Pogledaj najpopularnije kardio sprave za vježbanje

Pripazite se alergije na sunce!

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Sunčeva je svjetlost ključna za opstanak svih živih bića, ali ona može biti i uzrokom opasnih bolesti kože.

Sunčanje

Apsorpcijom svjetla u kožu pokreće se cijeli niz procesa koji dovode do oštećenja stanice. Da bi oštećenja bila što manja dolazi do svojevrsne zaštite kože tj. tamnjenja. Ako imate jako svijetlu put, već nakon pola sata koža će vam se pocrveniti, početi peći i nakon 2-3 dana dolazi do guljenja.

Tijekom ljeta vrlo su česte fototoksične dermatoze. To su određene reakcije kože koje nemaju veze ni sa kakvim vanjskim faktorima, bolestima ili losionima za sunčanje. Ljudi s tim fotodermatozama razvijaju određen oblik osipa ili neku drugu kožnu promjenu isključivo nakon izlaganja suncu. Pretpostavlja se da je u podlozi toga odgovor vlastitog imunološkog sustava koji neke komponente osunčane kože prepoznaje kao strane te pokreće alergijsku reakciju u obliku osipa, plikova ili nekih drugih promjena. I dok su opeklinama sklonije osobe svjetlije puti, alergija na sunce ne bira - pogađa ljude svih vrsta kože.

U skupinu fototoksičnih oboljenja spada i berloque dermatitis – snažna reakcija sunca i kozmetičkog preparata na površini kože. Fotosenzitivnost te posljedične sekundarne fotodermatoze također mogu nastati nakon uporabe određenih sapuna, šampona protiv peruti, parfema i dezodoransa, pa čak i nekih krema za sunčanje. Nije naodmet spomenuti kako su neke fotoreaktivne tvari pronađene i u umjetnim sladilima, bojama za kosu, proizvodima od petroleja, pa i u nekim uobičajenim kućanskim potrepštinama poput paste za cipele ili kuglica protiv moljaca. Sapuni, kreme, parfemi sa eteričnim uljima npr citrusa i sl. pojačavaju učinak sunca na koži. Posebno UVA zraka. Uslijed toga na tim se mjestima pojavljuje crvenilo i mjehuri. Nakon zacjeljenja ostavljaju smeđe mrlje.

Fitofotodermatitis je ista stvar. Samo nastaje od trave. Na mjestu gdje koža dolazi u dodir s travom nakon izlaganja suncu nastaje osip i bolni mjehuri.

Sunčanje

Ove reakcije ne nastaju samo od pravog sunca već i od solarija!

Kako liječiti ovakve reakcije na sunce?

Dermatolozi upozoravaju da povećano izlaganje ne uključuje samo sunčanje na plaži. Kod šetnje, vožnje autom i kod sportskih aktivnosti, dijelovi su tijela, osobito lice, vrat i ruke, izloženi sunčevim zrakama. Upozoravaju i na još dva problema. Prvi je upotreba raznih sredstava za brzo tamnjenje kože, što dodatno povećava opasnost od zloćudnih bolesti, a drugi izlaganje ultraljubičastim zrakama u salonima za uljepšavanje kako bi dobili lijepu i naizgled zdravu, preplanulu kožu.

Ovoj vrsti alergije su najsklonije žene u dobi do 30 godina. Terapija nije uvijek potrebna (ako se radi o crvenilu u malim "prištićima" koji su ujedno najčešća reakcija) jer reakcija nestaje unutar nekoliko dana. U slučaju da je ipak potrebna uključuje uporabu protuupalnih krema i tableta, hladnih obloga i krema za njegu.

Nemojte paničariti, nego i ovu alergiju tretirajte na isti način kao što biste tretirali i običnu opeklinu. Najbolje je na zahvaćeno mjesto što prije staviti hladan oblog, a ako vas zaista muče jaki bolovi, pokušajte ih spriječiti paracetamolom.

Opekline nakon sunčanja

Kako spriječiti alergije na sunce?

  • Mazati se u dovoljnim količinama zaštitnog sredstva (minimalno FAKTOR 15, ako ste jako svijetle puti kupite preparat na kojem piše "sun block"), te osobito dobro paziti da se namaže lice, vrat i uši.
  • Treba se namazati oko pola sata prije izlaganja suncu. Čak i ispod odjeće, jer sunce prodire kroz tanku ljetnu robu.
  • Ponavljati mazanje svaka dva sata, a i prije, ako se jako oznojite.
  • Ako se okupate, odmah se opet namazati (postoje i posebne, skuplje kreme otporne na vodu, ali njima ne bi trebalo previše vjerovati).
  • Ne izlagati se suncu između 10-16 sati.
  • Uzimati pripravke beta-karotena. Beta-karoten je prirodan izvor vitamina A kojeg pronalazimo u određenom povrću, a može se prepisati za smanjivanje jačine fotosenzitivnih reakcija. Nije toksičan ako pretjeramo s njegovom primjenom, no tada se ne smijemo čuditi ako nam koža odjednom požuti.
  • Nositi naočale, šešir, kapu...

Možda pretamna koža jednog dana ne bude trend i hit – što ćete onda sa ostarjelom kožom, suhom, s manjkom kolagena? Neke trendove poput ovog bi ipak trebalo staviti na drugo mjesto, iza zdravlja i zdrave kože.

Objavljeno 22.07.2009.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!