propolis lokalno primjenjuje tri puta na dan, a pomaže u bržem zacjeljivanju rada od prehlade više od bilo kojeg drugog lijeka. Istraživači su otkrili da krema s propolisom ne samo da smanjuje količinu virusa herpesa u čovjekovom tijelu, već i štiti tijelo od budućih izbijanja.

Karcinom

Smatra se da propolis ima ulogu u liječenju određenih karcinoma. Prema istraživanju koje su proveli Chan i sur. neki od antikancerogenih učinaka propolisa uključuju:

  • sprječavanje da se stanice raka umnožavaju
  • smanjivanje vjerojatnosti stanice će postati kancerogene
  • blokiranje puteva koji sprečavaju stanice raka da signaliziraju jedna drugoj

Ista studija ističe da bi propolis mogao biti komplementarna terapija - ali ne i jedini način liječenja raka. Također, smatra se da uzimanje kineskog propolisa može biti korisna komplementarna terapija u liječenju raka dojke zbog njegovih antitumorskih učinaka na stanice karcinoma dojke.

Zaključak

Propolis je pčelinji proizvod kojem se pripisuje niz pozitivnih učinaka na povrat i očuvanje zdravlja i od davnina se koristi zbog njegovih navodnih svojstva.

Ipak, budući da zasad nije jasno potvrđen način na koji propolis ima navedeno pozitivno djelovanje, savjetuje da se uzimati samo kao komplementarnu terapiju, a za sve poteškoće se prije svega obratiti liječniku u slijediti njegove upute o lijeku i terapiji.

propolis

Reference:

  1. Barroso PR, Lopes-Rocha R, Pereira EM, et al. Effect of propolis on mast cells in wound healing. 2012;20(5):289–294.
  2. Chan GC, Cheung KW, Sze DM. The immunomodulatory and anticancer properties of propolis. Clin Rev Allergy Immunol. 2013;44(3):262–273.
  3. Martinotti, S., Ranzato, E. Propolis: a new frontier for wound healing? Burn Trauma 3, 9 (2015).

Objavljeno 08.02.2020.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!