Akcija: do 40% popusta na odabrane trake za trčanje

Serotonin - "hormon sreće" koji regulira naše raspoloženje, apetit i biološki sat

Image

Posjeti Fitness.com.hr webshop i trgovinu

Više od 3000 zadovoljnih kupaca svaki mjesec svoje proizvode kupuje u:

Fitness.com.hr webshopu

Fitness.com.hr trgovini u Zagrebu (Vrbani)

Pogledaj i ti najveću ponudu fitness opreme, sprava za vježbanje te dodataka prehrani na jednom mjestu!

Serotonin je kemikalija koja u ljudskom organizmu ima niz funkcija, a najpoznatija je ona koja ovom spoju daje naziv „hormon sreće“.

Što je serotonin?

Serotonin nastaje procesom biokemijske konverzije koji kombinira aminokiselinu triptofan, komponentu proteina, s triptofanskom hidroksilazom, kemijskim reaktorom. Znanstveno i kemijsko ime serotonina je 5-hidroksitriptamin ili 5-HT, a nalazimo ga primarno u mozgu, crijevima i krvnim pločicama.

Funkcija serotonina odnosi se na prijenos poruka između živčanih stanica, sudjeluje u zgušnjavanju glatkih mišića, te doprinosi osjećaju sreće. Kao prekursor melatonina pomaže regulirati tjelesne cikluse spavanja i biološkog sata. Također, serotonin igra ulogu u apetitu, emocijama i motoričkim, kognitivnim i autonomnim funkcijama.

Kada se govori o osjećaju sreće, serotonin igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Niska razina serotonina povezana je s depresijom.

Vjeruje se da serotonin igra ključnu ulogu u središnjem živčanom sustavu (CNS) i u općem funkcioniranju tijela, a posebno u gastrointestinalnom (GI) traktu. Istraživanja su pokazala vezu između serotonina i metabolizma kostiju, proizvodnje majčinog mlijeka, regeneracije jetre i diobe stanica.

Nadalje, serotonin utječe, izravno i neizravnom na moždane stanice: serotonin utječe na razinu raspoloženja, tjeskobe i sreće. Droge koje utječu na raspoloženje, kao što su ecstasy i LSD, izazivaju upravo značajan porast razine serotonina.

Većina serotonina u tijelu nalazi se u probavnom traktu, gdje regulira rad crijeva. Također, serotonin igra ulogu u smanjenju apetita tijekom jela. U slučaju trovanja ili iritacije hranom, crijeva proizvode više serotonina, ubrzava se probava i potiče proljev. Također, serotonin stimulira osjećaj mučnine.

Serotonin

Simptomi sniženih razina serotonina

Niske razine serotonina povezane su s:

  • lošim pamćenjem
  • slabim raspoloženjem

One također mogu dovesti do sljedećih simptoma:

  • žudnja za slatkom ili škrobnom hranom
  • poteškoće sa spavanjem
  • nisko samopouzdanje
  • anksioznost
  • agresija

Serotonin

Liječenje sniženih razina serotonina

Lijekovi koji se propisuju u slučaju sniženih razina serotonina su oni koji se daju u slučaju depresije. Selektivni inhibitori preuzimanja serotonina (engl. selective serotonin reuptake inhibitors, SSRI) su lijekovi koji sprječavaju reapsorpciju neurotransmitera serotonina te zadržavaju visoke razine serotonina u mozgu, čime se poboljšava raspoloženje i opće mentalno stanje.

No kod uzimanja ove skupine lijekova moguć je niz nuspojava koje uključuju mučninu, proljev, promjene tjelesne težine, pojačano znojenje, vrtoglavica, pospanost ili nesanica, tremor, suha usta, glavobolje, nemir, suicidalne misli i manjak seksualne želje.

Serotonin

Hrana koja podiže razine serotonina

Kako je rečeno na početku, serotonin se dobiva kemijskom reakcijom u koju se uključuje aminokiselina triptofan.  Neke studije potvrđuju da redovan unos namirnica bogatih ovom aminokiselinom može utjecati na porast razina serotonina u organizmu.

Hrana bogata proteinima, poput puretine, jaja i sira sadrži triptofan i njihov redovan unos može utjecati na porast triptofana u organizmu. Banane potvrđeno utječu na porast serotonina i poboljšanje raspoloženja.

Također, triptofan se može unositi kao dodatak prehrani, no za to se svakako treba posavjetovati s liječnikom.

Objavljeno 24.06.2023.

Pregledaj povezani sadržaj
Brza ocjena - kakav vam je sadržaj?
Podijeli s prijateljima!