Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Miofascijalna trigger point masaža: Samostalno tretirajte bolna mjesta i dugotrajno smanjite bol! (video)

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Miofascijalne trigger točke ili žarišne točke su mjesta na mišiću koja su bolna na pritisak te se ta bol širi i u druge dijelove tijela. Žarišne točke se javljaju na mjestima gdje su se mišićna vlakna skratila. Na primjer, kada m. trapezius (mišić u gornjem dijelu leđa između vrata, lopatice i ramena) ima žarišnu točku, osim boli koja se javlja pritiskom na tu točku, javlja se i referentna bol na bočnoj strani vrata sve do sljepoočne kosti te područja oko oka. Ovakva situacija najčešće je odgovorna za tenzijske glavobolje.

Možete se testirati prema fotografiji. Pritisnite mjesta označena žutim X i ako osjetite bol koja se širi na označena mjesta s crvenom bojom, krivac za vaše glavobolje su skraćeni mišići i žarišne točke.

Kada svi mišići rade kako treba, imamo pokret bez boli, a kada se mišići bore sa žarišnim točkama osjećamo bol, tenziju, krutost u mišićima i fizičke limitacije, odnosno gubitak normalne mišićne funkcije. Za mišićnu bol će se obično preporučiti analgetik, antiupalni lijek ili vježbe istezanja. Istraživanja su pokazala da nijedan tretman ne može eliminirati žarišne točke.

Dio žarišnih točaka se može tretirati i samostalno pritiskom na žarišnu točku pomoću prsta, teniske loptice ili foam rollera.  Cilj je relaksacija čvrsto kontrahirane sarkomere gdje je žarišna točka nastala.

Trigger masaža pomaže kod: 

 • Tenzijske glavobolje
 • Boli u vratu i ramenima
 • Lumbaga
 • Teniskog lakta
 • Boli u ruci i šaci
 • Boli u kukovima
 • Išijasa
 • Boli u nozi i koljenima
 • Boli u stopalima
 • Probavnih problema

Kako nastaju žarišne točke

 1. Zbog repetitivnog mehaničkog stresa na mišiće – ponavljanje istih pokreta stvara se prečesto opterećenje istih mišićnih skupina
 2. Neadekvatno opterećenje kod dizanja teškog tereta, nošenja djece, teške torbe, kutija, dizanje nepokretnih pacijenata…
 3. Loše držanje kao posljedica dugotrajnog sjedenja, loše postavljena stolica, stol ili računalo
 4. Zbog reakcije tijela na emocionalni stres
 5. Kod povreda i poremećaj u zglobovima
 6. Mogu se razviti i tijekom neaktivnosti – predugo ležanje ili sjedenje, lošeg sna i položaja u snu
 7. Deficit vitamina

Trigger točke mogu biti aktivne i latentne.

Aktivne uzrokuju nepopustljivu i tupu bol koja motivira osobu da potraži pomoć. Javlja se izrazita bol pri pritisku na žarišnu točku i pri tome se širi u druge dijelove tijela. Najčešće se javlja u mišićima koji su izrazito nefleksibilni. 

Latentna točka je ona koja trenutačno ne uzrokuje bol, ali pri pritisku na nju nastaje jaka bol koja se širi poput trnaca u druge dijelove tijela.  One mogu izazvati restrikciju pokreta, krive obrasce pokreta, slabost i krutost u mišićima.

Tretiranje miofascijalne boli s "trigger point" terapijom

Sve dok postoji žarišna točka u mišiću on se ne može jačati, a vježbe istezanja neće riješiti problem žarišne točke. Mišić je fiziološki zapravo kontrahiran i skraćen, a vježbom za njegovo jačanje napravit ćete samo gore stanje.  Postoje različite tehnike za tretman žarišnih točaka, najčešći je pritisak na točku pomoću prsta ili nekog drugog pomoćnog sredstva i masaža te točke dok bol ne počne polako popuštati.

Osnove samomasaže za miofascijalnu bol

Prednost kod samomasaže je da sami na sebi najbolje možete osjetiti gdje se žarišna točka nalazi. Uz nekoliko savjeta zaista možete postići sjajne rezultate i opustiti zategnutu muskulaturu.

 1. Prema fotografijama na dnu članka nađite žarišnu točku zaslužnu za bol. To je uglavnom točka koja najviše boli!
 2. Pritisnite na točku i držite 30 do 60 sekundi uz laganu masažu lijevo desno po dužini vlakana ili s malim kružnim pokretima oko tog mjesta.
 3. Masažu možete primijeniti 1-2 puta dnevno sve dok ne osjetite olakšanje.
 4. Jačinu pritiska prilagodite tako da osjećaj koji imate možete nazvati „dobra ili ugodna bol“. Na skali do 10, pritisak mora biti oko 7. Pri toj boli se morate moći svjesno opustiti!

Tenzijska glavobolja

Na snimkama i fotografijama su prikazana mjesta žarišnih točaka koja su najčešći razlog tenzijskih glavobolja. Pokušajte masirati te točke 30 do 60 sekundi kada osjetite napetost koja bi mogla prijeći u glavobolju.

Lumbago - bol u donjem dijelu leđa

Snimka i fotografija prikazuju moguća mjesta žarišnih točaka koja uzrokuju bol u donjem dijelu leđa. Fotografija 5 prikazuje žarišne točke s prednje strane tijela jer ti mišići ako su zategnuti mijenjaju pravilan položaj zdjelice i na taj način uzrokuju bol u donjem dijelu leđa.

Iliotibijalni sindrom (trkačko koljeno)

Ova ozljeda je vrlo česta kod trkača i osoba koji hodaju/trče po vanjskom rubu stopala. Nešto više o Iliotibijalnom sindromu možete pročitati u jednom od prethodnih članaka.

Bol između lopatica i u ramenu

Više o boli u ramenima možete pročitati ovdje.

Što ćete osjetiti:

 • Pri pritisku osjetit ćete jaku bol koja se može širiti u druge dijelove tijela.
 • Moguće je da osjetite i trnce u drugim dijelovima tijela.
 • Što duže pritišćete bol bi trebala popuštati.
 • Normalno je da osjećate bol nakon natiska i masaže.
 • Ako bol potraje duže od 2 dana znači da ste pritisnuti previše.

U osnovi tijelu je potrebno da se privikne na pritisak, što znači da ćete kasnije trebati sve jače pritisnuti. Mnogi pacijenti osjećaju olakšanje već nakon prvog tretmana, ali najčešće su potrebna barem tri tretmana da bi se bol značajnije smanjila.

Objavljeno 04.06.2015.

Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!