Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Što je krioterapija (terapija ledom) i kada se koristi?

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Općenito govoreći, krioterapija je lokalno ili opće korištenje niskih temperatura u medicinske svrhe, a poznato je još od 17. stoljeća. Krioterapija je liječenje ledom koje se provodi primjenom leda čijom hladnoćom želimo postići bolju prokrvljenost i duboku vazodilataciju i istovremeno blokirati aferentne živce smanjujući osjet boli, pogotovo kod svježih ozljeda, a isto tako i kada želimo otkloniti spazam.

Cilj krioterapije je povećati stanični rast i reprodukciju (stanični metabolizam), produljiti životni vijek stanice, smanjiti upalne procese, smanjiti bolove i spazam, poboljšati krvotok i, u slučajevima korištenja ekstremno niskih temperatura, uništiti stanice kristalizacijom citosola, tekućine koja se nalazi unutar stanice, poznate i po imenu unutarstanična tekućina. Drugi naziv za krioterapiju je i terapija ledom.

Kada se koristi krioterapija?

Krioterapija se koristi kod akutnih bolnih stanja i nakon sportskih ozljeda te kao predradnja vježbama da bi smanjili bolnost tijekom vježbanja. Liječenje ledom provodi se lokalnom primjenom leda. Led kao alat za masažu ima više učinaka na zdravlje:

 • Oblog od leda smanjuje upale i otoke, koji se obično pojavljuju nakon povreda.
 • Većinu bolova u kralježnici prate različite upale. Led blagotvorno utječe na upale i time olakšava bolove.
 • Smanjuje napetost razdraženog tkiva (djeluje protiv bolova - a prikladan je i kao lokalni anestetik).
 • Umiruje živčane impulse na području koje masiramo – i tako prekida i živčane signale bola.
 • Smanjuje povrede tkiva.

Krioterapija se koristi u liječenju mnogih bolnih stanja:

 • kod svih vrsta povreda mišića i tetiva,
 • uganuća zglobova, udaraca,
 • sportskih povreda,
 • prijeloma,
 • reumatskih oboljenja,
 • povreda ligamenata i otoka,
 • postraumatskih stanja,
 • artroza i artritisa, i
 • ozljeda i promjena na koži.

Krioterapija je specifična i zato što se koristi u liječenju aktivnih povreda. Karakteristika ove vrste terapije je hlađenje tkiva što dovodi do vazokonstrikcije  i usporavanja cirkulacije, pa se na taj način smanjuje krvarenje i sprječava razvoj oteklina i hematoma u području povrede.  Krioterapija postiže antiedematozni, antiupalni i analgeticki efekt.

Kad se govori o ozljedama i promjenama na koži, ova metoda terapije ima vrlo široko područje djelovanja. Krioterapija se primjenjuje za mnoge benigne i maligne kožne promjene, kao što su: više vrsta bradavica, kožni rogovi, neki oblici karcinoma kože, hipertrofični ožiljci, epidermalni i neki drugi madeži, piogeni granulomi, staračke pjege itd.

Studija objavljena u Archives of Family Medicine potvrdila je da kombinacija pritiska i niske temperature može uspješno umanjiti glavobolje i druge bolove povezane s glavoboljom.

Primjena krioterapije kod trkača

Nakon dužih trkačkih treninga, mnogi se trkači odlučuju za krioterapiju kako bi smanjili opasnost od ozljeda i ubrzali oporavak nakon napornog treninga. Krioterapija, kako je rečeno, poboljšava prokrvljenost i metaboličku aktivnost što sprječava oštećenja mišićnog tkiva i poboljšava kvalitetu oporavka.

Nakon što se od kože odmakne led kao dio terapije, tkivo se zagrijava te ubrzava krvotok čime pomaže povrat bioprodukata staničnih oštećenja u limfni sustav te njihov brži izlazak iz organizma. Ledene kupke ne samo da sprječavaju upalne procese već i potiču čišćenje mišića od metaboličkog otpada.

Trajanje krioterapije, odnosno terapije ledom je između 10 i 20 minuta.

Objavljeno 30.09.2015.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!