Zašto se javlja bol u leđima ?
Zdravlje

Zašto se javlja bol u leđima ?

Loše držanje, debljina, slabi mišići i stres četiri su faktora koji povećavaju mogućnost boli u donjem dijelu leđa. Ako se stresa i ne možete riješiti, preostala tri faktora svakako možete.

Želite li spriječiti prenapregnutost leđa, što dovodi do grča, leđni, trbušni i mišići bedara moraju biti čvrsti i oblikovani. U protivnom, opušteni mišići ne pružaju dovoljnu potporu i mogu izazvati prenaprezanje kralježnice.

Trbušni mišići u dobroj formi stvaraju 'mišićni pojas' koji sprečava iskrivljivanje donjeg dijela leđa. A iskrivljen položaj donjeg dijela kralježnice pritišće i gornju te stvara odličnu podlogu za razvoj novih deformacija.

Glavni krivci

Loše držanje, debljina, slabi mišići i stres četiri su faktora koji povećavaju mogućnost boli u donjem dijelu leđa. Uobičajene aktivnosti koje obavljate na neispravan način, poput sjedenja, stajanja ili podizanja tereta drugi su rizični faktori.

Kako ublažiti bol ?

Između dobrog držanja i jakih mišića leđa i trbuha postoji obostrana veza. Ispravno držanje omogućava neometan rad mišića, dok su čvrsti mišići vitalni za ispravno držanje.

A ispravno držanje podrazumijeva praćenje prirodne zakrivljenosti u obliku slova S. To znači da cilj nije rigidno izravnata kralježnica.

"Ako se neispravno držanje ispravi, bol koja je bila njegova posljedica može se eliminirati", tvrdi Robin McKenzie u svojoj knjizi 'Treat Your Own Back', dodajući: "Ako vrijeme prolazi, a držanje ostaje iskrivljeno, navika pogrbljenog držanja uzrokuje promjene na strukturi zglobova, dolazi do pretjeranog trošenja i njihovog preranog starenja." Debljina, posebno na trbuhu , također preopterećuje leđa stvarajući breme za mišiće leđa koji drže kralježnicu. Redovit program vježbi ključan je za fit i zdrava leđa.

Pa čak i kad bol nestane, vježbanje ne treba prekinuti, no prije nego započnete s treningom, porazgovarajte s liječnikom koji će preporučiti ispravne i najučinkovitije vježbe za rješavanje vašeg problema.

Kako navodi Iskon, sjedite li dugo u uredu, često ustanite i kratko se protegnite i prošetajte niz hodnik ili uz stepenište. Za one koji posao obavljaju sagnuti, poput poljoprivrednika, najbolje bi bilo češće odmaranje i promjena položaja.

Ako na poslu pak neprestano stojite, fizijatri preporučaju malo povišenje poput niske stolice ili stepenice na kojoj ćete odmarati jednu nogu. Prilikom dizanja tereta , pa čak i laganih predmeta, ne koristite mišiće leđa. Savijanje koljena puno je bolje rješenje jer na taj način leđa ne nose sav teret.

Kakav vam je članak?
Pročitaj i ovo:
  • Kako izbjeći upalu mišića ? x 21
    Upala mišića koja se javlja dan ili dva nakon treninga je zapravo sasvim normalna stvar naročito ukoliko ste se okušali u nekoj novoj aktivnosti. Čak i vrhunski sportaši dobivaju upale mišića nakon in...
  • Objašnjavamo pojedine vježbe za leđa x 40
    Najprije da se dogovorimo o pravilnom položaju ; taj položaj će zgotoviti biomehaničku učinkovitost. Najprije stojite ravno sa rukama sa strane da budu usporedno sa tijelom. U drugom položaju oblikujt...
  • Čuvajte leđa - imate samo jedna ! x 13
    Križobolja prati čovjeka najvjerojatnije od početka njegova razvoja pa sve do danas. Bol u leđima cijena je evolucije – prijelaz iz četveronožnog u uspravni hod omogućio je čovjeku dominaciju na Zemlj...
Na forumu ima 0 komentara na ovu temu
Forum
Opcije
Isprintaj
Veličina slova

Objavljeno: 10.10.2006
Piše: